Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

De overdrachtsdemper of geluidsdemper

Aangezien een ventilatiesysteem D uit een groot netwerk van buizen bestaat is het mogelijk dat er geluidsoverdracht ontstaat tussen de kamers. In ruimtes die overdag gebruikt worden zoals de keuken en woonkamer is dit geluid verwaarloosbaar maar in de slaapkamers kan het lonen om te kiezen voor een overdrachtsdemper of geluidsdemper te plaatsen.

 

Hoe geluid beperken bij een ventilatiesysteem?

Bij een ventilatiesysteem kunnen er zich twee mogelijkheden voordoen die aanleiding geven tot geluidsoverlast, namelijk ventilatiegeluid en geluidsoverdracht. Beide zijn makkelijk te vermijden wanneer de installatie correct geplaatst wordt.

 

Ventilatiegeluid en de luchtsnelheid van het buizennetwerk

Wanneer je buizen een te kleine diameter hebben zal de luchtstroom sneller moeten gaan om het gewenste debiet te halen. Deze snelle luchtstroom kan in sommige gevallen zorgen voor lichte geluidsoverlast. In stille vertrekken zoals de slaapkamer wordt er dan ook aangeraden te werken met een luchtsnelheid tussen de 1 en 2 meter per seconde. Dit zal het ventilatiegeluid tot een minimum herleiden.

 

Geluidsoverdracht: geluid uit andere kamers

Aangezien de diameter van ventilatiebuizen vrij groot is en verbonden is met meerdere kamers kan er geluidsoverdracht ontstaan. In kamers waar rust gewenst is, doe je er goed aan om tussen de buizen een geluidsdemper of overdrachtsdemper te voorzien. Deze demper zal zorgen voor meer privacy. Wanneer je buizennetwerk steeds bereikbaar blijft kan je er ook voor opteren een demper te plaatsen als je geluidsoverlast constateert.

Ook door middel van trillingen kan geluid overgezet worden op de ventilatiebuizen. De meeste dempers zullen deze trillingen ook absorberen. Heb je een vermoeden dat je veel geluidsoverlast hebt door trillingen dan doe je er goed aan na te vragen welke demper hiervoor het meest geschikt is.

 

overdrachtsdemper

 

Prijs en kosten voor het aansluiten van een demper op je ventilatiesysteem

De kostprijs van een demper zal voornamelijk bepaalt worden door de diameter van de afvoer- of toevoerkanalen. Hoe groter de buizen, hoe meer de overdrachtsdemper zal kosten. Gemiddeld mag je rekenen op een prijs van 75€ per demper wanneer deze samen geplaatst worden met de installatie. Wens je de dempers later te installeren dan mag je rekenen op een prijs tussen de 100€ en 125€.

 

 

Offertes voor ventilatie ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van je ventilatiesysteem. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs