Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Prijs ventilatiesysteem

De kostprijs van een ventilatiesysteem is afhankelijk van de oppervlakte van jouw woning, het gewenste debiet en de moeilijkheidsgraad van de plaatsing. De grootste kostenbepaler is het soort ventilatiesysteem. Natuurlijke ventilatie is het goedkoopst, volledig mechanische ventilatie is het duurst. In dit artikel vind je een overzicht van de verschillende ventilatietypes en hun prijzen.

 

Kostprijs ventilatiesysteem per type

Hoeveel je precies betaalt voor een ventilatiesysteem is vooral afhankelijk van het type. We maken een onderscheid tussen ventilatiesysteem A, B, C, C+, D en D met warmterecuperatie:

Soort ventilatiesysteem
(debiet: 350m³/H)
Werking
Prijs ventilatiesysteem
(incl. plaatsing, excl. btw)
Ventilatiesysteem A
Natuurlijke luchttoevoer
Natuurlijke luchtafvoer
± €1.700
Ventilatiesysteem B
Mechanische luchttoevoer
Natuurlijke luchtafvoer
± €2.800
Ventilatiesysteem C(+)
Natuurlijke luchttoevoer
Mechanische luchtafvoer
± €3.000 - € 3.500
Ventilatiesysteem D
(+ warmterecuperatie)
Mechanische luchttoevoer
Mechanische luchtafvoer
± €5.500 - €7.000

 

1. Ventilatiesysteem A: Natuurlijke ventilatie

Ventilatiesysteem A staat gelijk aan natuurlijke lucht toe- en afvoer. Verse lucht wordt door het lucht- en winddrukverschil binnen en buiten aangezogen via regelbare of zelfregelende ventilatieroosters (toevoeropeningen) in de ramen, muren of het dak.

De vervuilde lucht verdwijnt via regelbare of zelfregelende afvoeropeningen naar een verticaal afvoerkanaal door het dak. Deze afvoeropeningen plaats je best in vochtige kamers. Natuurlijke ventilatie is de meest energiezuinige en goedkoopste oplossing, vooral tijdens de zomermaanden.

Kostprijs ventilatiesysteem A: ± €1.700
⇒ Vraag vrijblijvend offertes op maat aan voor een ventilatiesysteem A via de offertepagina.

 

2. Ventilatiesysteem B: Deels mechanische ventilatie

De meeste mensen kiezen voor een combinatie tussen natuurlijke en mechanische ventilatie. Bij ventilatiesysteem B gaat het om mechanische luchttoevoer en natuurlijke luchtafvoer. Het elektrische verbruik zorgt daarbij natuurlijk voor een hogere kostprijs in vergelijking met systeem A.

De toevoer van lucht gebeurt via ventilators, eventueel voorzien van een filter om bijvoorbeeld vuil te elimineren. De afvoer van de vervuilde lucht gebeurt, net zoals bij ventilatietype A, op natuurlijke wijze via afvoerkanalen. Luchtafvoer via ventilatieroosters in muren of ramen is ook mogelijk.

Prijs ventilatiesysteem B: ± €2.800
⇒ Vraag vrijblijvend offertes op maat aan voor een ventilatiesysteem B via de offertepagina.

 

3. Ventilatiesysteem C(+): Deels mechanische ventilatie

Bij ventilatiesysteem C geldt het omgekeerde dan bij type B, namelijk een natuurlijke luchttoevoer en mechanische luchtafvoer. De luchtaanvoer verloopt via ventilatieroosters in de ‘droge ruimtes (bvb woonkamer), de afvoer via een mechanische ventilator in de ‘vochtige ruimtes’ (bvb badkamer).

Bij een ventilatiesysteem C met zelfregulerende roosters spreekt men van ventilatiesysteem C+. Daarbij verloopt de aanvoer van verse lucht op dezelfde manier als bij de standaard variant, maar de mechanische luchtafvoer verloopt vraaggestuurd via zelfregulerende roosters.

Ventilatiesysteem C prijs: ± €3.000
Ventilatiesysteem C+ prijs: ± €3.500
⇒ Vraag vrijblijvend offertes op maat aan voor een ventilatiesysteem C(+) via de offertepagina.

 

4. Ventilatiesysteem D: Volledig mechanische ventilatie

Bij ventilatiesysteem D, ook wel balansventilatie genoemd, verloopt zowel de lucht toe- als afvoer volledige mechanisch. Het systeem werkt via ventielen. De aanvoerventielen plaatst men in de droge ruimtes, afvoerventielen worden in vochtige ruimtes geplaatst. Ventilatiesysteem D vraagt wel een netwerk van buiskanalen om de lucht gelijkmatig over de woning te verdelen. Het wordt daarom vooral toegepast bij nieuwbouw.

Het is aangeraden om te kiezen voor ventilatie met warmterecuperatie. Daarbij recupereert een warmtewisselaar de warmte uit de afgevoerde lucht. Die warmte wordt dan gebruikt om de vers aangevoerde lucht te verwarmen. Je zal dus een minimum aan energie verliezen, ondanks dat het systeem voortdurend energie verbruikt. Extra warmtewinning dus!

Ventilatiesysteem D prijs: ± €5.500
Ventilatiesysteem D met warmterecuperatie prijs: ± €7.000
⇒ Vrijblijvende offertes op maat voor een ventilatiesysteem D (met WR) via de offertepagina.

 

ventilatiesysteem prijs

 

Conclusie

De prijzen van de verschillende ventilatiesystemen zijn uiteenlopend. Alles hangt af van welk systeem je verkiest.

Natuurlijke ventilatie (systeem A) is de meest energiezuinige oplossing. Tijdens de zomermaanden is dit type ventilatie de goedkoopste keuze.

Het elektrisch verbruik van mechanische ventilatiesystemen B, C of D zorgt voor een hogere kostprijs. Als het systeem ook voorzien is van een warmterecuperatiesysteem, zal ook het thermisch verbruik mee de prijs bepalen. Tot 90% van de warmte uit de afgevoerde lucht kan worden gerecupereerd. Zo verdien je het verbruik van de elektrische ventilatie al snel terug.

 

⇒ Welk systeem is de beste keuze?

Wanneer je dan toch investeert in een ventilatiesysteem, ga je er best volledig voor. Halve oplossingen kosten ook een hoop geld maar zullen nooit naar behoren werken. Met een correct werkende ventilatie zal het effect op jouw gezondheid en leefomgeving de prijs dubbel en dik waard zijn.

Ventilatie helpt niet alleen bij een goede luchtcirculatie en afvoer van verontreinigde lucht, het houdt ook de vochtigheidsgraad in huis op peil. Zeker in goed geïsoleerde woningen is goed ventileren belangrijk. Grondige isolatie kan er namelijk voor zorgen dat vervuilde en vochtige binnenlucht niet meer uit de woning kan ontsnappen.

Ramen en deuren open zetten kan al heel wat helpen, maar vaak wordt dat vergeten. Bovendien gaat het gepaard met warmteverlies, ben je afhankelijk van de natuurlijke luchtstroom én loop je het risico op een ongelijkmatige verdeling van verse lucht. Je doet er dus goed aan om te kiezen voor een deels of volledig mechanisch ventilatiesysteem. Zo ben je zeker van schone lucht waarbij vervuiling en vocht voldoende worden afgevoerd.

 

Kostprijs voor het onderhoud van een ventilatiesysteem

Een ventilatiesysteem vraagt geen intensief onderhoud, maar wel een regelmatige reiniging. Vet, stof en bacteriën banen zich een weg door het ventilatiesysteem. Wanneer deze zich opstapelen zal de ventilatie niet meer optimaal kunnen werken. Lucht kan minder goed doorstromen en de capaciteit van het hele systeem zal afnemen. Bovendien kan een vervuild ventilatiesysteem geurhinder en gezondheidsklachten veroorzaken.

De frequentie van een onderhoud is afhankelijk van situatie tot situatie. Over het algemeen geldt een frequentie van 3 à 5 jaar voor het reinigen van de ventilatiekanalen. Andere onderdelen zoals de ventielen, ventilatieroosters, ventilatiefilters, de warmteterugwinningsunit vereisen vaker onderhoud.

Kleine schoonmaakwerkjes tussendoor zoals het stofzuigen van de filters of het reinigen van de ventielen kan je makkelijk zelf. Toch is het aangeraden om een vakman in te schakelen voor het groot onderhoud van jouw ventilatiesysteem. Voor een eenmalig onderhoud betaal je gemiddeld €200 à €350 (excl. btw).

TIP: Sluit een onderhoudscontract af om zeker te zijn van een regelmatige reiniging van jouw ventilatie. Op termijn is het financieel ook voordeliger dan afzonderlijke onderhoudsbeurten. Benieuwd naar een prijs op maat voor een reiniging van jouw ventilatiesysteem? Vraag vrijblijvend offertes aan bij erkende luchtkanaal experten via de offertepagina.

 

 

Profiteer van een lagere kostprijs door premies

Het installeren en onderhouden van een ventilatiesysteem kost geld. Premies en subsidies maken het echter mogelijk om de investeringskost te drukken. Meer info over de financiële ondersteuning voor ventilatiesystemen.

 

ventilatiesysteem prijzen

 

 

Offertes voor ventilatie ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van je ventilatiesysteem. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs