Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Mechanische ventilatie

Een goede ventilatie in huis is erg belangrijk voor een gezond binnenklimaat. Je huis ventileren kan natuurlijk of mechanisch. Mechanische ventilatie wordt daarbij gezien als de beste optie. Maar hoe werkt mechanische ventilatie? Welke soorten zijn er? Waarom is het belangrijk? Waarom is het de beste keuze? En wat is het verschil met natuurlijke ventilatie? … Lees er alles over in dit artikel.

Ga snel naar: Soorten mechanische ventilatieBeste mechanische ventilatieInstallatie

 

Wat is mechanische ventilatie? (vs. natuurlijke ventilatie)

Het doel van ventileren is vervuilde lucht afvoeren en vervangen via de toevoer van verse, schone lucht. Dat kan op 2 manieren, natuurlijk of mechanisch.

Bij natuurlijke ventilatie verloopt zowel de toe- als afvoer van lucht volledig natuurlijk. De luchttoevoer gebeurt via (regelbare) toevoeropeningen in de ramen, muren of het dak. De afvoer van vuile lucht gebeurt via (regelbare) afvoeropeningen die in een verticaal kanaal boven het dak uitmonden.

Bij mechanische ventilatie gebeurt de toe- en afvoer van lucht deels of volledig mechanisch.

Natuurlijke ventilatie is eenvoudig en populair, maar niet altijd voldoende. Zeker als je een goed geïsoleerde woning hebt. De natuurlijke toe- en afvoer van lucht is dan haast onmogelijk doordat alle naden en kieren in huis gedicht zijn. Hou je de toe- en afvoeropeningen van het ventilatiesysteem daarbij dicht vanwege de kou of omdat je last hebt van tocht, dan is er al helemaal geen sprake meer van ventilatie.

Wil je er zeker van zijn dat de vervuilde lucht in jouw woning voldoende en tijdig wordt afgevoerd en vervangen wordt door verse lucht? Kies dan voor een mechanisch ventilatiesysteem.

 

mechanische ventilatie

 

Mechanisch ventilatiesysteem: Soorten

We zeiden het al, bij mechanische ventilatie verloopt de toe- en afvoer van lucht deels of volledig mechanisch. We onderscheiden 3 soorten mechanische ventilatiesystemen:

Type mechanische ventilatie
(debiet: 350m³/H)
WerkingGemiddelde prijs
(incl. plaatsing, excl. btw)
Ventilatiesysteem BMechanische luchttoevoer
Natuurlijke luchtafvoer
± € 2.800
Ventilatiesysteem C(+)Natuurlijke luchttoevoer
Mechanische luchtafvoer
± € 3.000 - 3.500
Ventilatiesysteem D
(+ warmterecuperatie)
Mechanische luchttoevoer
Mechanische luchtafvoer
± € 5.500 - 7.000

 

1. Mechanisch ventilatiesysteem B

⇒ mechanische luchttoevoer & natuurlijke luchtafvoer

Ventilatiesysteem B is een voorbeeld van een deels mechanisch ventilatiesysteem. De lucht wordt mechanisch aangevoerd via ventilatoren. De afvoer van vervuilde lucht gebeurt natuurlijk, via (regelbare) afvoeropeningen die in een verticaal kanaal boven het dak uitmonden. Ventilatiesysteem B wordt amper toegepast in woningen.

Gemiddelde prijs: ± € 2.800 (debiet 350 m³/H)
» Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat via de offertepagina.

 

2. Mechanisch ventilatiesysteem C(+)

⇒ natuurlijke luchttoevoer & mechanische luchtafvoer

Met mechanische ventilatie wordt meestal ventilatiesysteem C bedoeld. Ook dat is deels mechanisch. De luchttoevoer gebeurt natuurlijk via (regelbare) toevoeropeningen in de ramen, muren of het dak. De luchtafvoer in de natte ruimtes verloopt mechanisch via een ventilator in de ventilatie-unit.

Ventilatiesysteem C+ heeft zelfregulerende roosters voor de luchtafvoer. We noemen dat systeem ook ‘vraaggestuurde ventilatie’. Het is voorzien van sensoren die allerlei metingen uitvoeren rond het CO2-gehalte, de vochtigheidsgraad, de temperatuur en beweging. Afhankelijk van de gemeten waarden voert het systeem de gepaste hoeveelheid lucht af. Door de afvoer van de lucht ontstaat onderdruk. De aanvoerroosters spelen daarop in en vullen de nodige hoeveelheid verse lucht aan.

Gemiddelde prijs: ± € 3.000 – 3.500 (debiet 350 m³/H)
» Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat via de offertepagina.

 

3. Mechanisch ventilatiesysteem D

⇒ mechanische luchttoevoer & mechanische luchtafvoer

Bij ventilatiesysteem D verloopt zowel de luchttoevoer als -afvoer mechanisch. Er wordt daarbij geen gebruik gemaakt van roosters in de muren of ramen, maar wel van ventielen. Afvoerventielen in natte ruimtes en toevoerventielen in droge ruimtes.

Bij dit systeem is er een dubbel netwerk van ventilatiekanalen nodig. Een kanalennet voor de toevoer van verse lucht en een kanalennet voor de afvoer van vervuilde lucht.

Het grote voordeel van ventilatiesysteem D is dat het volledig regelbaar is. De toegevoerde en afgevoerde lucht blijft steeds in balans. Vandaar dat dit systeem ook balansventilatie wordt genoemd.

Wat met de warmteterugwinning (wtw)?

Ventilatiesysteem D met wtw is voorzien van een ingebouwde warmtewisselaar. Het voordeel? De afgevoerde lucht geeft zijn warmte via de warmtewisselaar af aan de verse, maar koude aangevoerde lucht. De aangevoerde buitenlucht wordt dus voorverwarmd vóór het de woning ingestuurd wordt. Er is zo een minimum aan warmteverlies waardoor je heel wat energie kan besparen.

Gemiddelde prijs: ± € 5.500 – 7.000 (debiet 350 m³/H)
» Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat via de offertepagina.

 

 

» Wat is de beste keuze?

We zeiden het al, ventilatiesysteem B wordt zelden gebruikt in woningen. Bij mechanische ventilatie gaat de keuze meestal tussen ventilatiesysteem C of D. Welk type ventilatie nu de beste keuze is, hangt af van verschillende factoren.

Ventilatiesysteem C(+)Ventilatiesysteem D (+wtw)
Luchtkwaliteit Aangevoerde lucht wordt niet gefilterd van stuifmeel, stof, pollen, ... Aangevoerde lucht wordt gefilterd van stuifmeel, stof, pollen, ...
TemperatuurDe koude (winter) of warme (zomer) lucht van buiten komt rechtsreeks de woning in.Wtw-systeem: minimum aan warmteverlies en hoog warmtecomfort.
Gevoel Geen balans tussen toevoer en afvoer van lucht: mogelijk gevoel van tocht.Balans tussen toevoer en afvoer van lucht.
Geluidsoverlast Rechtstreeks lawaai kan binnendringen.- Rechtstreeks lawaai kan niet binnendringen.
- Het systeem is voorzien van een akoestisch gedempte ventilatie-unit.
Verbruik - Slechts 1 ventilator: minder verbruik om het systeem te laten werken.
- Koude lucht kan makkelijk de woning binnendringen: je moet meer verwarmen/verbruiken om dat te compenseren.
- Extra ventilator: meer verbruik om het systeem te laten werken (weegt niet op tegen het energieverlies bij ventilatiesysteem C).
- Wtw-systeem: minimum warmteverlies = energiebesparing.

 

Conclusie: Op basis van bovenstaande tabel kunnen we concluderen dat ventilatiesysteem D met warmteterugwinning de beste keuze is. Het grote voordeel is dat de hoeveelheid toegevoerde en afgevoerde lucht in balans blijft. Bovendien komt de toegevoerde lucht voorverwarmd de woning in, wat zorgt voor een mooie energiebesparing. Een duidelijk minpunt aan ventilatiesysteem C is het warmteverlies doordat er geen warmteterugwinning is.

 

 

Mechanische ventilatie aanleggen

Wil je mechanische ventilatie installeren, dan doe je er goed aan een vakman in te schakelen. Dat biedt enkele interessante voordelen:

  • Advies op maat bij de voorbereiding: Welk systeem is het meest geschikt voor jouw woning (afhankelijk van luchtdichtheid en isolatie van je woning, de mogelijkheid om een buizennetwerk aan te leggen, …)? Wat zijn de nodige ventilatiedebieten? Voldoen de plannen aan de EPB-regelgeving? … Een vakman heeft de nodige kennis en ervaring om jou te voorzien van correct advies en te helpen bij het maken van de juiste keuze.
  • Correcte uitvoering van de werken: Een vakman kan de plaatsing van het ventilatiesysteem tot een goed einde brengen. Daardoor ben jij verzekerd van een goede werking en kwaliteit op lange termijn.

 

Offertes voor ventilatie ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van je ventilatiesysteem. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs