Ventilatieroosters

Bij het installeren van een ventilatiesysteem wordt vaak opgekeken tegen de visuele aanwezigheid van kanalen en ventilatieroosters. Ze compleet wegwerken zal je helaas nooit kunnen doen maar je kan er wel voor zorgen dat de roosters zo weinig mogelijk in het oog springen. Een overzicht van veel gebruikte camouflage tactieken vind je hier terug.

 

Vierkante of ronde ventilatieroosters plaatsen

Ronde ventilatieroostersDe keuze van ventilatieroosters zal een grote impact hebben over hoe deze ervaren worden in de ruimte. De meest gebruikte roosters zijn rond maar ook vierkante afdekroosters zijn perfect mogelijk.

Deze komen bijzonder goed tot hun recht wanneer je ook gebruikmaakt van vierkante spotverlichting of als de rooster op gelijke afstanden van de hoek geplaatst is.

Staat je toevoer of afvoerbuis niet centraal ten opzichte van de hoek dan kies je beter voor ronde ventilatieroosters omdat deze afstanden minder snel visueel waargenomen kunnen worden.

Als kleur wordt vaak gekozen voor wit. Heb je een woning met industrieel karakter dan kunnen de ventilatieroosters ook bijdragen tot de sfeer van het interieur. In dergelijke woningen wordt dan ook vaak gekozen voor een natuurlijke afwerking in inox.

 

Positionering van de roosters

De buizen van je ventilatiesysteem mag je niet zomaar lukraak gaan volgen. Hiervoor moet je steeds het legplan van de installateur volgen. Hierdoor komen de roosters vaak in de buitenste hoeken van de kamer terecht. Ben je van plan een inbouwkast te plaatsen tot tegen het plafond? Dan doe je er goed aan de rooster langs deze zijde van de muur op te schuiven zodat een gelijkmatige afstand van de hoek behouden blijft.

ventilatieroosters

Wanneer je ventilatieroosters te dicht bij de hoeken staan kunnen je muren al snel vuil worden. Zeker wanneer je kiest voor witte verf. Door de constante luchtcirculatie doe je er dus goed aan minimum 50 centimeter van de muren te blijven. Door je plafond jaarlijks te reinigen met een vochtig doekje rondom de roosters kan je ook vermijden dat je zwarte plekken krijgt rondom het plafond. Test dit voor de zekerheid eerst even uit in een kamer die je niet vaak gebruikt voor mochten er kleurverschillen opduiken met de rest van het plafond. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid vervuiling en de kwaliteit van de verf.

 

Ventilatieroosters inbouwen

Wanneer je een keuken of inbouwkast plaatst tot tegen het plafond is het ook perfect mogelijk om de ventilatieroosters onzichtbaar in te bouwen. Dit kan men doen door de ventilatiebuizen in de kast uit te laten komen die op zijn beurt de verse lucht afgeeft via een opening in de deuren.

ventilatierooster keuken

Als alternatief kan je er ook voor kiezen om de kast enkele centimeters lager te maken dan het plafond. Zo zal de verse lucht binnenstromen boven je keukenkasten of inbouwkasten zonder dat je de ventilatieroosters waarneemt. Hierbij is het wel belangrijk dat de gleuf groot genoeg is zodat de verse lucht snel en correct verspreid kan worden. Het volume moet minstens even groot zijn als het volume van de ventilatiebuis die hier op uitmondt.

 

Ventilatieroosters reinigen

Het is belangrijk dat uw ventilatiesysteem regelmatig onderhouden wordt. Hiervoor ga je best te raden bij een professionele reinigingsfirma. Meestal kan je er terecht voor zowel kleine of grote reinigingswerken. Daarnaast bieden ze ook voordelige abonnementen aan, waarmee je ventilatiesysteem op regelmatige tijdstippen onderhouden wordt. Meer info & prijzen vind je hier.

 

Offertes voor ventilatie ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van je ventilatiesysteem. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmannen