Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Toilet ventileren

Om te voorkomen dat vocht en nare geurtjes blijven hangen, is het belangrijk om je toilet te ventileren. Vocht kan namelijk schimmels veroorzaken die slecht zijn voor je gezondheid. Regelmatig een raam openzetten kan om even te verluchten, maar dat is niet voldoende. Op welke manieren kan je dan wel je toilet ventileren? Hoeveel kost het en schakel je best een professional in? Je leest het in dit artikel.

Ga snel naar:
OPTIE 1: toilet mechanisch ventileren
OPTIE 2: toilet ventileren met ventilator
CONCLUSIE: hoe ventileer ik mijn toilet?
Ontvang vrijblijvend offertes op maat

 

 

Is ventilatie in het toilet nodig?

Het is erg belangrijk om je woning te ventileren, vooral op plaatsen zoals het toilet. Daar kan de lucht namelijk extra bevuild zijn door nare geurtjes en vocht. De meest efficiënte manier om dit tegen te gaan is een mechanisch ventilatiesysteem dat vuile lucht afvoert en verse lucht aanvoert. Op die manier gaat de installatie bacteriegroei tegen en heb je geen last meer van vieze luchtjes.

Wil jij je toilet graag ventileren? Dan kan een een expert voor jou een ventilatiesysteem installeren. Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van verschillende professionals in jouw buurt!

toilet ventileren installateur

 

OPTIE 1: toilet ventileren met mechanisch ventilatiesysteem

Een mechanisch ventilatiesysteem zuigt vervuilde en vochtige lucht af en voert verse buitenlucht aan. Meestal is de installatie aangestuurd door een ventilatiebox. Ook kan je zelf de stand van de afzuiging regelen via een schakelaar of draadloze bediening.

 

Voor- en nadelen mechanisch ventilatiesysteem

 • Geen tocht: een mechanisch ventilatiesysteem zorgt voortdurend voor voldoende schone lucht, zonder tocht te veroorzaken. Ongeacht wat de weersomstandigheden zijn, kan je met zo’n installatie genieten van de aanvoer van droge en frisse lucht.
 • Aanpasbaar: de meeste ventilatiesystemen hebben 3 standen. Met behulp van een schakelaar kan je dan zelf regelen hoe grondig het systeem ventileert om op die manier het perfecte binnenklimaat te creëren.
 • Geen nare geurtjes: doordat een mechanisch ventilatiesysteem voortdurend de lucht verschoont, heb je geen last meer van schimmels en blijven de muffe geurtjes beperkt in het toilet. Bovendien is de schone lucht bevordelijk voor de gezondheid.
 • Laag verbruik: bij een mechanisch ventilatiesysteem D zit een ingebouwde warmtewisselaar. Die zorgt ervoor dat de aangevoerde buitenlucht voorverwarmd is voor het de woning in gaat. Daardoor heb je een minimum aan warmteverlies en kan je heel wat energie besparen.

 

 • Duurder dan natuurlijke ventilatie: het prijskaartje van een mechanisch ventilatiesysteem ligt een stukje hoger dan dat van natuurlijke ventilatie. Maar door te investeren in een systeem met warmteterugwinning kan je heel wat besparen op energiekosten.
 • Onderhoud: een mechanisch ventilatiesysteem vergt enig onderhoud. De filters vervang je best om de 2 jaar en om de 4 jaar laat je een groot onderhoud uitvoeren. Handig om weten is dat je met de meeste installateurs een onderhoudscontract kan afsluiten, zodat je er zelf niet meer aan hoeft te denken.

 

Prijs mechanisch ventilatiesysteem

De prijs van mechanische ventilatie hangt uiteraard af van verschillende factoren. Doorgaans mag je rekenen op € 5.500 à 7.000 (excl. btw en incl. plaatsing). Om de investeringskost te drukken, kan je rekenen op een aantal premies en financiële voordelen.

LET OP: dit is slechts een richtprijs. Ben je op zoek naar een specifiek prijsvoorstel voor een mechanisch ventilatiesysteem? Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes ontvangen van experts via onze offerteservice.

 

Zelf mechanisch ventilatiesysteem plaatsen of expert inschakelen?

Sommige fabrikanten leveren doe-het-zelfpakketten waarmee je aan de slag kan als je een ervaren klusser bent. Een mechanisch ventilatiesysteem kent echter een iets complexere plaatsing. Daarom is het toch aangewezen om een professional in te schakelen. Dan geniet je van de volgende voordelen:

 • Advies op maat: een professional analyseert grondig jouw specifieke situatie en gaat op basis daarvan na wat in jouw geval de meest geschikte ventilatiemogelijkheid is. Op die manier kan jij een weloverwogen en geïnformeerde keuze maken.
 • Snelle en correcte plaatsing: een expert heeft ervaring en kan de plaatsing van het mechanisch ventilatiesysteem tot een goed einde brengen. Daardoor heb jij de beste garantie op een optimale werking van de installatie op lange termijn.
 • Onderhoud en garantie: als je een mechanisch ventilatiesysteem laat plaatsen door een professional, heb je meteen een aanspreekpunt voor het onderhoud. Bovendien heb je met een expert ook een langere garantie als je defecten ondervindt aan het systeem.
 • Financiële voordelen: alleen als je een erkende installateur inschakelt, kom je in aanmerking voor financiële voordelen als het verlaagde btw-tarief. Dan betaal je slechts 6% btw in plaats van 21% op alle materiaal- en arbeidskosten. Op voorwaarde dat je woning minstens 10 jaar oud is.

Op zoek naar een installateur voor je mechanisch ventilatiesysteem in het toilet? Die vind je eenvoudig via onze offerteservice. Ontvang hier gratis en vrijblijvend offertes van vaklui actief in jouw buurt!

 

toilet ventileren

 


OPTIE 2: toilet ventileren met ventilator

Als je je toilet wil verluchten zonder ingrijpende renovaties, is een gewone ventilator een budgetvriendelijke optie. Er bestaan verschillende modellen. Een opbouwventilator is vooral geschikt als je luchtafvoerkanaal naar buiten niet te lang is. Heb je een eerder kleine badkamer? Dan ga je beter voor een buisventilator. Een kanaalventilator installeer je dan weer best als je een langer afvoerkanaal hebt.

 

Voor- en nadelen ventilatoren

 • Goedkoop: in vergelijking met een mechanisch systeem zijn ventilatoren een zeer betaalbare ventilatiemethode. Als je een professional inschakelt, zullen ook de arbeidskosten beperkt blijven vanwege de eenvoudige installatie van het systeem.
 • Eenvoudige installatie: als je een ervaren doe-het-zelver bent kan je er eventueel voor kiezen om zelf je ventilatoren in het toilet te plaatsen. De installatie van het systeem vereist geen grote kapwerken.

 

 • Lager wooncomfort: in tegenstelling tot een mechanisch systeem kan je op deze manier de ventilatie niet zelf regelen. Daardoor komt er in de zomer warme lucht binnen en in de winter koude lucht. Dat leidt tot een lager wooncomfort.

 

Prijs ventilatoren

Het prijskaartje van ventilatoren voor het toilet is afhankelijk van het type en de capaciteit. Doorgaans mag je echter rekenen op € 30 à 200 (excl. btw). Wil je graag een ventilator voor in de wc kopen? Dan kan je een kijkje nemen in onze webshop.

LET OP: deze prijs houdt geen rekening met de installatiekosten. Laat je deze klus liever over aan een ervaren professional? Dan kan je hier gratis en vrijblijvend offertes ontvangen van verschillende installateurs.

 

Zelf ventilatoren plaatsen of expert inschakelen?

Ventilatoren kan je gerust zelf plaatsen als je een ervaren klusser bent. Vaak leveren fabrikanten doe-het-zelfpakketten aan die alles stap per stap uitleggen. Toch kan je erbij gebaat zijn om een professional in te schakelen. Op die manier ben je zeker dat ventilatoren de meest geschikte ventilatiemogelijkheid zijn in jouw geval en dat de plaatsing correct verloopt.

Op zoek naar een installateur voor de ventilatoren in je toilet? Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes ontvangen van professionals actief in jouw buurt. Start je aanvraag hier!

 


CONCLUSIE: hoe ventileer ik mijn toilet?

Het is moeilijk om te bepalen wat de beste manier is om je toilet te ventileren. Dat hangt namelijk af van je budget, je persoonlijke voorkeur, jouw woonsituatie, … Als je op zoek bent naar het meest efficiënte systeem, dan ben je meer gebaat bij een mechanisch ventilatiesysteem. Heb je eerder een klein budget? Dan zijn ventilatoren een budgetvriendelijke manier om je toilet te ventileren.

 

TIP: laat je ventilatiesysteem installeren door een expert!

Om er zeker van te zijn dat je ventilatiesysteem correct geïnstalleerd is, schakel je best een professional in. Die heeft ervaring en weet perfect hoe de installatie moet verlopen. Voor de beste garantie op een correcte prijs, leg je best een aantal offertes naast elkaar. Op die manier kan je verschillende installateurs vergelijken.

Op zoek naar installateurs voor de ventilatie in je toilet? Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes ontvangen van experts in jouw buurt via het offerteformulier hieronder:

 

Offertes voor ventilatie ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van je ventilatiesysteem. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs