Geluid ventilatiesysteem
Een mechanisch ventilatiesysteem is nooit 100% geruisloos. Gelukkig is het perfect mogelijk om doeltreffend en eenvoudig het geluid van zo’n ventilatiesysteem te dempen. Maakt je mechanisch ventilatiesysteem lawaai? In dit artikel lees je hoe dat komt en hoe je dat geluid van je mechanische ventilatie tot het absolute minimum kan beperken.
Ga snel naar:
Geluid ventilatiesysteem van buitenaf
Geluid ventilatiesysteem van binnenuit
Hoe geluid ventilatiesysteem dempen?
Waarom een ventilatie-expert inschakelen?
Ontvang vrijblijvend offertes
Hoe ontstaat geluid door mechanische ventilatie?
Maakt je mechanisch ventilatiesysteem lawaai? Dat ventilatie geluid kan ontstaan op 2 manieren:
- Geluid ventilatiesysteem van buitenaf = mogelijk bij systeem C: bij ventilatiesysteem C gebeurt de afvoer van vervuilde binnenlucht mechanisch en de aanvoer van verse buitenlucht natuurlijk. Door de roosters in ramen en muren voor die natuurlijke aanvoer is het mogelijk dat omgevingslawaai je woning binnenkomt. Lees meer over ventilatie geluid van buitenaf.
- Geluid ventilatiesysteem van binnenuit = mogelijk bij systeem C en D: bij systeem C (deels mechanisch) en systeem D (volledig mechanisch) is ook ventilatie geluid van binnenuit mogelijk. Dat geluid kan ontstaan door de ventilator(en) in de ventilatie-unit en door geluidsoverdracht tussen ruimtes via de luchtkanalen. Lees meer over ventilatie geluid van binnenuit.
Geluid ventilatiesysteem van buitenaf
Bij ventilatiesysteem C verloopt de afvoer van vuile binnenlucht mechanisch en de aanvoer van verse buitenlucht natuurlijk. Als die buitenlucht via luchtroosters in muren en ramen naar binnen komt, kan omgevingslawaai zich door deze roosters voortbewegen. Die geluiden kunnen in sommige gevallen hinderlijk zijn, bv.als je aan een drukke straatkant woont.
OPLOSSING: bij een nieuw ventilatiesysteem houdt een installateur rekening met omgevingsgeluid bij het bepalen van de positie van de luchtroosters. Het beste plaats je ze op posities waar de kans op buitengeluid het minst is. Is dat niet mogelijk of gaat het om een bestaand ventilatiesysteem? Dan kan je ook nog investeren in speciale geluiddempende buitenluchtroosters. Woon je in een drukke omgeving? Dan kies je beter voor het volledig mechanische ventilatiesysteem D. Verder in dit artikel lees je meer over de mogelijke oplossingen om het geluid van je ventilatiesysteem te dempen.
Vraag advies aan een ventilatiespecialist
Wil je geluidsoverlast door je ventilatiesysteem van buitenaf voorkomen of verhelpen? Vraag dan zeker advies op maat aan een ventilatiespecialist actief in je buurt. Die kan je gericht informeren over de mogelijkheden om het geluid van je ventilatiesysteem te dempen en je helpen bij het maken van de juiste keuze.
Op zoek naar een expert actief in je buurt? Je kan gratis advies en prijzen op maat aanvragen bij verschillende ventilatiespecialisten via onze offerteservice.
Geluid ventilatiesysteem van binnenuit
Naast ventilatie geluid van buitenaf is ook geluidsoverlast door mechanische ventilatie van binnenuit mogelijk. Dat geluid is zowel mogelijk bij ventilatiesysteem C (deels mechanisch) als ventilatiesysteem D (volledig mechanisch). Er zijn 2 mogelijke oorzaken:
- Geluid door ventilatie-unit met ventilator(en): de ventilatoren in de ventilatie-unit (1 bij systeem C en 2 bij systeem D) produceren trillingen en dus ook geluid. In de standaard stand is dit meestal amper hoorbaar en niet storend. In hogere standen (tijdens het douchen of koken) kan je wel enig ventilatiegeluid horen. De lucht moet harder door de kanalen stromen, met ruisende bijgeluiden tot gevolg. Tegenwoordig zijn er ook ‘silent’ ventilatiesystemen waarbij de unit voorzien is van een interne akoestische demping.
- Geluidsoverdracht tussen ruimtes (via luchtkanalen): bij centrale ventilatie is er een systeem van luchtkanalen die door de woning loopt (in de muren) en verschillende ruimtes akoestisch met elkaar verbindt. Bij de doorstroming van lucht kan er ook geluidsoverdracht ontstaan tussen die kamers. Zo kunnen trillingen in de lucht zich van een lawaaierig vertrek via de ventilatiekanalen transporteren naar een stil vertrek. Dan spreken we van ‘overspraak’ door ventilatie.
OPLOSSING: er bestaan verschillende methodes om geluidsoverlast door mechanische ventilatie van binnenuit te voorkomen of te verhelpen. Verder in dit artikel lees je meer over de mogelijke oplossingen om het geluid van je ventilatiesysteem te dempen.
Vraag advies aan een ventilatiespecialist
Wil je geluidsoverlast door je ventilatiesysteem van binnenuit voorkomen of verhelpen?Vraag dan zeker advies op maat aan een ventilatiespecialist actief in je buurt. Die kan je gericht informeren over de mogelijkheden om het geluid van je ventilatiesysteem te dempen en je helpen bij het maken van de juiste keuze.
Op zoek naar een expert actief in je buurt? Je kan gratis advies en prijzen op maat aanvragen bij verschillende ventilatiespecialisten via onze offerteservice.
Hoe geluid ventilatiesysteem dempen?
Een bromtoon, een zoemend geluid, … Niemand wil een ventilatiesysteem dat lawaai maakt. Hoe kan je het geluid van je bestaand ventilatiesysteem dempen? En waarop moet je letten om geluidsoverlast van je nieuw ventilatiesysteem te voorkomen? Enkele mogelijke oplossingen op een rij:
1. Voorzie het ventilatiesysteem van een regelmatig onderhoud
Opgehoopt stof in de ventilatiekanalen belemmert een vlotte doorstroming van lucht, met meer geluid tot gevolg. Een slecht onderhouden ventilatie-unit kan dan weer oververhit raken en meer geluidshinder produceren. Met een regelmatig onderhoud kan je die problemen vermijden.
Een ventilatie-expert reinigt dan je luchtkanalen en de onderdelen van je ventilatie-unit. Bovendien regelt hij je ventilatiesysteem ook opnieuw in voor een optimale werking. Ontvang vrijblijvend advies en prijsvoorstellen voor het onderhoud van je ventilatie via de offerteservice.
2. Laat je ventilatiesysteem juist inregelen
Door een ventilatiesysteem juist in te regelen stroomt de juiste hoeveelheid lucht door de woning. Die hoeveelheid lucht noemen we het ‘debiet’. Bij het inregelen worden de ventielen en ventilator zo afgesteld dat de voorgeschreven debieten uit de EPB-wetgeving gehaald worden. Lawaai bij een ventilatiesysteem kan veroorzaakt worden door een slechte inregeling van het systeem.
3. Plaats de ventilatie-unit tegen stevige wand
De ventilatie-unit kan het beste in een aparte ruimte (zo ver mogelijk van bewoonde vertrekken) gemonteerd worden, bv. in de garage of een grote berging. Daarnaast is het belangrijk dat de unit gemonteerd is tegen een stevige achterwand met een grote draagkracht, liefst een massieve muur. Zo veroorzaakt de ventilatie-unit minder trillingen en dus ook minder ventilatie geluid. Je kan het systeem ook ophangen in speciale beugels die mogelijke resonanties absorberen of omkasten met geluiddempend materiaal.
4. Gebruik geluidsdempers
Zowel in de ventilatie-unit als in de luchtkanalen kan je werken met geluidsdempers. In zo’n unit gaat het om geluidsdempend materiaal dat zorgt voor een fluisterstille werking van de ventilator(en). Tussen de ventilatiekanalen kan je op strategische plaatsen een geluidsdemper of overdrachtsdemper plaatsen om storende geluiden te dempen, trillingen te absorberen en geluidsoverdracht tussen ruimtes tegen te gaan. Ter hoogte van de woonkamer en de slaapkamer bijvoorbeeld.
5. Vermijd bochten in het ventilatiecircuit
Hoe meer bochten in je ventilatiekanalen, hoe meer risico op een zoemend geluid door je mechanische ventilatie. De ventilatie-unit moet namelijk harder draaien om het gewenste debiet te halen. Er gaan zich op deze punten ook snelle luchtstromingen vormen die voor extra bijgeluiden zorgen. Ook het materiaal van de luchtkanalen speelt een rol. Zo kies je best voor buizen met een gladde binnenkant. Die zorgen voor minder weerstand en dus ook minder ventilatie geluid. Sta hier zeker bij stil als je een nieuw ventilatiesystseem laat plaatsen. Bij een bestaand ventilatiesysteem kan je deze dingen moeilijk aanpassen.
6. Geef de luchtroosters een strategische positie
Je kiest best voor luchtroosters in ramen en muren die zo weinig mogelijk doorstromingsgeluid produceren (bij systeem C). Het is ook essentieel om deze roosters te plaatsen op plekken met zo weinig mogelijk omgevingslawaai, bv. de kant van de tuin. Ook met een regelmatige reiniging van de roosters (om de 1 à 6 maanden) voorkom je mogelijke bijgeluiden.
Wat is voor mij de beste oplossing?
Wil je lawaai door je ventilatiesysteem voorkomen of verhelpen? Laat je dan zeker adviseren door een professionele ventilatie installateur. Is een reiniging van het ventilatiesysteem voldoende? Moet je ventilatiesysteem opnieuw ingeregeld worden? Wat kan je doen om geluid te voorkomen bij een nieuwe ventilatiesysteem? … Een ventilatiespecialist kan je situatie analyseren en adviseren bij het maken van de juiste keuzes. Je kan gratis advies en prijsvoorstellen op maat aanvragen bij specialisten actief in je buurt via onze offertepagina. Start je aanvraag hier.
Waarom een ventilatie-expert inschakelen?
Er is niet zoiets als de ultieme mirakeloplossing voor een stil ventilatiesysteem. Wil je het ventilatie geluid in je woning doeltreffend en efficiënt dempen? Dan schakel je best een ventilatiespecialist in. Die bekijkt namelijk het volledige plaatje. Met zijn expertise en ervaring kan je rekenen op:
- Nauwkeurige analyse van je ventilatiesysteem: een expert neemt eerst grondig je mechanisch ventilatiesysteem onder de loep. Bevat je unit geluiddempend materiaal? Zit er veel stof in de ventilatiekanalen? Dankzij deze analyse kan hij de oorzaken van het ventilatie geluid in kaart brengen.
- Plan van aanpak op maat: op basis van zijn analyse stelt de expert een plan van aanpak op maat voor. Welk soort geluidsdempers heb je bv. nodig tussen je ventilatiekanalen? Moet de ventilatie-unit verplaatst worden of niet? Door de problemen gericht en correct aan te pakken, ben jij zeker van een stille mechanische ventilatie in je woning.
- Correcte uitvoering van de werken: of het nu gaat om de plaatsing van een nieuw ventilatiesysteem of om een aanpassing van je bestaande mechanische ventilatie, een professional voert de nodige werkzaamheden correct en efficiënt uit. Je kan ook bij deze ventilatiespecialist terecht voor een onderhoudscontract op jouw maat.
- Kwalitatieve materialen: een professionele installateur werkt enkel met hoogwaardige ventilatie-units, geluidsdempers, luchtroosters, … Zo kan je gegarandeerd rekenen op een optimaal eindresultaat.
- Verlaagd btw-tarief: is je woning minstens 10 jaar oud? Dan kan je genieten van het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21% voor zowel de materiaal- als de arbeidskosten.
BELANGRIJK: wil je gericht adviezen, werkwijzen en natuurlijk ook prijzen vergelijken voor het stiller maken van je ventilatiesysteem? Vraag dan zeker verschillende voorstellen aan bij ventilatie-experten actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier: