Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Balansventilatie

Er zijn verschillende mogelijkheden om te ventileren op een energiezuinige manier. De balansventilatie, ook wel ventilatiesysteem D of mechanische ventilatie genoemd, levert je een groot voordeel op omdat warmteterugwinning mogelijk is.

Gratis en vrijblijvend offertes aanvragen voor ventilatiesystemen kan op de online offertepagina.

 

Waarom ventileren met balansventilatie?

In de eerste plaats is goed ventileren een pure noodzaak voor je gezondheid. De lucht die in jouw woning circuleert, is gemiddeld dubbel zo vervuild als de buitenlucht. Als men goed ventileert, krijgen hinderlijke stoffen die in de woning vrijkomen geen kans om zich op te stapelen. Vieze geurtjes en de kans op ontwikkeling van allergieën worden op die manier ook teniet gedaan.

Bovendien kun je door een ventilatiesysteem te gebruiken heel wat energie besparen. De meest efficiënte methode daarvoor is het gebruik van balansventilatie. Bij deze ventilatievorm worden er twee ventilatoren geïnstalleerd in jouw woning.

Deze zorgen enerzijds voor de toevoer van verse buitenlucht in de droge ruimtes (zoals jouw slaapkamer, bureau of zithoek), en anderzijds voor de afvoer van vervuilde binnenlucht uit de natte ruimtes (zoals de badkamer, keuken of het toilet).

Meestal zal men dit systeem gaan uitrusten met een apparaat voor warmterecuperatie (warmtewisselaar). Dit apparaat zorgt ervoor dat de warme afvoerlucht de koude aanvoerlucht opwarmt en dat bijgevolg tot 90% van de warmte uit de afgevoerde lucht kan worden gerecupereerd. Zo zal buitengaande lucht van 20 °C de binnenkomende lucht van 0 °C kunnen opwarmen tot 15 °C of meer.

 

balansventilatie werking

 

Voordelen balansventilatie ten opzichte van andere ventilatiesystemen

Er bestaan vier soorten ventilatiesystemen, gaande van systeem A tot systeem D. Systeem A is niets meer dan natuurlijke ventilatie, waarbij je bijvoorbeeld je woning verlucht via ramen of roosters. Bij systeem B en systeem C hanteert men respectievelijk een mechanische toevoer en een mechanische afvoer. Bij balansventilatie (systeem D) worden beide luchtstromen mechanisch geregeld en kan men ook warmte gaan recupereren.

Naast de mogelijkheid tot warmteterugwinning biedt balansventilatie ook nog een paar andere voordelen. In vergelijking met de andere drie ventilatiesystemen ondervindt systeem D minder problemen met over- en onderdruk. Verder kan het debiet van de ventilatoren worden verhoogd, waardoor men ook een kortere en intensievere ventilatie kan doorvoeren. Ten slotte haalt dit ventilatiesysteem ook beter de normen in alle weersomstandigheden.

Normen
Die Belgische ventilatienorm (NBN D 50-001) dateert al van 1991 en bepaalt hoe snel een bepaalde hoeveelheid lucht in een ruimte moet worden ververst. De hoeveelheid lucht die toegevoerd en afgevoerd moet worden, bedraagt 3,6 m³ per uur en per vierkante meter vloeroppervlakte. Concreet betekent dit dat voor iedere vierkante meter droge of natte ruimte in een woning er 3,6 kubieke meter lucht per uur moet worden doorgevoerd. In bepaalde ruimtes (zoals de kelder, zolder of dressing) moet er geen ventilatie worden voorzien.

 

Prijs balansventilatie

De kostprijs van balansventilatie hangt af van de grootte van je woning. Voor de installatie in een gemiddelde woning betaal je al vlug een prijs van 5.000 à 8.000 euro.

Indien je ventilatiesysteem met warmterecuperatie werd geïnstalleerd door een geregistreerde aannemer kan je aanspraak maken op een verlaagd BTW-tarief. Bij verbouwingen in privéwoningen ouder dan 10 jaar hoef je namelijk maar 6% btw te betalen op je balansventilatie. Laten plaatsen loont dus vaak meer dan zelfplaatsing.

Lees hier meer over de financiële maatregelen om de investering in ventilatie te ondersteunen.

 

 

 

Offertes voor ventilatie ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van je ventilatiesysteem. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs