Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Buisventilator

Wil je een stille ventilator plaatsen in een kleine ruimte? Dan is de buisventilator iets voor jou, want de ventilatie gebeurt onhoorbaar en onzichtbaar. In dit artikel ontdek je wat een buisventilator is met meer info over de eigenschappen, mogelijkheden en prijzen.

Ga snel naar: PrijsEigenschappenMogelijkhedenAlternatievenOffertes

 

Wat is een buisventilator en wanneer pas je het toe?

De naam zegt het al: dit is een mechanische ventilator in de vorm van een buis. Hij wordt deels of in zijn geheel geschoven in het ventilatiekanaal (inline of inbouwmontage). Voor een optimaal rendement wordt hij best zo dicht mogelijk bij de uitgang van het kanaal aangebracht. Dit type vind je ook onder de namen “cilinder ventilator” of “inschuif-buisventilator”.

Met deze ingebouwde ventilator kan je lucht toevoeren (pulsie) of afvoeren (extractie). Door hun lage capaciteit zijn ze vooral geschikt voor kleine ruimtes met korte ventilatiekanalen. Daarom worden ze vaak gebruikt als badkamerventilator en in het toilet. Waarvoor je zo’n ventilator kan plaatsen, hangt ook af van de diameter van de afvoer. Hoe groter de opening, hoe meer lucht erdoor kan. Met grotere diameters kan je dan ook grotere ruimtes ventileren.

 

Eigenschappen buisventilator

Hun lage capaciteit maakt hen dan wel ongeschikt voor grote ruimtes, voor huishoudelijk gebruik zijn ze comfortabel en esthetisch. Enkel de zuigmond is zichtbaar in de ruimte, wat mooier oogt dan externe ventilatiesystemen.

Ze worden op afstand in het kanaal geplaatst. Dat maakt niet alleen dat je minder van de ventilator ziet, maar ook dat je er minder van hoort. Een buisventilator is dus een stille ventilator en bestaat zelfs met geruisloze motoren. Omdat ze verder zitten, zijn ze wel niet gemakkelijk bereikbaar voor onderhoud. Die onbereikbaarheid kan ook een voordeel zijn: zo zijn ze beschermd tegen vandalisme, niet onbelangrijk bij gemeenschappelijke ruimtes zoals toiletten in de horeca.

Een buisventilator kan je snel en gemakkelijk plaatsen, omdat je die simpelweg in het kanaal schuift. Interesse in een cilinder ventilator? Bekijk dan het aanbod op de webshop.

 

buisventilator afzuigkap

 

Mogelijkheden

Buisventilatoren vind je in uiteenlopende uitvoeringen:

 • Grootte: er zijn verschillende diameters mogelijk van 100 tot 150 mm. Een kleine buisventilator is goed wanneer je weinig plaats hebt, maar vervoert zoals gezegd minder lucht.
 • Materiaal: in hoogwaardig metaal of kunststof
 • Centrifugaal of axiaal ventilatiesysteem: dit onderscheid slaat op de vorm van de ronddraaiende schoepen en hoe ze gemonteerd worden. Een axiale ventilator verplaatst lucht richting de lengte van de aandrijfas en wordt vaak gebruikt als badkamerventilator. Bij een centrifugaalventilator wordt de lucht omgebogen en dwars op de lengte van de as uitgeblazen. Een axiaal ventilator is dunner en daarom ideaal als je weinig ruimte hebt, maar dit type voert minder lucht toe of aan.
 • Soort motor: er zijn ook varianten die een vernuftige motor hebben, namelijk geruisloos, energiezuinig, geïsoleerd of voorzien van een thermische beveiliging.

 

Verder is de werking van de buisventilator regelbaar op verschillende manieren:

 • Toerenregeling: met een toerenregeling bepaal je de draaisnelheid.
 • Thermostaat: een buisventilator met thermostaat regel je o.b.v. de temperatuur, waarvoor je een minimum kan instellen. Hoe hoger de temperatuur, hoe harder hij draait.
 • Timer: met een nalooptimer bepaal je hoe lang de buisventilator blijft draaien nadat je de ruimte verlaten hebt (bv. om onfrisse geuren te verwijderen na een toiletbezoek).
 • Vochtsensor: een buisventilator met vochtsensor of hygrostaat schakelt zichzelf in wanneer de ruimte te vochtig wordt.

 

Prijzen buisventilator

De kosten voor een buisventilator hangt af van verschillende factoren: de diameter en capaciteit, het materiaal, soort systeem, type motor en merk. Ook extra opties zoals regelmogelijkheden zorgen voor extra kosten. Voor technologische verfijningen stijgt de prijs fors: voor een energiezuinige motor betaal je al een tienvoud van de richtprijs voor een eenvoudig type.

De prijs ligt gemiddeld tussen € 45 en 75 voor een inschuif buisventilator van 100 mm diameter en 110 m³/h (excl. btw, plaatsing en extra kosten). Op de zelfbouwmarkt vind je die al vanaf 15 euro, maar deze zijn vaak minder kwalitatief. Een vakman verzekert je van een correcte plaatsing met kwaliteitsvol materiaal op maat van jouw wensen en noden. Bovendien geeft hij je verder advies voor de regeling en het onderhoud van de ventilator. Ontvang hier offertes bij erkende installateurs.

 

Plaats een buisventilator met de juiste capaciteit

De capaciteit van een ventilator is het aantal kubieke meters van luchtinhoud dat hij kan vervoeren per uur (uitgedrukt in m³/h). Wat je nodig hebt om je ruimte te ventileren, bereken je via deze formule: lengte x breedte x hoogte van de kamer x 10. Bij een buisventilator begint dit gemiddeld vanaf 102 m³/h voor een van 100 mm diameter. Bij een ventilator van 150 mm stijgt dat tot gemiddeld 295 m³/h.

 

buisventilator luchtafvoer

 

Alternatieve ventilatoren

Een ander soort inbouwventilator is een kanaalventilator, die vaak met buisventilatoren verward wordt. De plaatsing verschilt: een kanaalventilator sluit je aan tussen 2 kanalen i.p.v. erin. Dit type ventilatoren zit eveneens op afstand en is dus ook stil en onzichtbaar. Ze hebben meer capaciteit dan inschuif buisventilatoren, maar zijn duurder. Bovendien nemen ze meer ruimte in beslag.

Tegenover deze inline ventilatoren staat de opbouwventilator. Deze worden op de muur of het plafond bevestigd. Ze zijn goedkoper en gemakkelijker in onderhoud, maar maken wel lawaai.

 

Offertes voor ventilatie ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van je ventilatiesysteem. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs