Ventilatiesysteemabcd.be
Online info & inspiratie over ventilatiesystemen en hun prijzen.
Vergelijk meer dan 300 ventilatie installateurs online!
header image
Ventilatiesysteemabcd.be

Wetgeving ventilatie

Wanneer je een huis gaat bouwen of verbouwen, dan krijg je te maken met wetgeving rondom ventilatie en energiebesparing. Deze regels zijn vastgelegd in de EPB (energie, prestatie en binnenklimaat). In dit artikel kun je lezen wat de wetgeving rondom ventilatie inhoudt en aan welke ventilatienormen je moet voldoen.

 

 

ventilatie in nieuwbouwwoningWaarom is ventilatie zo belangrijk ?

Onze woningen raken steeds beter luchtdicht geïsoleerd. De warmte blijft zo langer binnen en de kou blijft buiten. Dat is goed nieuws voor het milieu want hierdoor hoeven we minder natuurlijke energiebronnen aan te wenden voor het verwarmen van onze woningen. Maar het is natuurlijk wel de bedoeling dat er voldoende zuurstofrijke lucht naar binnen blijft komen en dat de uitgeademde vochtige lucht netjes naar buiten verdwijnt, ook in de winter. Bij een gezond binnenklimaat hoort daarom ook een goede ventilatie.

 

 

Wetgeving ventilatie vastgelegd in de EPB

De overheid wil energieverspilling zo veel mogelijk voorkomen en heeft daarom regelgeving ten aanzien van de energieprestatie van woningen opgesteld. Deze regels zijn vastgelegd in de EPB (energieprestatie binnenklimaat). De wetgeving rondom ventilatie maakt een belangrijk onderdeel uit van de EPB omdat ventilatie van cruciaal belang is voor een gezond binnenklimaat. Wat betreft ventilatie dien je je al bouwheer te houden aan de volgende regels.

 

Algemeen

Elke woning moet voorzien zijn van een ventilatiesysteem waarmee je 3.6m³ lucht per uur, per vierkante meter vloeroppervlak, kun toevoeren of afvoeren. Welk ventilatiesysteem je hiervoor kiest, mag je zelf bepalen. Een mechanische ventilatiesysteem is niet verplicht maar indien je aan de normen wil voldoen en daarnaast flink wat energie wil besparen, dan kun je eigenlijk niet om een mechanisch ventilatiesysteem heen. Je kunt ook een combinatie van mechanische- en natuurlijke ventilatie toepassen.

 

Overige regels:

• De toevoerruimtes moeten minimaal voorzien zijn van een toevoeropening in het venster (raamventilatie), toevoerrooster in de buitenmuur of toevoeropening ten behoeve van mechanische ventilatie.
• In de tussenruimtes (bijvoorbeeld hal), moeten er roosters in de binnendeuren of binnenmuren zijn aangebracht of moet er een spleet van minimaal 1cm. onder de binnendeuren aanwezig zijn.
• In de natte ruimtes moet een verticaal afvoerkanaal aanwezig zijn (aangesloten op mechanische ventilatie of voor natuurlijke afvoer naar buiten).

 

Tip: om zeker te zijn dat je ventilatie voldoet aan de ventilatienormen, werk je best samen met een professionele installateur. Voor een voordelige service, kan je prijzen opvragen bij verschillende bedrijven en ze nadien vergelijken. Krijg hier gratis & vrijblijvend prijsvoorstellen van professionele ventilatiebedrijven.

 

 

Ventilatienormen

Wettelijk gezien bedraagt het ventilatiedebiet 3.6m³ lucht per uur (3.6m³/h) per vierkante meter. Dit wordt het nominale debiet genoemd. Afhankelijk van het soort ruimte (toevoer- of afvoerruimte) en het oppervlak van de ruimte mag je het debiet beperken.

 

Toevoerruimtes

ventilatienormen leefruimtes

 

Afvoerruimtes

geldende ventilatienormen in afvoerruimtes

 

Voorbeeld:
Stel dat je een woonkamer hebt met een grootte van 60m². Dan zou je nominaal gezien 60 x 3.6 = 216 m³/h lucht moeten aanvoeren. Je mag dit echter beperken tot 150m³/h.

 

ventilatienormen bij renovaties

 

En wat bij renovaties?

Bij renovatie van bestaande ruimtes geldt dat alleen de toevoerruimtes (ruimtes waarin de verse lucht wordt aangevoerd) aan de ventilatienormen moeten voldoen indien de ramen vervangen worden. Ga je bijvoorbeeld isolerend glas plaatsen in een bestaande slaapkamer, dan moet deze ruimte voldoen aan de gestelde ventilatie eisen. Indien de nieuwe beglazing voorzien is van ventilatieroosters dan volstaat dit meestal ook.

Voor een afvoerruimte zoals badkamer, keuken en WC geldt: alleen nieuw gebouwde ruimtes moeten aan de regels voldoen. Indien je een bestaande badkamer renoveert hoeft deze dus niet aan de ventilatienormen te voldoen. Gaat het om een aanbouw? Dan gelden dezelfde ventilatienormen als bij nieuwbouw ventilatie.

 

Boetes

Indien je je niet aan de wettelijke normen houdt, dan kan het VEA (Vlaams Energieagentschap) je hiervoor een boete opleggen van €100,- per 25 m³ lucht die je niet afvoert of aanvoert. Stel dat je bijvoorbeeld 50m³ lucht te weinig aanvoert in de woonkamer, dan kun je hiervoor een boete krijgen van 50/2*100 = €200,-

 

Let op

• Dampkappen maken géén deel uit van het ventilatiesysteem.
• Een ventilatiesysteem moet altijd aan staan en mag niet uitgeschakeld worden (alleen voor onderhoud)

 

 

Offertes voor ventilatie ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van je ventilatiesysteem. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs