Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Isoleren en ventileren

Een goed geïsoleerde woning houdt de warmte binnen, waardoor je efficiënter met energie kan omgaan en kosten kan besparen. Maar een sluitende isolatieschil bemoeilijkt ook de afvoer van vochtige, vervuilde binnenlucht naar buiten. Daarom is isoleren én ventileren essentieel. Maar welke manieren zijn er nu om je woning efficiënt te ventileren? Wat kosten die? En waar moet je zeker op letten? Je leest het hier.

Ga snel naar:
Hoe mijn woning ventileren?
Prijs ventilatiesystemen
Aandachtspunten isoleren en ventileren
Ontvang vrijblijvend offertes

 

 

Waarom is goed isoleren en ventileren zo belangrijk?

Je woning isoleren levert veel voordelen op: je geniet van een hoger wooncomfort en je betaalt minder energiekosten. Maar een goede isolatie heeft ook 1 nadeel: er is geen natuurlijke ventilatie via kieren en naden, wat bij minder goed geïsoleerde woningen wel het geval is. Laat je je woning dus isoleren? Dan is het belangrijk om tegelijk ook een ventilatiesysteem te plaatsen. Zo’n systeem…

  • haalt de vochtige lucht uit je woning: je vermijdt dus vochtproblemen zoals condensatievocht of schimmelvorming. Vocht in je woning kan ook loskomend behang, rottend hout, ongedierte… als gevolg hebben. Een goede ventilatie komt dus zowel je woning als je eigen gezondheid ten goede.
  • voert schadelijke stoffen af: door te weinig ventilatie kunnen er schadelijke stoffen vrijkomen en kunnen stof en vocht zich ophopen. Dat brengt enkele gezondheidsrisico’s met zich mee zoals luchtwegklachten, misselijkheid… en huisstofmijt, wat vervelend is voor mensen met een allergie.
  • zorgt voor een goede luchtkwaliteit: ventilatiesystemen voeren niet alleen vervuilde lucht af, ze brengen ook nieuwe, verse lucht binnen in je woning. Het gevolg is een opmerkelijk betere luchtkwaliteit in je woning.
  • verhoogt de efficiëntie van je isolatie: vochtige lucht is tot slot ook moeilijker warm te houden. Door verse, droge buitenlucht in je woning te brengen, kan je je woning dus ook langer warm houden. Dat leidt op zijn beurt tot lagere energiekosten en een betere efficiëntie van je isolatie.

Advies nodig over isoleren en ventileren in je woning? Schakel dan zeker een specialist in. Deze adviseert jou graag over de meest efficiënte manier om je woning te voorzien van isolatie en ventilatie. Kom in contact met specialisten in jouw buurt via onze offerteservice.

isoleren en ventileren

 

Hoe mijn geïsoleerde woning ventileren?

Bij goed geïsoleerde woningen is het aangeraden en vaak zelfs verplicht om je woning mechanisch te ventileren. Er zijn verschillende types ventilatiesystemen waarmee je dat efficiënt kan doen. Hieronder bespreken we 2 types mechanische ventilatiesystemen.

 

1. Ventilatiesysteem C/C+ (deels mechanisch)

Bij een ventilatiesysteem C verloopt de ventilatie gedeeltelijk mechanisch. Via roosters in de ramen en muren van de droge ruimtes in je woning wordt de verse buitenlucht op natuurlijke manier aangevoerd. De afvoer van vervuilde buitenlucht gebeurt mechanisch via een ventilator. Een C+ systeem voert de lucht bovendien vraaggestuurd af. Met andere woorden, hoe sneller de lucht in je woning vervuild geraakt, hoe meer lucht het systeem zal afvoeren.

  • Lager verbruik dan ventilatiesysteem D
  • Lagere investeringskost dan systeem D

 

2. Ventilatiesysteem D (volledig mechanisch)

Dit is een volledig mechanisch ventilatiesysteem dat werkt met 2 ventilatoren. Een van de ventilatoren zorgt voor de aanvoer van verse buitenlucht in droge ruimtes via ventielen op het dak of in de muur. De andere ventilator staat in voor de afvoer van vervuilde en vochtige binnenlucht. Dat doet het via ventielen in de natte ruimtes. Het grote voordeel van een ventilatiesysteem D is dat het de warmte van de afgevoerde binnenlucht kan overzetten op de verse buitenlucht via een warmtewisselaar.

  • Warme aangevoerde buitenlucht, en dus ook lagere stookkosten
  • Pollen, stof en vervuiling worden uit de buitenlucht gefilterd
  • Geen tocht en geluid van buitenaf

 

Welk ventilatiesysteem kies ik het best?

Welk ventilatiesysteem het meest geschikt is, hangt af van jouw woning, je voorkeur en budget. Belangrijk om mee te geven is dat systeem D duurder is, maar zorgt voor lagere energiekosten. Je bespaart dus meer energie met een ventilatiesysteem D omdat de aangevoerde buitenlucht al verwarmd is. Bij een goed geïsoleerde woning, kies je dus best voor een ventilatiesysteem D om zoveel mogelijk rendement uit je isolatie te halen.

Advies op maat nodig? Raadpleeg een ervaren installateur. Deze helpt je bij de keuze voor het meest geschikte ventilatiesysteem. Vind een installateur in jouw buurt.

 

Prijs ventilatiesysteem

Gemiddeld betaal je tussen de 3.000 en 7.000 euro (excl. btw en incl. plaatsing) voor een goede ventilatie. De prijs voor een ventilatiesysteem is afhankelijk van een aantal factoren zoals het gekozen systeem, de oppervlakte van je woning, het gewenste debiet… Hieronder geven we een overzicht van de gemiddelde prijzen per soort ventilatiesysteem:

Soort ventilatiesysteem (debiet: 350 m³/H)Gemiddelde prijs (excl. btw en incl. plaatsing)
Ventilatiesysteem C(+)€ 3.000 à 3.500
Ventilatiesysteem D€ 5.500 à 7.000

Benieuwd naar de exacte prijs? Door het offerteformulier in te vullen ontvang je vrijblijvend offertes van meerdere specialisten in jouw regio. Zo kan je gemakkelijk prijzen vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

Druk de kosten van je ventilatiesysteem met premies!

Als je een ventilatiesysteem C of D laat plaatsen in combinatie met andere energiebesparende maatregelen, maak je aanspraak op de Totaalrenovatiebonus of de EPC-labelpremie. Ook in sommige gemeenten en steden kan je aanspraak maken op een ventilatiepremie. Het loont dus zeker om dit even na te gaan voor jouw situatie!

Meer info? Een ervaren installateur adviseert je verder over alle financiële voordelen waar jij van kan genieten en helpt je bovendien ook met de aanvraag ervan. Kom in contact met installateurs in jouw buurt via onze offerteservice.

 

 

isolatie ventilatie

 

Aandachtspunten isoleren en ventileren

Ventileren is belangrijk om gezondheidsproblemen en vochtschade in je woning te vermijden. Bij de keuze voor je ventilatiesysteem zijn er wel een paar belangrijke aandachtspunten waar je best rekening mee houdt. We sommen er hieronder enkele op:

  • Betere isolatie = meer ventilatie: hoe beter je woning geïsoleerd is, hoe minder verse buitenlucht er op natuurlijke manier binnen kan komen. En dus ook hoe meer je je woning moet ventileren. Bij sterk geïsoleerde woningen is ventilatie zelfs verplicht.
  • Verplichte ventilatie bij nieuwbouw of IER: heb je een nieuwbouw? Dan is een ventilatiesysteem A, B, C of D verplicht. Ook wanneer je een ingrijpende energetische renovatie (IER) doorvoert, ben je verplicht om een volledig ventilatiesysteem te installeren. Let op: de Belgische ventilatienorm stelt een ventilatiedebiet voorop van 3,6 m³ lucht per uur en per vierkante meter vloeroppervlakte van de ruimte. De systemen C en D zijn daarvoor het meest geschikt.
  • Onderhoud ventilatiesysteem: om een efficiënte werking en dus ook een goede luchtkwaliteit in je woning te garanderen, is een regelmatig onderhoud van het ventilatiesysteem nodig. Zo moet je de toevoerroosters, ventilatoren, ventilatiekanalen, ventielen… tijdig laten reinigen.
  • Ventileren ≠ verluchten: verluchten is niet hetzelfde als ventileren. Verluchten betekent je ramen of deuren tijdelijk openzetten om frisse lucht binnen te laten. Ventileren is de continue verversing van de binnenlucht door de afvoer van vervuilde binnenlucht en aanvoer van propere buitenlucht. Verluchten is dus slechts een aanvulling op ventileren en is op zich niet voldoende.
  • Geluid ventilatiesysteem: tot slot moet je er ook rekening mee houden dat het ventilatiesysteem zelf enig geluid kan produceren. Dat geluid is afkomstig van de ventilatoren in de ventilatie-unit. In een standaard stand is dit geluid wel amper hoorbaar en zal je er dus geen grote last van hebben.

 

CONCLUSIE: isoleren is ventileren!

Laat je je woning isoleren? Denk dan ook meteen aan een systeem om te ventileren. Ventilatie en isolatie gaan namelijk hand in hand. Niet alleen is ventilatie in sommige woningen verplicht, het is ook een slimme keuze voor je gezondheid, de goede staat van je woning en een maximale efficiëntie van je isolatie.

Vertrouw op een specialist! Laat je ventilatiesysteem installeren door een professional en geniet van advies op maat en andere voordelen. Via het onderstaande offerteformulier vind je zeker de meest geschikte specialist:

 

Offertes voor ventilatie ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van je ventilatiesysteem. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs