Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Ventilatiesysteemabcd.be Online info & inspiratie over ventilatiesystemen en hun prijzen.
Vergelijk meer dan 300 ventilatie installateurs online!
header image
Ventilatiesysteemabcd.be

Ventilatie garage

De garage is vaak een multifunctionele ruimte. Je parkeert er niet enkel je wagen, het is in sommige gevallen ook een hobby- of werkplaats. Ventilatie is essentieel voor je gezondheid en de veiligheid en de staat van deze ruimte. Maar wat zijn nu de mogelijkheden op gebied van ventilatie in een garage? Hoeveel kosten de mogelijke ventilatiesystemen? En met welke aandachtspunten hou je best rekening? Je ontdekt het hier!

Ga snel naar:
Hoe je garage ventileren?
Ventilatie garage: kosten
Tips vochtigheid verminderen
Belangrijke aandachtspunten
Vraag nu je offertes aan

 

 

Waarom garage ventilatie laten installeren?

Gebruik je je garage enkel als parkeerplek voor je wagen? Of doet de ruimte ook dienst als een hobbykamer of werkplek? Hoe dan ook is het essentieel om voldoende te ventileren. Hieronder vind je enkele belangrijke redenen om ventilatie in je garage te voorzien:

 • Bescherming tegen vocht: een slecht geventileerde ruimte is een broeiplaats voor vochtproblemen. Hoe beter je ventilatiesysteem in je garage, hoe droger de ruimte. Daardoor voorkom je heel wat hardnekkige problemen als schimmels, houtrot en andere vochtproblemen.
 • Geen muffe luchtjes: een goed ventilatiesysteem ververst de lucht voortdurend. Als je investeert in degelijke ventilatie, zeg je dus vaarwel tegen de oude garagegeur en adem je voortaan frisse lucht in wanneer je de ruimte binnengaat.
 • Veilige werkplek: werk je met verf, benzine of andere chemicaliën? Dan is het erg belangrijk voor je gezondheid om grondig te ventileren in je garage. Goede ventilatie vermindert brandrisico’s en giftige dampen.
 • Langere levensduur: door een goede luchtcirculatie gaan de spullen die je opbergt in je garage langer mee. Het gaat dan over fietsen en gereedschap, maar ook over je wagen. Bovendien kan een goed geventileerde garage de waarde van je huis verhogen.

Ben je benieuwd naar de opties voor ventilatie in jouw garage? Dan kan je altijd advies vragen aan onze professionals. Kom hier gratis en vrijblijvend in contact met installateurs in jouw buurt!

ventilatie garage

 

Hoe je garage ventileren?

Een goede ventilatie in je garage is niet alleen bevorderlijk voor de luchtkwaliteit, het is ook veiliger en zorgt voor een langere levensduur van alles wat je er opbergt. Natuurlijke ventilatie in een garage is een mogelijkheid, maar mechanische ventilatie is het meest aangewezen. Maar welk mechanisch systeem is nu het meest geschikt voor jouw situatie? We zetten de mogelijkheden kort op een rij:

 

OPTIE 1: ventilatiesysteem B

Ventilatiesysteem B combineert natuurlijke luchtafvoer met mechanische luchttoevoer. Verse lucht komt binnen via ventilatoren (eventueel gecombineerd met roosters) en via afvoerkanalen in de badkamer, keuken, … verlaat de vervuilde lucht op natuurlijke wijze je woning. Als je op zoek bent naar een eenvoudige oplossing en je garage een goede natuurlijke luchtcirculatie heeft, is dit systeem een goede match:

 • Voordelen ventilatiesysteem B: simpele installatie, energiezuinig door natuurlijke luchtafvoer, doeltreffende aanvoer van verse buitenlucht, …
 • Nadelen ventilatiesysteem B: vereist een goede natuurlijke afvoer van vervuilde lucht, kan minder doeltreffend zijn in zeer vochtige ruimtes, …

 

OPTIE 2: ventilatiesysteem C

Ventilatiesysteem C voert de lucht natuurlijk aan en mechanisch af. Door constante afzuiging blijft de luchtkwaliteit op peil. Breng je veel tijd door in je garage of bewaar je er chemische stoffen? Dan is dit systeem ideaal omdat het snel vervuilde lucht kan afvoeren.

 • Voordelen ventilatiesysteem C: continue luchtverversing, geschikt voor garages waar je veel tijd doorbrengt of chemische stoffen bewaart, eenvoudig te onderhouden, …
 • Nadelen ventilatiesysteem C: afhankelijk van natuurlijke luchtaanvoer, potentieel hogere energiekosten dan ventilatiesysteem B, …

 

OPTIE 3: ventilatiesysteem D

Ventilatiesysteem D is een volledig mechanisch systeem: zowel de aanvoer als de afvoer van lucht verlopen mechanisch. Het bonuspunt? Het bevat vaak warmteterugwinning, waardoor de efficiëntie van de installatie verhoogt. Als je voor maximale controle wil gaan en energie-efficiëntie belangrijk vindt, is dit ventilatiesysteem je beste vriend:

 • Voordelen ventilatiesysteem D: maximale controle over luchtkwaliteit, warmteterugwinning bespaart energie, zeer effectief in alle omstandigheden, …
 • Nadelen ventilatiesysteem D: hogere initiële installatiekosten, vereist regelmatig onderhoud voor optimale prestaties, …

 

Hoe ventileer ik mijn garage het best?

Elke garage is uniek. Om te weten te komen welk ventilatiesysteem het beste is in jouw situatie, moet je rekening houden met je specifieke behoeften, de grootte en het doel van je garage. Net daarom is het verstandig om advies te vragen aan een professional. Die kan jouw garage analyseren en op basis daarvan een systeem naar voor schuiven.

Op zoek naar ervaren installateurs? Je komt eenvoudig en snel met hen in contact via onze gratis en vrijblijvende offerteservice. Start je aanvraag hier!

 

Ventilatie garage: kosten

Wanneer je overweegt om een ventilatiesysteem in je garage te plaatsen, zijn de kosten natuurlijk een belangrijk aspect. Maar wat beïnvloedt nu precies de prijs van zo’n systeem? Het gaat niet alleen om het systeem zelf, maar ook de omvang van je garage, de complexiteit van de installatie, de installateur, … hebben een invloed op het prijskaartje. Hieronder vind je alvast enkele richtprijzen:

Type ventilatiesysteemGemiddelde prijs (incl. plaatsing & excl. btw)
Ventilatiesysteem B€ 2.800
Ventilatiesysteem C€ 3.000 - 3.500
Ventilatiesysteem D€ 5.500 - 7.000

LET OP: dit zijn slechts indicatieve bedragen. Ben je op zoek naar een prijsvoorstel op maat? Kom dan gratis en vrijblijvend in contact met professionele installateurs via onze offerteservice.

 

ventilatie installatie

 

Tips luchtvochtigheid verminderen

Een te hoge luchtvochtigheid in je garage kan leiden tot allerlei problemen, van schimmel tot houtrot. Gelukkig zijn er een aantal manieren om teveel vocht in de lucht tegen te gaan. Hieronder vind je enkele tips om je garage aangenaam en droog te houden:

 • Regelmatig verluchten: verluchten is de eerste stap voor een verminderde luchtvochtigheid. Maak er een gewoonte van om dagelijks je garage een kwartiertje te luchten. Dit is zelfs een absolute must na activiteiten die vocht produceren.
 • Waterdichte vloer: je vloer een waterdichte coating geven, vermindert vochtinfiltratie van onderaf. Vaak kan je daarvoor een coating op basis van epoxy of polyurethaan gebruiken. Tegenwoordig zijn er echter ook al alternatieven op de markt zoals bv. waterdichte PVC-kliktegels.
 • Natte items: om de luchtvochtigheid naar beneden te halen in je garage, bewaar je hier best geen natte items. Je natgeregende wagen of fiets afdrogen, lijkt misschien nutteloos, maar je vermijdt er een hele hoop vocht mee in je garage.
 • Ontvochtiger gebruiken: om de luchtvochtigheid in je garage te beperken, kan je een ontvochtiger aankopen. Zo’n apparaat zuigt overtollig vocht uit de lucht van je garage, waardoor de ruimte sneller droog aanvoelt. Een ventilatiesysteem blijft echter de enige duurzame oplossing.

 

Belangrijke aandachtspunten

Ventilatie in je garage is niet zomaar een overweging, het is essentieel voor de gezondheid van de ruimte én de zaken die je erin bewaart. Maar waar moet je nu precies op letten bij de ventilatie van je garage? Hieronder lees je meer over enkele belangrijke aandachtspunten:

 • Apart systeem: het is essentieel om het ventilatiesysteem van je garage gescheiden te houden van de rest van je woning. Anders riskeer je dat schadelijke gassen uit de garage naar de woonruimtes trekken. Bovendien levert het je ook een betere vochtregulering op in de garage.
 • Grote roosters: je plaatst best grote ventilatieroosters in een garage met een cv-ketel of een ander type verbrandingstoestel. Op die manier voorkom je de opbouw van schadelijke gassen en waarborg je een veilige en efficiënte werking van het toestel.
 • Onderhoud: mechanische ventilatiesystemen (type B, C & D) vereisen regelmatige reiniging van kanalen en filters en periodieke controle van motoren en sensoren. Bovendien is minstens 1 grondige jaarlijkse inspectie nodig om optimale prestaties en luchtkwaliteit te garanderen.
 • Geluidsniveau: sommige ventilatiesystemen kunnen geluid produceren. In de meeste gevallen is dat in de garage geen probleem. Breng je echter veel tijd door in de garage of grenzen belangrijke ruimtes aan de garage? Dan laat je het best even je systeem nakijken door een professional. Als een ventilatiesysteem meer geluid maakt dan normaal, is het allicht aan een onderhoud toe of is de afstelling niet correct.

 

Laat je ventilatie in de garage installeren door een professional!

Professionals zorgen voor een correcte installatie, volledig afgestemd op jouw garage. Ze kennen de beste technieken en weten welke fouten ze moeten vermijden. Bovendien bieden ze vaak een uitstekende service na de installatie. Voor de beste garantie op een correcte prijs vergelijk je het best offertes van meerdere installateurs om een goed geïnformeerde keuze te maken.

Wil jij genieten van een zorgeloze installatie van je garage ventilatie? Je kan gratis en vrijblijvend in contact komen met installateurs via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor ventilatie ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van je ventilatiesysteem. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs