Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Schimmel in huis

Schimmels kunnen overal in huis voorkomen. Ze veroorzaken lelijke plekken op de muur en zijn slecht voor de gezondheid. Een schimmel in huis verwijderen kan op verschillende manieren. Toch is voorkomen beter dan genezen. Info over de oorzaken van schimmel in huis en hoe je het kan bestrijden en voorkomen vind je hier.

 

Oorzaken schimmel in huis

 

schimmel in huis door woonvocht 1. Schimmel door woonvocht

Een belangrijke oorzaak van schimmel in huis is woonvocht. Woonvocht ontstaat door activiteiten in de woning waarbij water gebruikt wordt. Denk maar aan douchen, koken, de afwas doen, …

Een goede isolatie van je woning wordt steeds belangrijker. Even belangrijk is wel dat vocht ondanks deze goede isolatie toch naar buiten kan.

 

Wanneer dat niet het geval is en je ruimtes slecht geventileerd zijn, creëer je vochtige ruimtes. Woonvocht dat geen weg uit kan, zal namelijk neerslaan tegen koude oppervlakken zoals muren en plafonds. De vochtige plekken die dan ontstaan vormen de perfecte broeiplaats voor schimmel.

Aangezien schimmels alleen in vochtige en slecht geventileerde ruimtes kunnen voorkomen, is het geen verrassing dat ze vaak opduiken in badkamers, keukens, kelders en zelfs slaapkamers. Schimmels ontstaan dus doordat vocht in de woning niet weg kan. Ruimtes goed ventileren is dus de boodschap.

Schimmel in huis door woonvocht voorkomen met een ventilatiesysteem?
✓ Vraag hier gratis offertes op maat bij erkende installateurs van ventilatiesystemen.

 

 

schimmel in huis door opstijgend vocht 2. Schimmel door vochtproblemen

Naast woonvocht kunnen ook problemen met de gevel of fundering aan de basis liggen van schimmels. De schimmel ontstaat dan ten gevolge van opstijgend of doorslaand vocht.

Doorslaand vocht wordt veroorzaakt doordat vocht in de gevel niet kan opdrogen en doorslaat naar de binnenmuren. Het vocht kan in de gevel dringen door scheuren of beschadigd voegwerk. Vandaar dat doorslaand vocht vaak voorkomt bij oudere huizen.

Ook opstijgend vocht komt vaak voor bij oudere woningen. Het ontstaat door problemen in de fundering, waardoor grondvocht in de muren trekken. Het grondvocht zal de muren dan verzadigen en nat maken.

Schimmel in huis door doorslaand of opstijgend vocht bestrijden?
✓ Vraag hier gratis offertes op maat bij erkende vochtbestrijders.

 

 

Schimmel in huis verwijderen

Een schimmel in huis bestrijden kan op verschillende manieren. Zo kan je schimmel in huis verwijderen met een reinigingsmiddel, javel- of sodaoplossing of een sterker anti-schimmelproduct.

De schimmel kan dan wel verwijderd worden, het risico bestaat dat deze terugkomt. Daarom is het beter om de oorzaak van het schimmelprobleem aan te pakken. In geval van problemen met de gevel betekent dat vaak het injecteren of impregneren van de gevel.

Het probleem van woonvocht kan je best voorkomen via een goede ventilatie. Ventilatiesystemen houden de luchtvochtigheid op het juiste niveau. Daardoor kunnen schimmels niet meer groeien.

 

schimmel in huis

 

Soorten ventilatiesystemen & hun prijzen

Je kan kiezen voor verschillende soorten ventilatiesystemen, afhankelijk van het type en de grootte van de woning en de hoeveelheid lucht die verplaatst moet worden.

Met een ventilatiesysteem A kies je voor een natuurlijke luchtafvoer en -toevoer. De prijs is afhankelijk van wat je er precies onder verstaat. Je ramen open zetten kost niets in vergelijking met het plaatsen van ventilatieroosters.

Bij een ventilatiesysteem B kies je voor een mechanische luchttoevoer en natuurlijke afvoer. Bij ventilatiesysteem C is dat net omgekeerd (natuurlijke luchttoevoer en mechanische afvoer ). Voor zulke systemen betaal je al snel € 1.500.

Kies je voor een ventilatiesysteem D, dan is zowel de luchttoevoer als -afvoer mechanisch. Hierbij variëren de prijzen tussen de € 3.000 en € 5.000.

Hou er rekening mee dat de plaatsing door een vakman extra kosten met zich zal meebrengen.

 

Benieuwd naar de kostprijs van een ventilatiesysteem op maat van jouw woning?
✓ Vraag gratis prijzen en advies bij erkende installateurs.

 

 

Schimmel in huis gezondheid

Schimmel in huis kan leiden tot allergische klachten en problemen met de luchtwegen. Vooral mensen die al last hebben van luchtwegenaandoeningen een allergieën kunnen er extra last van hebben.

Een vochtige omgeving is niet alleen ongezond om in te wonen. Het is bovendien een broeiplaats van allerlei ongedierte zoals pissebedden of zilvervisjes. Ook reumatische klachten worden vaak versterkt in vochtige woningen.

Een goede ventilatie zorgt voor een betere luchtkwaliteit, laat vocht afvoeren en is beter voor je gezondheid. Een schimmel in huis verwijderen, beter zelfs voorkomen door ventilatie, is dus de boodschap.

 

schimmel

 

Vrijblijvend offertes ontvangen?

Beslagen ramen kunnen veroorzaakt worden door een gebrek aan ventilatie, maar ook een ander vochtprobleem (bv. doorslaand of opstijgend vocht) kan aan de basis liggen. Vraag hier vrijblijvend analyses en offertes aan.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vakmensen