Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Waarom ventileren

De huizen in België worden steeds beter geïsoleerd waardoor we minder energie verbruiken. Dat is natuurlijk goed nieuws voor het milieu en onze portemonnee want we verstoken minder energie. Maar goed isoleren kan ook voor problemen met de luchtkwaliteit zorgen wanneer we niet voldoende ventileren. In dit artikel leggen we je uit wat het belang is van een goede ventilatie en hoe je dit kunt bereiken zonder in te boeten aan warmteverlies.

 

De drie voornaamste redenen

 

Een goede luchtkwaliteit
Een mens ademt zuurstof in en koolstofdioxide en waterdamp uit. Deze uitgeademde lucht moet het liefst zo snel mogelijk weg kunnen stromen zodat verse lucht weer ingeademd kan worden. De lucht moet met andere woorden goed kunnen circuleren. Zo heeft ons lichaam het graag en zo blijven we gezond. Wanneer je huis goed geïsoleerd is maar niet voldoende geventileerd, dan krijg je vanzelf een slechte luchtcirculatie en dat is zeer nadelig voor de luchtkwaliteit en je gezondheid. Door goed te ventileren kun je dit soort problemen voorkomen.

 

Vocht afvoeren door te ventileren
Als we thuis zijn produceren we heel wat vocht. Niet alleen door te ademen maar ook door te koken, wassen of douchen. Vergis je vooral niet in de hoeveelheid waterdamp die daarbij vrij komt. Een gezin (met twee kinderen) produceert gemiddeld zo’n 10 à 20 liter vocht! En wanneer deze damp nergens naar toe kan zal het condenseren op ramen, muren en plafonds. Hierdoor krijg je op lange duur onherroepelijk schimmelvorming. Deze schimmels zijn niet alleen lastig te verwijderen maar ook slecht voor je gezondheid. Met een goed ventilatiesysteem zorg je ervoor dat vochtige lucht snel de woning kan verlaten en dus niet eens de kans heeft om te condenseren.

 

Ventileren is beter voor je gezondheid
Mensen met allergieën of astma weten hoe belangrijk frisse lucht is. Niets is zo storend als een muffe lucht waar je je benauwd in voelt. Een slechte luchtkwaliteit kan naast astma voor allerlei andere gezondheidsklachten zorgen, zoals concentratieproblemen, vermoeidheid en hoofdpijn. En dat is natuurlijk zonde want het probleem is heel makkelijk te voorkomen. Door ventilatieroosters te voorzien of een ventilatiesysteem te plaatsen in je woning zijn al deze kwalen voorgoed verleden tijd.

 

 

Hoe het beste te ventileren?

Je zou kunnen zeggen: Is het niet goed om af en toe een raam open te doen? Ja, dat is inderdaad goed. Zeer goed zelfs, maar het is niet voldoende. In de winter ga je de ramen hopelijk niet al te veel open doen als je thuis bent. En zeker niet in de nacht. En bovendien is er vaak niet in alle ruimtes een raam of andere mogelijkheid tot natuurlijke ventilatie. Het beste is om te zorgen voor een constante luchtcirculatie en dit kun je bereiken door gebruik te maken van een geschikt ventilatiesysteem. Het is overigens niet voor niets dat woningstichtingen bij het renoveren en isoleren van woningen deze gelijk voorzien van mechanische ventilatie. Hiermee voorkomen ze namelijk vochtproblemen en gezondheidsklachten.

 

ventileren waarom

 

Soorten ventilatiesystemen

Er zijn diverse systemen die je kunt toepassen in de woning. Wat voor systeem geschikt is voor jou, hangt af van het type woning, de grootte van de woning en hoeveel lucht er verplaatst moet worden. Het laten aanleggen van zo’n systeem hoeft trouwens niet altijd erg kostbaar te zijn want soms kunnen eenvoudige aanpassingen aan de woning al zorgen voor een enorm verschil in luchtkwaliteit. Met een goed ventilatiesysteem zorg je voor schone frisse lucht in huis en creëer je een aangenaam woonklimaat. Wil je meer weten over de verschillende soorten ventilatiesystemen? Kijk dan hier voor meer informatie.

 

 

Offertes voor ventilatie ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van je ventilatiesysteem. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs