Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Ventilatiesysteemabcd.be Online info & inspiratie over ventilatiesystemen en hun prijzen.
Vergelijk meer dan 300 ventilatie installateurs online!
header image
Ventilatiesysteemabcd.be

Schimmel in de slaapkamer

Schimmels kunnen overal in huis voorkomen, ook in de slaapkamer. Ze veroorzaken lelijke plekken op de muur en zijn slecht voor de gezondheid. Schimmel in de slaapkamer duidt meestal op een vochtprobleem in huis. In dit artikel lees je wat de oorzaken zijn van schimmel en hoe je het probleem kan voorkomen met goede ventilatie. 

 

slaapkamer schimmel Hoe ontstaat schimmel in de slaapkamer?

Schimmels zijn overal in de natuur aanwezig. Ze vermenigvuldigen zich via zeer kleine schimmelsporen die door de wind worden verspreid. Wanneer je een raam of een deur open zet kunnen de schimmelsporen makkelijk naar binnen waaien. Ze komen dan terecht op oppervlakken zoals de slaapkamermuur of het plafond.

Schimmelsporen zijn overal in huis aanwezig maar alleen in vochtige, slecht geventileerde ruimtes zullen ze tot ontwikkeling komen. Denk maar aan een slaapkamer die niet voldoende geventileerd is. Daar gaat woonvocht namelijk condenseren tegen koude oppervlakken, zoals muren en plafonds. De natte plakken die ontstaan, vormen een ideale broeiplaats voor schimmels.

Andere ruimtes waar schimmels vaak voorkomen zijn de badkamer (plafond, hoeken), keuken (muren en plafonds), meterkast, kelder of WC. Goed ventileren en op die manier vochtige ruimtes voorkomen is dus de boodschap.

Schimmel in de slaapkamer voorkomen d.m.v. een ventilatiesysteem en benieuwd naar een prijs en advies op maat van jouw situatie?
✓ Vraag hier gratis offertes op maat bij erkende installateurs van ventilatiesystemen.

 

 

Wat is woonvocht?

Woonvocht is vocht dat ontstaat als gevolg van activiteiten in de woning waarbij water komt kijken, bijvoorbeeld douchen, koken, de vaat doen, het drogen van de was, … Ook wij produceren een grote hoeveelheid vocht. Alleen al door te ademen produceer je per dag gemiddeld  één liter vocht. Je ziet dat vocht niet omdat het in de uitgeademde lucht is opgelost. Wanneer je tegen een spiegel zou blazen blazen, zou je echter onmiddellijk zien hoeveel vocht je adem bevat.

Ook door te zweten produceer je een heleboel vocht zonder dat je het merkt. Een gemiddeld gezin produceert per dag zo’n tien tot vijftien liter woonvocht! Als het niet naar buiten kan via ventilatie zal het neerslaan tegen koude oppervlakken zoals muren en plafonds.

Niet alleen woonvocht kan tot schimmels leiden, ook problemen met de buitengevel leiden tot vochtige binnenmuren met schimmelvorming als gevolg. Er kan ook sprake zijn van een combinatie van problemen. Vaak zie je dat bij oudere gebouwen die slecht geventileerd zijn en waar de constructie van de gevel de wensen overlaat.

Regenwater kan dan bijvoorbeeld in de gevel dringen en doorslaan naar de binnenmuren. Ook een vervuilde spouw of een verkeerd geïsoleerde spouw kan leiden tot koudebruggen met condensatieproblemen en schimmels als gevolg.

 

schimmel in de slaapkamer

 

Hoe schimmel in de slaapkamer voorkomen?

Schimmels in huis kun je voorkomen door een goede verluchting. Zo hou je de luchtvochtigheid op het juiste niveau waardoor schimmels niet meer kunnen groeien.

Hoe je het beste kunt verluchten hangt af van het soort woning en de wijze waarop deze geïsoleerd is. Er bestaan verschillende soorten ventilatiesystemen, elk met hun eigen eigenschappen en kostprijs.

Bij een natuurlijk ventilatiesysteem A is de prijs afhankelijk van wat je er precies onder verstaat. Zo zal je raam openzetten niets kosten in vergelijking met het plaatsen van ventilatieroosters. Voor een ventilatiesysteem B (mechanische luchttoevoer en natuurlijke afvoer ) of C (natuurlijke luchttoevoer en mechanische afvoer ) betaal je al snel € 1.500. Voor een ventilatiesysteem D (mechanische luchttoevoer en -afvoer) betaal je tussen de € 3.000 en € 5.000. Hou rekening met extra kosten als je een vakman inschakelt voor de installatie van het ventilatiesysteem.

Benieuwd naar de kostprijs van een ventilatiesysteem op maat van jouw woning?
✓ Vraag hier gratis offertes op maat bij erkende installateurs van ventilatiesystemen.

 

 

Zijn schimmels in de slaapkamer schadelijk?

Schimmels kunnen leiden tot allerlei allergische klachten. De sporen bevatten allergenen die een negatief effect kunnen hebben op de luchtwegen. Het zijn vooral mensen met chronische luchtwegaandoeningen zoals astma die gevoelig zijn voor de schimmelsporen.

De aanwezigheid van schimmel duidt altijd op een vochtprobleem en een vochtige woning is niet gezond om in te wonen. Een warme vochtige ruimte, zoals een slaapkamer, wordt al snel een broeiplaats. Niet alleen voor schimmels maar ook voor allerlei ongedierte zoals zilvervisjes, pissebedden en ander ongedierte. Ook reumatische klachten kunnen versterkt worden in een vochtige woning. Lees hier meer over de invloed van ventilatie op je gezondheid

 

ventilatiesysteem slaapkamer

 

Extra ventilatietips

Het plaatsen van een ventilatiesysteem is één van de beste manieren om de woning goed te verluchten maar er zijn nog een aantal andere dingen die je kunt doen om vochtproblemen te voorkomen:

  • Lucht de slaapkamer in de ochtend een half uur door het raam open te zetten. Doe dit ook weer niet te lang anders koelt de ruimte te veel af.  
  • Laat ventilatieroosters in het slaapkamerraam aanbrengen.
  • Voorzie de badkamer van een badkamerventilator.
  • Gebruik een wasemkap in de keuken.
  • Let op in ruimtes waarin je de was droogt. Bij de drogen komt erg veel vocht vrij. Breng dus een ventilatierooster aan in het raam of zorg voor een andere manier van verluchting.

 

Tip: Dek geen ventilatieopeningen zomaar af

Een veel gemaakte fout is het afdekken van ventilatieopeningen in onverwarmde ruimtes, zoals de garage of kruipkelder. Veel mensen doen dit om tocht te voorkomen en zo energie te besparen. Maar in een koude ruimte kan de lucht maar weinig vocht bevatten. Deze vochtige lucht zal snel gaan neerslaan op muren en plafonds.

Je laat de ventilatieopeningen dus het beste open, tenzij de woning luchtdicht geïsoleerd gaat worden of wanneer er een mechanisch ventilatiesysteem wordt aangebracht want dan moet dit soms wel gebeuren om ongewenste luchtstromingen te voorkomen.

 

Schimmel van de muur verwijderen

Schimmel kun je met een oplossing van soda of chloor van de muur verwijderen maar er zijn in de handel ook uitstekende chemische schimmelverwijderaars te koop. Een soda-oplossing kun je maken van 6 gram soda op één liter water. Met een plantenspuit kun je de oplossing op de schimmelplekken spuiten. Laat het even inwerken en borstel dan af met een stevige borstel.

Lukt het met soda niet? Gebruik dan een oplossing met javel (25 ml. javel op 1 liter water).  Spuit of wrijf de plek in met de oplossing en laat de schimmelplekken daarna opdrogen. Na een dag moet het resultaat zichtbaar zijn. Is de schimmel dan nog niet weg, herhaal de procedure dan nog een keer. Ventileer de ruimte goed want chloordampen zijn niet goed voor de gezondheid.

Voorkomen is beter dan genezen. Kies daarom voor een goed ventilatiesysteem.
✓ Vraag hier gratis offertes op maat bij erkende installateurs van ventilatiesystemen.

 

slaapkamer verluchten

 

Offertes voor ventilatie ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van je ventilatiesysteem. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs