Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Ventilatiefilters

Filters spelen een belangrijke rol bij de kwaliteit en nut van een ventilatiesysteem. Ze houden de luchtkwaliteit op peil en zorgen ervoor dat het ventilatiesysteem optimaal blijft functioneren. Welke soorten filters er zijn, hoeveel ze kosten en hoe vaak je ze moet vervangen lees je hier.

 

Waarom zijn filters noodzakelijk?

De lucht die we inademen bevat allerlei verontreinigingen zoals stofdeeltjes en stuifmeelpollen. Sommige van die stoffen zijn schadelijk voor de gezondheid of veroorzaken allerlei allergische reacties (hooikoorts, astma). Met behulp van ventilatiefilters kun je een groot deel van deze stoffen filteren zodat de concentratie in de lucht tot een minimum beperkt wordt.

Filters zijn ook noodzakelijk om vervuiling van mechanische onderdelen van het systeem en verontreiniging van de luchtkanalen tegen te gaan. Vuile luchtkanalen zijn een broeiplaats voor schimmels en bacteriën. Met behulp van filters kan deze vervuiling beperkt worden.

Ook je luchtkanalen moeten regelmatig professioneel gereinigd worden om schimmels en bacteriën tegen te gaan. Meer info over het reinigen van ventilatiekanalen vind je hier.

 

reiniging ventilatiekanalen

 

Soorten ventilatiefilters

In een ventilatiesysteem kunnen meerde soorten filters voorkomen. Het meest gangbaar zijn de zogenaamde voorfilters (type G3 en G4) en de fijnfilters (F6-F8). De voorfilters zijn grove filters die de grove stofdeeltjes tegenhouden die van buiten naar binnen komen. Ze beschermen ook de warmtewisselaar in de warmte terugwin unit (WTW) tegen vervuiling. De fijnfilters zijn vooral bedoeld om de lucht die in de woning wordt geblazen te filteren. De vorm van de filters kan variëren. Zo zijn er paneelfilters, draadfilters en zakkenfilters. In de meeste ventilatiesystemen met WTW zijn standaard G3 filters geplaatst.

 

Filterklassen

Er zijn een aantal filterklassen die aangeduid worden met de letters G en F.  Soms worden ook nog wel de letters EU of M gebruikt.

  • G3 filters (ook wel EU3 genoemd) zijn standaard filters en hebben een filtercapaciteit van 85%. Het zijn zogenaamde ‘voorfilters’ die vooral bedoeld zijn om het systeem te beschermen tegen stof, zand en andere grove verontreinigingen in de lucht.
  • G4 filters zijn ook voorfilters maar dan met een grotere filtercapaciteit (92%)
  • F6-F8 filters zijn fijnfilters. Vooral de filters van het type F7 worden tegenwoordig als minimale klasse aangeraden. Ze filteren ook pollen en zijn dus goed geschikt voor mensen met allergieën.

 

Hoe vaak moet ik een ventilatiefilter vervangen?

 

Hoe vaak je de filters van het ventilatiesysteem moet vervangen is afhankelijk van de vervuilingsgraad van de lucht, het type filter en of er sprake is van allergieën. Wanneer je in een stedelijke omgeving woont met veel verkeer dan zullen de filters sneller verzadigd zijn dan in een landelijke omgeving waarin de concentratie fijnstoffen in de lucht een stuk lager is.

Gemiddeld genomen is het aan te raden om de filters minimaal één maal per jaar te vervangen. Bij een slechte luchtkwaliteit doe je er goed aan om dit reeds na een half jaar te doen. Indien er problemen zijn met allergieën of astma, dan kan het soms al na twee maanden nodig zijn om de filters te vervangen.

 

 

Kan je zelf ventilatiefilters reinigen?

Sommige filters (meestal de voorfilters) kun je periodiek schoonmaken met een stofzuiger of compressor. Hoe vaak je dit moet doen hangt af van de mate van vervuiling maar één maal per maand kan geen kwaad. Indien het om een speciaal fijnstoffilter gaat dan is het beter om deze volledig te vervangen. De fijne stofdeeltjes en pollen in dit filter worden namelijk zo effectief opgevangen dat ze zich zeer moeilijk laten verwijderen. Wil je de filters van het ventilatiesysteem zelf gaan schoonmaken? Kijk dan eerst in het onderhoudsvoorschrift van de fabrikant of kijk naar het typenummer op de filters.

 

 

Onderhoud van luchtkanalen en de ventilatie unit

Ieder ventilatiesysteem heeft periodiek onderhoud nodig. Gemiddeld genomen moet een ventilatiesysteem ééns in de vier jaar onderhouden worden. Dit onderhoud is erg belangrijk omdat de luchtkwaliteit van de woning afhangt van een juiste werking van het systeem. Bij een onderhoudsbeurt kunnen de volgende werkzaamheden verricht worden:

  • Controle juiste werking systeem
  • Reinigen / vervangen filters
  • Schoonmaken warmtewisselaar (droog of nat)
  • Demonteren + reinigen van de ventilator
  • Condensafvoer checken / reinigen
  • Reinigen van de kanalen / ventielen
  • Opnieuw inregelen van het systeem

Een compleet onderhoud van een ventilatiesysteem kost tussen de 200 en 400 euro. Je kan kiezen uit een kleine of grote reiniging. Daarnaast kan je ook een onderhoudscontract afsluiten om de kosten te spreiden. Meer info over het onderhoud van een ventilatiesysteem vind je op deze pagina.

 

Offertes op maat ontvangen voor het reinigen van jouw ventilatiesysteem?
» Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes op maat aan bij onze erkende ventilatie experten.

 

 

ventilatiefilters vervangen

 

Pollen en fijn stof filteren met een filterbox

De speciale pollenfilters / fijnstoffilters (F6-F8) kunnen niet in iedere WTW installatie worden geplaatst. Om dergelijke filters toch te kunnen gebruiken is het mogelijk om gebruik te maken van een zogenaamde ‘filterbox’. Deze wordt dan voor de ventilatie unit geplaatst zodat de lucht alsnog goed gefilterd wordt voordat hij de woning in wordt geblazen.

 

Vuile geuren filteren

Het komt nogal eens voor dat mensen nare luchtjes van de buren binnen krijgen via het het ventilatiesysteem. Het gaat dan om bijvoorbeeld kookluchtjes (frituur, etc.) of verbrandingslucht van een houtkachel of open haard. De enige manier om deze luchtjes effectief te bestrijden is door gebruik te maken van een filterbox met actieve kool. Deze kan na de WTW worden gemonteerd zodat de lucht die de woning wordt ingeblazen ontdaan wordt van nare luchtjes.

 

Offertes voor ventilatie ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van je ventilatiesysteem. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs