Ventilatiesysteem

Ventilatie laten plaatsen?
Vraag hier online offertes aan.

Premies en subsidies voor ventilatie 2017

De installatie van een ventilatiesysteem in jouw woning is in de meeste gevallen noodzakelijk om te kunnen voldoen aan de Belgische ventilatienorm. Het installeren en onderhouden van dergelijke ventilatiesystemen kost natuurlijk ook wel wat. Gelukkig hebben de overheden enkele interessante financiële maatregelen getroffen, zoals premies en een verlaagd BTW-tarief, om de investeringskost voor jou wat lager te maken.

Wil je een ventilatiesysteem laten plaatsen? Vraag hier gratis & vrijblijvend prijzen op maat aan.

 

Gemeentelijke premies ventilatiesystemen

Premie ventilatieDe premies voor ventilatiesystemen worden op gemeentelijk vlak geregeld. Enkel voor ventilatiesystemen met warmterecuperatie kan je een vergoeding krijgen.

De premie is echter enkel nog van kracht in een handvol gemeenten. Je vraagt dus best eens na bij je gemeente of deze vergoeding van toepassing is in jouw geval.

 

Andere financiële ondersteuningen

Er zijn echter nog andere financiële maatregelen die de investering in een ventilatiesysteem lichter kunnen maken. Hier vind je alvast twee interessante manieren om de kosten van een ventilatiesysteem wat te drukken:

 

Subsidies ventilatiesysteem1) Verlaagd BTW-tarief

Voor werken in nieuwbouwwoningen is steeds het BTW-tarief van 21% van toepassing. Indien je echter werken laat uitvoeren in een bestaande woning van minimum 10 jaar oud, kan er onder bepaalde voorwaarden een BTW-tarief van 6% worden toegepast. Ook de plaatsing van een ventilatiesysteem valt onder deze regel.

Verlies echter niet uit het oog dat deze regel enkel kan worden gevolgd bij de omvorming, renovatie, herstel of onderhoud van jouw woning. Reinigingswerk (schoonmaak) en volledige afbraak en heropbouw komen niet in aanmerking.

Bovendien moeten de werken worden uitgevoerd door een aannemer aan wie je, door het invullen van een attest, bevestigt dat de woning ouder is dan 10 jaar en enkel voor private doeleinden wordt gebruikt. Kantoorgebouwen, winkels, en andere beroepsmatig gebruikte gebouwen komen niet in aanmerking.

 

2) Energielening

Een andere financiële maatregel is de Energielening, waarbij je het plaatsen van een ventilatiesysteem C of D kan financieren via een lening met een lage intrest van maximaal 2%. Bepaalde doelgroepen, bijvoorbeeld mensen met een laag inkomen of die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds, komen zelfs in aanmerking voor een renteloze lening. Het moet gaan om een woning die je bezit, huurt of verhuurt en het moet ook je hoofdverblijfplaats zijn.

premies ventilatie

Deze Energielening wordt geregeld door de zogenaamde Energiehuizen. Via hen kan je een aanvraag doen. Het maximale te lenen bedrag is 10.000 euro en je moet de lening op 5 jaar terugbetalen.

Opgelet: de voorwaarden en bedragen veranderen wellicht in de loop van 2017. Ook niet-commerciële instellingen zoals vzw’s en scholen zullen deze lening dan kunnen aanvragen. Je zal dan waarschijnlijk maximaal 15.000 euro kunnen lenen en de termijn zal verlengd worden naar 8 jaar (10 jaar voor vzw’s en sociale doelgroepen).

Een ventilatiesysteem voorzien in je woning heeft enkel voordelen. Dankzij bovenstaande financiële tegemoetkomingen kan de prijs van de installatie worden gedrukt. Zo wordt ook het financiële plaatje een pak interessanter.

Heb je interesse om een ventilatiesysteem te plaatsen? Vraag hier vrijblijvend offertes aan.