Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

De aardwarmtewisselaar of Canadese put

Een aardwarmtewisselaar (ook wel Canadese put of puit provençal genoemd) is een systeem om via ondergrondse buizen buitenlucht in jouw woning te brengen en energie te besparen door warmterecuperatie. Het moet worden beschouwd als een aanvulling op een systeem met warmterecuperatie zoals het balansventilatiesysteem. Overweeg je om een aardwarmtewisselaar te voorzien? Hierna volgen een aantal puntjes die je zeker zullen helpen bij het nemen van je beslissing.

 

 

Werking aardwarmtewisselaar

Aangezogen buitenlucht wordt via een ondergronds buizennet in jouw woning binnengebracht. Tijdens dat transport wordt de lucht langzaam opgewarmd of afgekoeld door de overdracht van de bodemtemperatuur. Hierdoor zal jouw centrale verwarming of airco minder energie moeten verbruiken.

De buizen worden minimum twee meter diep in de grond gestopt. Daar is de omgevingstemperatuur immers constant. De buizen komen op een bepaalde afstand van de woning terug aan het grondoppervlak. Op die plaats wordt de verse buitenlucht zo traag mogelijk aangezogen. Hoe trager dit gebeurt, hoe meer de grondtemperatuur op de lucht kan worden overgedragen. In de zomer zal de lucht onderweg gekoeld worden en in de winter zal de lucht opwarmen.

 

canadese put graven

 

Het wordt nog interessanter als je de aardwarmtewisselaar combineert met een mechanisch ventilatiesysteem met warmteterugwinning (het zogenaamde systeem D). Hierbij zorgt de afgevoerde vervuilde lucht via het ventilatiesysteem voor een opwarming op kamertemperatuur van de vers aangevoerde lucht door de ondergrondse buizen. Aangezien de lucht uit de AWW reeds deels opgewarmd is zal er dus minder energie nodig zijn.

 

Voordelen en nadelen Canadese put

Net zoals elk ventilatiesysteem heeft ook de Canadese put zijn specifieke voor- en nadelen. Vaak gaat het om een persoonlijke keus, budget en de beschikbare ruimte:

 

Voordelen aardwarmtewisselaar

Het belangrijkste voordeel werd al aangehaald. In de winter zal de aardwarmtewisselaar voorverwarmde lucht in de woning aanleveren waardoor er minder bijkomend energieverbruik nodig zal zijn om een comfortabele temperatuur in jouw woning te voorzien. In de zomer zorgt de binnenkomende lucht voor een aangename verkoeling. Zelfs in een relatief kleine tuin kan een aardwarmtewisselaar worden geplaatst. Voor het verticale type is er immers vooral diepte nodig. Is jouw tuin groot genoeg? Dan kun je natuurlijk ook kiezen voor de horizontale versie. En tenslotte sluit een dergelijk systeem lucht- en bodemvervuiling volledig uit.

 

Nadelen AWW

Een echt nadeel kun je het eigenlijk niet noemen, maar de installatie van een Canadese put vereist wel zeer grondig werk. Het kleinste foutje in de installatie kan ervoor zorgen dat het systeem niet optimaal werkt. Vandaar dat het zeer belangrijk is om advies in te winnen bij een professional. Net zoals elk ventilatiessyteem moet ook de Canadese put onderhouden worden.

Een verticale aardwarmtewisselaar en de bodemwarmtewisselaar zijn heel makkelijk in onderhoud. Een horizontaal systeem plaats je best op een manier dat makkelijk te onderhouden is.
Een aardwarmtewisselaar alleen volstaat ook niet om je woning comfortabel te verwarmen. Het helpt wel het gebruik van de andere verwarmingselementen te minderen. Een balansventilatiesysteem met warmterecuperatie blijft dus geen overbodige luxe.

 

Prijs aardwarmtewisselaar – Canadese put

De aankoop van een AWW is een niet te onderschatten investering. De prijs van een horizontaal systeem varieert tussen de 1.000 en de 3.000 euro. Het gebruikte materiaal is daarin de voornaamste prijsindicator. Een verticaal systeem is een pak duurder omdat er zeer nauwkeurig graafwerk aan te pas moet komen. Hiervoor kan de prijs oplopen tot bijna 8.000 euro (zonder BTW).

De lucht zelf is natuurlijk gratis. Het gebruik van het systeem kost je dus in principe niets. Integendeel eigenlijk, want doordat de aangeleverde lucht al voorverwarmd (in de winter) of afgekoeld (in de zomer) is, bespaar je op het gebruik van jouw verwarmingsinstallatie of airconditioning.

Op zoek naar een ventilatiessyteem met aardwarmtewisselaar? Vraag hier vrijblijvend offertes aan.

 

Offertes voor ventilatie ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van je ventilatiesysteem. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs