Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Ventilatiesysteemabcd.be Online info & inspiratie over ventilatiesystemen en hun prijzen.
Vergelijk meer dan 300 ventilatie installateurs online!
header image
Ventilatiesysteemabcd.be

Ventilatie nieuwbouw

Nieuwbouwwoningen moeten voldoen aan de eisen van de Vlaamse overheid rond Energieprestatie en Binnenklimaat (EPB). Daar hoort ook de installatie van een volledig ventilatiesysteem bij. Voor nieuwbouw ventilatie zijn de ventilatiesystemen C (+) of D geschikt. Wat zijn hun voor- en nadelen en hoeveel kosten deze systemen? Dat lees je in dit artikel.

Ga snel naar:

OPTIE 1: Ventilatiesysteem C/C+
OPTIE 2: Ventilatiesysteem D
CONCLUSIE: wat is de beste keuze?

 

Welke ventilatie-eisen bij nieuwbouw?

Goed ventileren is belangrijk voor zowel jouw gezondheid als die van je woning. Daarom verplicht de Vlaamse overheid dat elke nieuwbouw beschikt over een ventilatiesysteem dat:

  • verse lucht langs droge ruimtes (woonkamer, slaapkamers, bureau, …) de woning binnenbrengt
  • de lucht door de tussenruimtes (gang, trappenhal … ) naar de natte ruimtes (keuken, badkamer, toilet, wasplaats, … ) doet stromen
  • de vochtige, vervuilde lucht uit de natte ruimtes afvoert
  • niet zorgt voor grote energieverliezen

Je ventilatiesysteem moet 3,6m³ lucht per uur per m² vloeroppervlak kunnen aan- of afvoeren om een gezonde binnenlucht te creëren. De ventilatiesystemen die daarvoor het meest in aanmerking komen, zijn het systeem C/C+ (deels mechanisch) of D (volledig mechanisch).

Welke keuze voor jou de beste is? Vraag raad aan een ventilatie installateur. Hij kan je goed informeren over de mogelijkheden van beide opties en de wetgeving rond nieuwbouw ventilatie. Ontvang gratis advies en prijzen op maat via onze offerteservice.

 

 

OPTIE 1: Ventilatiesysteem C/C+
(natuurlijke aanvoer en mechanische afvoer)

Wil je aan de huidige EPB-eisen voor nieuwbouw ventilatie voldoen? Dan is het deels mechanische ventilatiesysteem C een eerste mogelijkheid. Dit systeem werkt als volgt:

1. Aanvoer verse buitenlucht = natuurlijk: via roosters in ramen en muren van droge ruimtes: woonkamer, slaapkamer, bureau, …

2. Afvoer vervuilde binnenlucht = mechanisch: via een ventilator die de vervuilde lucht afvoert via roosters in natte ruimtes: keuken, badkamer, toilet, wasplaats, …

TIP: er bestaat ook een ventilatiesysteem C+. Dit vraaggestuurde systeem werkt met sensoren die de kwaliteit van de binnenlucht meten. Is de lucht sneller vervuild omdat er bv. meer mensen in huis zijn? Dan zal het systeem meer vervuilde binnenlucht afvoeren. Daarom is het meer geschikt voor je woning dan het gewone ventilatiesysteem C. De prijs ligt wel iets hoger.

 

Voordelen

  • Goedkoper dan systeem D: het ventilatiesysteem D is volledig mechanisch en dus ook duurder. Heb je een beperkter budget? Dan kan je overwegen om voor het ventilatiesysteem C/C+ te gaan.
  • Lager elektriciteitsverbruik dan systeem D: voor systeem C/C+ is 1 ventilator nodig, namelijk voor de afvoer van binnenlucht. Voor systeem D zijn 2 ventilatoren nodig, zowel voor de aanvoer van buitenlucht als de afvoer van binnenlucht. Daardoor ligt het elektriciteitsverbruik lager bij systeem C/C+. De stookkosten liggen wel hoger, omdat de buitenlucht onverwarmd de woning binnenstroomt.
  • Kan vraaggestuurd werken: het ventilatiesysteem C+ regelt de afvoer van vervuilde binnenlucht in functie van de vraag. Sensoren meten namelijk voortdurend de kwaliteit van de binnenlucht. Je kan bij dit systeem ook kiezen voor zelfregulerende toevoerroosters die de toevoer beperken bij veel wind.

 

Nadelen

  • Geen voorverwarmde buitenlucht: in de winter komt zeer koude lucht de woning binnen via de roosters in de ramen en muren, met extra stookkosten tot gevolg.
  • Slechtere luchtkwaliteit: er is geen filter bij systeem C/C+, waardoor stuifmeel, pollen of stof makkelijker de woning kunnen binnenkomen. Het systeem C+ regelt de luchtkwaliteit wel beter.
  • Mogelijke tocht- en geluidhinder: bij felle wind kan de ventilatie als tocht aanvoelen. Ook lawaai van buiten komt makkelijker de woning binnen.

 

Prijs ventilatiesysteem C/C+

De kosten voor een ventilatiesysteem C/C+ hangen vooral af van de woonoppervlakte en het aantal te ventileren ruimtes. Gemiddeld mag je voor een systeem C rekenen op 3.000 euro (incl. plaatsing en excl. btw). Voor een systeem C+ zal de prijs eerder schommelen rond 3.500 euro (incl. plaatsing en excl. btw).

Let op, de prijs kan sterk verschillen van vakman tot vakman. Wil je eenvoudig prijzen vergelijken? Vraag dan offertes aan bij 2 à 3 ventilatie installateurs in je buurt via onze offertepagina.

 

 

OPTIE 2: Ventilatiesysteem D
(mechanische aanvoer en afvoer)

Verkies je een volledige mechanische ventilatie voor je nieuwbouw? Dan is enkel ventilatiesysteem D geschikt. Dit systeem werkt als volgt:

1. Aanvoer verse buitenlucht = mechanisch: met een ventilator die de buitenlucht aanzuigt via ventielen op het dak of in de muur. De verse lucht komt terecht in droge ruimtes: woonkamer, slaapkamer, bureau

2. Afvoer vervuilde binnenlucht = mechanisch: met een ventilator die de vervuilde lucht afvoert via ventielen in natte ruimtes: keuken, badkamer, toilet, wasplaats

Belangrijk: zowel de aanvoer als afvoer gebeurt dus mechanisch bij ventilatiesysteem D. Het gaat om balansventilatie omdat de hoeveelheid aangevoerde lucht en de hoeveelheid afgevoerde lucht in balans zijn. Er komen ook geen roosters in ramen of muren aan te pas.

Dit systeem werkt met warmterecuperatie. Met een warmtewisselaar wordt de warmte van de afgevoerde lucht overgedragen op de toegevoerde koude lucht. Daardoor is er minder energieverlies en ervaar je minder koude tocht.

 

Voordelen

  • Voorverwarmde buitenlucht: systeem D recupereert voor een groot deel de warmte van de afgevoerde binnenlucht met een warmtewisselaar. Met die warmte wordt dan de aangevoerde buitenlucht opgewarmd. Zo verlies je amper warmte en liggen je stookkosten lager.
  • Betere luchtkwaliteit: systeem D werkt met luchtfilters, waardoor er geen stuifmeel, pollen of stof de woning binnenkomen.
  • Geen tocht- en geluidhinder: door de warmterecuperatie bij systeem D heb je geen tochtgevoel. Er komt ook geen rechtstreeks lawaai binnen via roosters in ramen of muren.

 

Nadelen

  • Duurder dan systeem C/C+: de investeringskost bij ventilatiesysteem D ligt redelijk hoog. Gemiddeld kost het zo’n 2.000 à 4.000 euro meer dan het systeem C/C+.
  • Meer onderhoud dan systeem C/C+: je moet op regelmatige basis de luchtfilters laten reinigen en vervangen. Ook de luchtkanalen en de warmtewisselaar (die de warmterecuperatie regelt) vergen een periodiek onderhoud om de kwaliteit van de binnenlucht optimaal te houden. Let op: ook bij systeem C is natuurlijk onderhoud nodig.
  • Hoger elektriciteitsverbruik dan systeem C/C+: systeem D werkt met 2 ventilatoren in plaats van 1. Door de warmterecuperatie bij systeem D kan je dat hogere verbruik wel compenseren met lagere stookkosten.

 

Prijs ventilatiesysteem D

Ventilatie bij nieuwbouw met systeem D is duurder omdat alles mechanisch verloopt. De prijs is vooral afhankelijk van de woonoppervlakte en de moeilijkheidsgraad van de plaatsing. Gemiddeld mag je rekenen op een kostprijs van 5.500 à 7.000 euro (incl. plaatsing en excl. btw).

Let op, de prijs kan sterk verschillen van vakman tot vakman. Wil je eenvoudig prijzen vergelijken? Vraag dan offertes aan bij 2 à 3 ventilatie installateurs in je buurt via onze offertepagina.

 

ventilatie nieuwbouw

 

CONCLUSIE: wat is de beste keuze?

Bij nieuwbouw ventilatie is ventilatiesysteem D ongetwijfeld de beste keuze. Het kost meer dan systeem C/C+, maar de voordelen zijn dan ook groter:

  • de luchtkwaliteit is beter dan bij systeem C/C+ omdat de aangevoerde buitenlucht gefilterd is (geen stuifmeel, pollen en stof).
  • er is veel minder warmteverlies dan bij systeem C/C+ door de warmterecuperatie van de afgevoerde binnenlucht, waarmee de aangevoerde lucht wordt opgewarmd.
  • er is geen koud tochtgevoel zoals bij systeem C/C+ door de mooie balans tussen de aanvoer van voorverwarmde buitenlucht en de afvoer van binnenlucht.
  • er is geen lawaai dat rechtstreeks van buiten je woning binnenkomt zoals bij systeem C/C+. Bij systeem D komen er namelijk geen roosters in ramen en muren aan te pas.

 

TIP: een vakman kan je meer uitleg geven over de voor- en nadelen van de ventilatiesystemen C/C+ en D. Daarnaast kan hij je helpen bij het maken van de juiste keuze voor jouw situatie. En uiteraard zorgt hij ook voor de correcte plaatsing van je systeem. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij ventilatie installateurs in je buurt via onze offertepagina.

 

Start op tijd met je ventilatieplan

Ventilatie bij nieuwbouw moet voldoen aan een bepaald kwaliteitskader. Daarom moet je nog voor de werkzaamheden starten met je ventilatieplan. Concreet moet je een ventilatieverslaggever aanstellen om 2 documenten op te stellen:

  1. Ventilatievoorontwerp (voor de start van de werken): toont welk systeem je kiest en waar het zal komen in je nieuwbouw. Zo kan je de ruimtelijke impact van het systeem tijdig inschatten.
  2. Ventilatieprestatieverslag (na de werken): bevat de behaalde prestaties van je systeem. De verslaggever rapporteert deze prestaties ook in je EPB-aangifte.

Ventilatie installateurs kunnen ook fungeren als ventilatieverslaggevers. Neem dus tijdig contact op met een paar installateurs voor advies op maat. Zo kan je ook gericht prijzen vergelijken. Ontvang gratis offertes via onderstaand offerteformulier.

 

 

Offertes voor ventilatie ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van je ventilatiesysteem. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs