Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Vraaggestuurde ventilatie: opties & prijzen

Ventileren is noodzakelijk in iedere woning. Anders heb je al snel last van vocht en schimmel in je huis. Bij vraaggestuurde ventilatie hoef je zelf niet continu bezig te zijn met je ventilatiesysteem. Welke voordelen heeft vraaggestuurde ventilatie nog meer? En met welke kosten moet je rekening houden? Je leest het hier!

Ga snel naar:
Voordelen vraaggestuurd ventileren
Vraaggestuurd ventileren: 2 opties
Kosten vraaggestuurd ventileren
Aandachtspunten vraaggestuurde ventilatie
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

 

Hoe werkt vraaggestuurde ventilatie?

Bij vraaggestuurde ventilatie regelt de ventilatie in de woning zich automatisch. Vraaggestuurde ventilatie staat ook wel bekend als mechanische ventilatie of CO2 gestuurde ventilatie. Deze manier van ventileren werkt door middel van sensoren op de volgende manier:

 • STAP 1: sensoren plaatsen in je woning. Per kamer plaats je een sensor. In de zogenoemde natte ruimtes moeten deze sensoren sowieso aanwezig zijn. Deze ruimtes zijn: de badkamer, keuken en het toilet.
 • STAP 2: de sensoren analyseren de luchtkwaliteit. De ventilatie analyseert de luchtkwaliteit in je huis. Hierbij meet het systeem de luchtvochtigheid en het CO2 gehalte. Vooraf stel je in wat de gewenste luchtkwaliteit is.
 • STAP 3: vervuilde lucht eruit, frisse lucht erin. Als de lucht te vervuild is, zorgt je ventilatie ervoor dat deze vervuilde lucht uit je huis gaat. Vervolgens komt er nieuwe, frisse lucht binnen. Hierdoor is de luchtkwaliteit in je huis weer goed.

Wil je meer weten over de mogelijkheden voor een vraaggestuurd ventilatiesysteem in jouw woning? Kom vrijblijvend in contact met meerdere vakspecialisten.

vraaggestuurde-ventilatie-plaatsen

 

Voordelen vraaggestuurd ventileren

Ventileren is altijd noodzakelijk in je huis. Het gebruik van vraaggestuurde ventilatie is hierbij een goede optie met veel voordelen. De voornaamste pluspunten zijn:

 

 • Optimaal binnenklimaat: je binnenklimaat is optimaal omdat je ventilatie dit zelf regelt. Goede ventilatie voorkomt schimmels in huis. Bovendien is het beter voor je gezondheid als de luchtkwaliteit goed is.
 • Energiezuinig: de vraaggestuurde ventilatie ventileert alleen als dit nodig is. Hierdoor heb je lagere energiekosten. Bovendien hoef je er zelf verder helemaal geen rekening mee te houden.
 • Flexibel: je hebt per ruimte een sensor. Een decentraal ventilatiesysteem kan de luchtkwaliteit per ruimte anders reguleren. Een centraal ventilatiesysteem zal je gehele huis in 1 keer ventileren.
 • Onderhoudsarm: er is geen maandelijks onderhoud nodig. Eens in de 2 à 4 jaar moet je je systeem laten nakijken door een vakspecialist.
 • Automatisch systeem: je vraaggestuurde ventilatie is automatisch geregeld. Je hoeft er zelf dus vrijwel niet naar om te kijken. Je ventilatie doet zelf het meeste werk.

 

Vraaggestuurd ventileren: 2 opties

Voor vraaggestuurd ventileren zijn er 2 verschillende opties mogelijk. Je hebt zowel centrale als decentrale ventilatiesystemen. Beide opties hebben meerdere mogelijkheden en voordelen:

 

1. Centraal vraaggestuurd ventileren

Bij centrale ventilatie heb je 1 ventilatiesysteem voor meerdere ruimtes. Deze ruimtes zijn verbonden met elkaar door een netwerk van ventilatiekanalen. Centraal ventileren is mogelijk bij nieuwbouwhuizen of als je je woning grondig gaat renoveren en er de ruimte voor hebt. Er zijn verschillende soorten centrale ventilatiesystemen mogelijk:

 • C+ systeem: hierbij is de aanvoer van de verse lucht natuurlijk. Dat wil zeggen dat deze lucht via roosters in droge kamers zoals slaapkamers naar binnen komt. De vervuilde lucht voert het systeem mechanisch af via natte ruimtes als de badkamer, de keuken, …
 • D systeem: dit systeem is volledig mechanisch, zowel bij de aan- als afvoer van lucht. Hierbij heb je geen roosters in je muren en plafonds nodig. Het systeem is iets duurder dan systeem C+, maar je hebt geen last van tocht en geluidshinder en de luchtkwaliteit is beter dan bij systeem C+.

 

2. Decentraal vraaggestuurd ventileren

Decentraal ventileren is geschikt als je het systeem wil plaatsen in een bestaande woning door middel van een kleine renovatie. Ook als je slechts 1 ruimte wil ventileren, is dit een goede optie. Zo kan je bijvoorbeeld je badkamer ventileren.

Een decentraal ventilatiesysteem is goedkoper dan een centraal ventilatiesysteem. Bovendien zijn er geen breekwerkzaamheden nodig omdat de vakspecialist geen ventilatiekanalen moet aanleggen. Door decentrale ventilatie heb je bovendien ook geen of amper geluidshinder.

 

BELANGRIJK: laat je adviseren door een vakspecialist!

Centraal en decentraal ventileren: beide opties kennen voordelen. Welk systeem beter is in jouw situatie, kan je het best laten onderzoeken door een vakspecialist. Deze bekijkt je huis nauwkeurig en heeft ervaring met beide manieren van ventileren. Zo komen jullie samen tot de beste oplossing voor vraaggestuurd ventileren in jouw huis.

Wil je meer informatie over of je beter centraal of decentraal vraaggestuurd kan ventileren en wat dit je precies gaat kosten? Kom gratis en vrijblijvend in contact met meerdere vakspecialisten.

 

Kosten vraaggestuurd ventileren

De kosten voor vraaggestuurde ventilatie zijn afhankelijk van een aantal dingen. Hoe meer sensoren per ruimte je hebt, hoe hoger de kosten oplopen. Ook de arbeidskosten zijn van belang. Bij een ingewikkelder systeem zal de plaatsing langer duren en dus zullen de arbeidskosten hoger zijn.

Centraal/decentraal ventilatiesysteemType systeemPrijs (excl. btw, incl. plaatsing)
Centraal ventilatiesysteemSysteem C+€ 3.000 tot 3.500
Systeem D€ 5.000 tot 7.000
Decentraal ventilatiesysteemLokale buis-, kanaal- of opbouwventilator€ 20 tot 30
Decentrale unit (systeem B) € 500 tot 600
Decentrale unit (systeem D)€ 1.000 tot 1.500

De prijzen in bovenstaande tabel zijn slechts richtprijzen. De kosten kunnen wisselen per situatie, woning en vakspecialist. Het loont dan ook zeker om meerdere offertes aan te vragen en deze uitgebreid te vergelijken. Weten hoeveel vraaggestuurde ventilatie in jouw huis exact kost? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan.

 

vraaggestuurde-ventilatie

 

Aandachtspunten vraaggestuurde ventilatie

Bij vraaggestuurde ventilatie zorgt je systeem voor de automatische ventilatie van je huis. Wel is het handig om met een aantal aandachtspunten rekening te houden. Het gaat hierbij vooral om het volgende:

 

 • Geurreactie: het ventilatiesysteem kan niet reageren op geuren. Als je bijvoorbeeld je huis aan het verven bent, zal het systeem deze geur niet opnemen. Hierbij is het dan van belang om even een raam open te zetten om de geur weg te krijgen.
 • Ramen open: je ramen open hebben is totaal geen probleem. Hierdoor is natuurlijke ventilatie ook nog steeds mogelijk, naast je vraaggestuurde ventilatie. Het systeem raakt niet ontregeld als jij een raam opent.
 • Droge lucht: een vraaggestuurd ventilatiesysteem draagt helaas niet bij aan het verminderen van droge lucht in je huis. Als je hier veel last van hebt, is het advies om een luchtbevochtiger te nemen. Dit kan goed in combinatie met je ventilatie.
 • CO2 & vocht: de meeste ventilatiesystemen richten zich zowel op het CO2- als luchtvochtigheidsgehalte in je huis, maar er zijn ook systemen die zich richten op 1 van de 2. Bij een te hoog CO2-gehalte kan je klachten krijgen zoals hoofdpijn en misselijkheid. Maar ook een hoge luchtvochtigheid is niet goed.

 

Laat je vraaggestuurde ventilatie onderhouden door een vakspecialist

Eens per twee jaar is een check-up van je vraaggestuurde ventilatie noodzakelijk om te zorgen dat alles nog goed werkt. Slechts eens in de vier jaar is het tijd voor een grote onderhoudsbeurt. Hierdoor blijft de luchtkwaliteit optimaal, heeft je systeem een langere levensduur en heb je een hoger rendement en bovendien lagere energiefactuur.

Wil je de zekerheid van een goed onderhouden vraaggestuurd ventilatiesysteem met een optimale levensduur? Laat je vraaggestuurde ventilatie dan regelmatig onderhouden door een vakspecialist. Kom gratis en vrijblijvend in contact met meerdere experts.

 

 

Offertes voor ventilatie ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van je ventilatiesysteem. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs