Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Ventilatie unit

Een ventilatie unit zorgt voor de af- en eventuele aanvoer van lucht en is daarmee zowat het belangrijkste onderdeel van een ventilatiesysteem. Meer info over de soorten, aandachtspunten en prijs vind je hier.

 

Soorten ventilatie units

Een ventilatie unit komt enkel voor bij gedeeltelijke of geheel mechanische ventilatiesystemen (type C of D). Vandaar dat het ook vaak een mechanische ventilatie unit genoemd wordt. Afhankelijk van het type systeem verschilt de werking van de mechanische ventilatie unit.

 

Ventilatie unit voor systeem C

Ventilatiesysteem C werkt met natuurlijke aanvoer en mechanische afvoer van lucht via dak- of muurdoorvoeren.

De centrale ventilatie unit zorgt daarbij voor de afvoer van de vervuilde lucht. Daarop worden verschillende ventilatiekanalen aangesloten die in verbinding staan met de afvoerventielen in de zogenaamde natte ruimtes.

Aangezien enkel de luchtafvoer mechanisch verloopt, is de prijs van een ventilatiesysteem C lager dan de prijs van ventilatie volgens principe D. Daarbij verloopt zowel de lucht af- als toevoer mechanisch.

 

Ventilatie unit voor systeem D

Ventilatiesysteem D werkt met mechanische aan- en afvoer van lucht.

Hier zorgt de centrale ventilatie unit dus niet alleen voor afvoer, maar ook voor aanvoer van lucht via dak- of muurdoorvoeren.

De ventilatie unit is verbonden met twee collectoren, 1 voor afvoer en 1 voor aanvoer. Ook hier is de ventilatie unit aangesloten op meerdere ventilatiekanalen die in verbinding staan met de toevoerventielen in droge ruimtes en afvoerventielen in natte ruimtes.

Bij een ventilatiesysteem D is het ook mogelijk om te werken met een wtw ventilatie unit met warmterecuperatie. Dat betekent dat de warmtewisselaar in de ventilatie unit de aangevoerde buitenlucht opwarmt met de warmte van de lucht die de woning verlaat. Aangezien de twee luchtstromen zich niet vermengen, is er daarbij sprake van warmteterugwinning (wtw).

 

 

Prijs ventilatie unit

De kostprijs van een ventilatie unit bedraagt zo’n 50% van de totale kostprijs van een ventilatiesysteem. Voor een ventilatie unit alleen betaal je tussen de € 1.250 en € 4.000. De prijs varieert daarbij naargelang het debiet en gekozen merk. Enkele populaire merken zijn Stork, Itho of Buvo.

Om een optimale werking te garanderen is het aangeraden om het debiet* (vermogen) te laten bepalen door een professional. Er zijn ook andere aspecten waarom je beter een beroep kan doen op een vakman. Zo dient een ventilatiesysteem luchtdicht, koudebrugarm, voorzien van isolatie, … geïnstalleerd te worden.

Kortom, een ventilatiesysteem en dus ook de ventilatie unit staat of valt met de kwaliteit van het systeem en de installatie ervan. Ga voor een kwalitatieve uitvoering door een professional én kies voor een kwalitatief merk. Op die manier voorkom je latere problemen als gevolg van een slechte uitvoering en verlaag je het risico dat onmiddellijk de hele installatie vervangen moet worden bij een defect.

Benieuwd naar de prijs voor een ventilatie unit of een volledig ventilatiesysteem op maat?
✓ Vraag hier gratis prijzen en advies aan bij erkende installateurs van ventilatiesystemen.

 

* Met debiet bedoelt men het volume aan lucht dat de ventilatie unit per tijdseenheid kan ‘verplaatsen’. Hoe groter de te ventileren oppervlakte, hoe groter het debiet van de ventilatie unit moet zijn. Dat heeft uiteraard ook een invloed op de prijs.

 

centrale ventilatieunit voorbeeld

 

Tips bij de aankoop van een ventilatie unit

1. Bediening

Afhankelijk van het model kan je kiezen voor een al dan niet draadloze besturing van de ventilatie unit. In de meeste gevallen is de ventilatie unit voorzien van een meestandenschakelaar. De verschillende standen bepalen dan om de hoeveel tijd de lucht volledig vernieuwd wordt. De eco-stand, nachtmodus, boost-stand, … zijn enkel voorbeelden.

 

2. Automatische regeling

Met een automatische regeling ben je verzekerd van het nodige toe- en afvoerdebiet op momenten dat het nodig is. Je kan daarbij kiezen voor een automatische regeling o.b.v. aanwezigheid, tijdstips, luchtkwaliteit, luchtvochtigheid of een combinatie van deze mogelijkheden.

 

3. Vorstbeveiliging

Niet alle motoren van een ventilatie unit zijn standaard voorzien van vorstbeveiliging. Dat is vooral een belangrijk aandachtspunt wanneer je kiest voor ventilatie volgens type D.

Een motor voorzien van vorstbeveiliging heeft een vorstklep die ervoor zorgt dat de temperatuur van de ruimte binnen gebruikt wordt om de aangevoerde buitenlucht op te warmen. Ventilatie units zonder vorstbeveiliging zullen bij te lage buitentemperaturen uitvallen om de warmtewisselaar te beschermen.

 

4. Constantvolumeregeling bij systeem D

Constantvolumeregeling houdt het debiet gelijk bij veranderende omstandigheden zoals sterke wind, een verstopte filter, …

 

 

Waarom kiezen voor een centraal ventilatiesysteem?

Kiezen voor een centrale ventilatie unit biedt verschillende voordelen t.o.v. een decentraal ventilatie systeem:

  • Je hebt maar 1 muur- of dakdoorvoer nodig.
  • Het verbruik ligt veel lager.
  • Je hebt minder last van geluidshinder in de verschillende ruimtes zelf. Dat komt omdat een centrale ventilatie unit slechts op 1 plaats staat, bijvoorbeeld op zolder.

De zolder, een berging of een technische ruimte is de meest ideale plaats voor een ventilatie unit. Wanneer er bijvoorbeeld onvoldoende plaats is voor het leggen van ventilatiekanalen of het plaatsen van een centrale ventilatie unit, kan je ook kiezen voor decentrale ventilatie met aparte ventilatoren per ruimte. In dat geval vervallen de voordelen die je hebt met een centrale ventilatie unit.

 

Benieuwd naar een exacte prijs en advies op maat van jouw project?
✓ Hier vraag je gratis en vrijblijvend offertes & prijsvoorstellen aan bij erkende installateurs.

 

ventilatie unit

 

Offertes voor ventilatie ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van je ventilatiesysteem. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs