Zelf ventilatiesysteem plaatsen
Wie een beetje handig is, kan de installatie van zijn ventilatiesysteem volledig zelf uitvoeren. In dit artikel vind je belangrijke weetjes terug over zelfplaatsing.
Ga je zelf aan de slag? Dan kan je op verschillende manieren geholpen worden:
✓ Ontvang een brochure met meer informatie over jouw project
✓ Ontvang een startkit met begeleiding op afstand of op de werf
✓ Ontvang een instructieboek of cursus of volg een infoavond mee in jouw regio
✓ Laat je installatie controleren en in werking stellen door een erkende vakman
Zelf ventilatiesysteem plaatsen: stappenplan
1. Type ventilatiesysteem kiezen
Allereerst moet je natuurlijk een type ventilatiesysteem kiezen. Er bestaan 4 soorten, gaande van systeem A tot systeem D. In een notendop komt het op het hierop neer:
– Systeem A is niets meer dan natuurlijke ventilatie zoals de verluchting via roosters in de ramen.
– Systeem B werkt via een mechanische toevoer.
– Systeem C hanteert een mechanisch afvoersysteem.
– Bij balansventilatie (systeem D) worden zowel de toevoer als de afvoer mechanisch geregeld. Hierbij voegt men meestal een warmte recuperatiesysteem toe.
Afhankelijk van de nodige debieten die je wil of moet bereiken, kies je één van de bovenstaande varianten. In de praktijk wordt er veelal gekozen voor een combinatie van natuurlijke en mechanische ventilatie.
2. Planning en materialenlijst
De volgende fase is de voorbereidingsfase. Als je snel en efficiënt te werk wil gaan, maak je best op voorhand een duidelijke planning en materiaallijst op. In deze fase doe je ook de nodige opmetingen zodat je goed weet wat je allemaal nodig hebt.
Denk bij je planning bijvoorbeeld aan volgende zaken: Wanneer begin je eraan? Welke stappen volgen op welk moment? Heb je alle benodigde onderdelen al? Zijn er nog specifieke gereedschappen die je nodig zal hebben? Het zijn allemaal vragen waar je best ruim op voorhand al een antwoord op zoekt. Goed begonnen is half gewonnen!
3. Plaatsen van het ventilatiesysteem
In de laatste fase begin je aan de plaatsing van het ventilatiesysteem zelf. Volg daarbij nauwlettend de begeleidende instructies. Wie kan doorwerken, kan een doorsnee ventilatiesysteem in één of twee weekends zelf geplaatst hebben.
De buizen, de afvoer en de toevoer moeten zeker correct aangesloten worden. Vervolgens kan men de ventilatie-unit plaatsen en opstarten. Het grootste voordeel van zelfplaatsing is natuurlijk dat je een pak geld kan uitsparen. Uiteraard dien je al het materiaal en de onderdelen aan te kopen, maar het uurloon van de installateur spaar je uit.
Professionele bijstand voor doe-het-zelvers
Wie toch liever wat professioneel advies inwint omtrent de plaatsing, kan zich tijdens dit proces laten bijstaan door een professional. De meeste firma’s die gespecialiseerd zijn in de plaatsing van ventilatiesystemen bieden, al dan niet gratis, een service aan waarbij je steeds vragen kunt doorbellen of mailen, zonder dat er daarbij effectief een installateur ter plaatse hoeft te komen.
Deze professionele bijstand bewijst zeker haar nut. Eens je bepaalde stappen verkeerd hebt uitgevoerd, bijvoorbeeld omdat je geen professioneel advies hebt ingewonnen, kan het namelijk veel tijd en geld kosten om de installatie van het ventilatiesysteem alsnog tot een goed einde te brengen. En uiteindelijk is het toch de bedoeling dat jouw ventilatiesysteem perfect werkt, niet?
Klik hier om meer info te ontvangen over doe-het-zelfpakketten voor ventilatiesystemen.
Garantie ventilatiesysteem bij zelfplaatsing
De meeste pakketten voor doe-het-zelvers genieten een volwaardige garantie. Als je met de installatie klaar bent, kun je deze laten keuren door bevoegde technici. Als alles veilig bevonden is, ontvang je een certificaat dat als garantiebewijs dient voor de installatie.
Wie een ventilatiesysteem zelf plaatst in zijn woning, kan behoorlijk wat geld uitsparen. Natuurlijk doe je dit best enkel zelf als je voldoende technisch onderlegd bent. Bij twijfel kun je steeds technische bijstand door een professional aanvragen.
Voordeel professional: Je komt enkel in aanmerking voor het BTW-tarief van 6% bij de installatie door een geregistreerd aannemer in een privéwoning ouder dan 10 jaar. De aannemer zal in dat geval zowel de installatie als de verkoop van het ventilatiesysteem kunnen factureren met 6% BTW.
Nadeel DHZ: Als je ervoor kiest om zelf de installatie uit te voeren, betaal je het gebruikelijke tarief van 21% BTW op de aankoop van het systeem en de eventueel bijkomende onderdelen.