Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Ventilatiesysteemabcd.be Online info & inspiratie over ventilatiesystemen en hun prijzen.
Vergelijk meer dan 300 ventilatie installateurs online!
header image
Ventilatiesysteemabcd.be

Ventilatiesysteem A

Het ventilatiesysteem A werkt op basis van een natuurlijke luchttoevoer en luchtafvoer. Er is dus geen enkel motorisch toestel nodig om de lucht te verplaatsen. Een ventilatiesyteem A wordt toegepast bij bestaande woningen waar geen grondige renovatiewerken nodig zijn.

 

 

Voordelen en nadelen van een ventilatiesysteem A

 

Voordelen
Dit ventilatiesysteem is de goedkoopste manier om de woning te verluchten. Er moeten enkel toevoerroosters voorzien worden doorheen de woning. De natuurlijke luchtstroom zal vervolgens verse lucht in de woning brengen. Niet alleen de installatie van een ventilatiesysteem A is goedkoop, ook het verbruik van elektriciteit is afwezig dankzij de natuurlijke luchttoevoer.

 

Nadelen
Het grootste nadeel van dergelijke ventilatiesystemen is dat er geen regelbaarheid is wat betreft toevoer en afvoer. Alles is afhankelijk van de hoeveelheid luchtdruk en winddruk. Als er veel wind is zal de woning meer lucht aanvoeren dan nodig. Dit is niet aangenaam om in te vertoeven en zorgt er bovendien voor dat de ruimtes sneller afkoelen. Het gebeurt dan ook vaak dat mensen de luchttoevoer volledig afsluiten om geen kostbare warmte verloren te laten gaan. Het directe gevolg hiervan is een slechte en ongezonde luchtregeling.

 

 

Werking ventilatiesystemen A

Om een goede werking te garanderen is het belangrijk dat er zowel voldoende mogelijkheden zijn voor luchtaanvoer als luchtafvoer. Dit kan op natuurlijke wijze gebeuren op verschillende manieren:

 

Luchttoevoer

De lucht van buiten komt op natuurlijke wijze binnen door spleten tussen buitendeuren en ramen. Worden er nieuwe ramen geplaatst die volledig luchtdicht zijn dan kan je de ramen laten uitrusten met ventilatieroosters. Deze zijn manueel open en toe te zetten zodat je zelf de hoeveelheid verse lucht kan regelen. Ook door het plaatsen van luchtroosters kan men verse lucht op een natuurlijke wijze in de woning trekken.

 

Luchtafvoer

De vuile lucht wordt via verticale buizen (afvoerkanalen) afgevoerd. Hierop zit een regelbare rooster die ervoor zorgt dat natte en vervuilde lucht kan ontsnappen. Strategisch gezien plaats je de afvoerkanalen best in vochtige kamers zoals de keuken en badkamer.

 

 

Conclusie

Deze manier van woningverluchting is compleet gedateerd en absoluut niet aan te raden. Het is niet alleen het meest ongelijkmatige ventilatiesysteem, maar ook de duurste als je rekening houdt met het warmteverlies in de winter. Bij nieuwbouwwoningen of grondige renovatiewerken wordt steeds aangeraden te werken met een ventilatiesysteem B, C of D (mechanisch ventilatiesysteem). Enkel wanneer je het bestaand raamwerk wil vervangen kan het lonen om te kiezen voor ramen met ingebouwde verluchtingsroosters. Zo heb je toch steeds voldoende verse, gezonde lucht in huis.

 

ventileren raam

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voorbeeld van natuurlijke ventilatie via een rooster in het raam. © Renson – ScreenVent.

 

Offertes voor ventilatie ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van je ventilatiesysteem. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs