Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Ventilatiewarmtepomp

Verwarm je jouw woning met een cv-ketel op aardgas en ventileer je via mechanische ventilatie? Dan is een ventilatiewarmtepomp een duurzame vervanger die zich na verloop van tijd zelf terugverdient. Deze hybride warmtepomp combineert 3 functies. Het zorgt voor ventilatie én gebruikt de afgevoerde ventilatielucht tegelijkertijd als warmtebron voor de verwarming en warm tapwater. Alles over de werking, prijs, besparing en of een ventilatiewarmtepomp een goede keuze is in jouw woning lees je hier.

Ga snel naar: Prijs en besparingIs mijn woning geschikt?

 

 

Wat is een ventilatiewarmtepomp en hoe werkt?

In heel wat woningen wordt mechanisch geventileerd volgens ventilatietype C. De ventilatie haalt daarbij frisse lucht via roosters naar binnen en stuurt gebruikte, warme lucht terug naar buiten op een mechanische manier. De warmte uit de naar buiten gestuurde ventilatielucht gaat op die manier verloren.

Een duurzamere oplossing is dat je de ventilatiebox vervangt door een ventilatiewarmtepomp. Deze ventileert eveneens jouw woning, maar recupereert de warmte uit de naar buiten gestuurde ventilatielucht. Deze warmte wordt vervolgens naar de cv-ketel gevoerd, die het op zijn beurt gebruikt voor de verwarming en het maken van warm tapwater. Een overzicht van de voordelen:

 • Combineert 3 functies: mechanische ventilatie, centrale verwarming en warm water.
 • Duurzaam alternatief: als je verwarmt met een cv-ketel op aardgas en mechanisch ventileert volgens ventilatietype C.
 • Energiebesparing tot 30%: de ventilatielucht warmtepomp neemt een deel van het werk van de cv-ketel over waardoor deze minder hard moet werken en dus ook minder energie verbruikt. Bij lage temperatuur verwarming (vb. vloerverwarming) zal de besparing groter zijn dan bij hoge temperatuur verwarming (vb. radiatoren). De extra elektriciteit die de warmtepomp gebruikt blijft beperkt.
 • Betere energieprestatie en hogere waarde van je woning: met de installatie van dit systeem is een dubbele sprong in het energielabel van jouw woning mogelijk. Daardoor neem jouw huis ook een stuk in waarde toe.
 • Snel en eenvoudig te installeren: het vervangt de mechanische ventilatiebox en wordt aangesloten op de bestaande ventilatiekanalen en de bestaande cv-installatie.
 • Geluidsarm: je hoort enkel het normale geluid van de mechanische ventilatie.
 • Verlengde levensduur cv-ketel: omdat de ventilatielucht warmtepomp een groot deel van het werk overneemt, wordt de cv-ketel minder intensief gebruikt. Slijtage zal dan ook langer uitblijven.
 • Gezond binnenklimaat: het systeem zorgt behalve voor verwarming ook voor voldoende ventilatie van de woning waardoor verontreinigde lucht snel uit huis verdwijnt en vervangen wordt door frisse en gezonde lucht.

 

Als onderdeel van een hybride systeem

We zeiden het al, een ventilatielucht warmtepomp vervangt de ventilatiebox en wordt aangesloten op de bestaande ventilatiekanalen en de bestaande cv-installatie. Een ventilatiewarmtepomp staat dus nooit alleen, maar is altijd verbonden met een cv-ketel op aardgas, waardoor het behoort tot de hybride warmtepompsystemen.

Volledig voorzien in de behoefte naar verwarming en warm tapwater kan een ventilatiewarmtepomp namelijk niet. Het zorgt voor een continue levering van de basislast aan warmte, maar de cv-ketel springt bij tijdens piekmomenten. Het grote voordeel? De cv-ketel moet minder hard werken waardoor deze 25% – 50% minder energie verbruikt.

 

 

Ventilatiewarmtepomp prijs: 2.500 à 4.700 euro

Voor een warmtepomp die werkt via ventilatielucht betaal je een gemiddelde prijs van € 2.500 tot 4.700, incl. btw en plaatsing. Hou er rekening mee dat je voor het plaatsen van een warmtepomp, onder bepaalde voorwaarden, een premie kan krijgen van de overheid. Zo wordt de investering nóg interessanter.

Interesse in een ventilatiewarmtepomp en benieuwd naar advies en een prijs op maat van jouw situatie? Ontvang vrijblijvend offertes van erkende installateurs via de offertepagina.

 

Hoeveel kan ik besparen?

Hoe interessant is het nu om naast je cv-ketel ook een ventilatiewarmtepomp te plaatsen? Met andere woorden, hoeveel kan je er effectief mee besparen?

 • Energiekosten cv-ketel op aardgas: € 1.282,20

  Wat als je voor de verwarming in huis enkel gebruikt maakt van een cv-ketel op aardgas? Laten we uitgaan van een gezin met een jaarlijks aardgasverbruik van 23.260 kWh. Zij betalen daarvoor ongeveer € 1.282,20 per jaar.

 • Energiekosten cv-ketel op aardgas + ventilatiewarmtepomp: € 1.109,43

  Wat als je die cv-ketel op aardgas combineert met een ventilatiewarmtepomp? Dankzij die ventilatiewarmtepomp zou de cv-ketel 25% – 50% minder energie verbruiken. Gaan we uit van een gemiddelde energiebesparing van 35%, dan komt dat neer op een besparing van 8.141 kWh of € 448,77 aan aardgas. Je moet dan nog betalen voor de overblijvende 15.119 kWh (23.260 – 8.141 kWh), wat gelijk is aan een aardgaskost van € 833,43.

  Een ventilatielucht warmtepomp werkt op elektriciteit, hou dus rekening met extra kosten voor elektriciteitsverbruik. Een ventilatiewarmtepomp verbruikt ongeveer 1.000 à 1.4000 kWh per jaar. Gaan we uit van een gemiddelde elektriciteitsprijs van € 0,23 per kWh, dan is dat een totaal van € 276 per jaar (1.200 kWh).

 

Is het de investering waard?

Hoewel een ventilatiewarmtepomp geen goedkope investering is, is het toch het overwegen waard. De aankoop wordt niet alleen interessanter gemaakt door premies van de overheid. Het leidt ook tot een mooie besparing op de energiefactuur, waardoor de investering zich na een tijdje vanzelf terugbetaald. Bovendien is er niet alleen voordelig voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Een offerte op maat kan je hier aanvragen.

 

 

Is mijn woning geschikt voor een ventilatielucht warmtepomp?

Een warmtepomp die werkt via ventilatielucht is vooral bedoeld voor bestaande woningen die verwarmen via een cv-ketel op aardgas en ventileren volgens ventilatietype C (natuurlijke toevoer en mechanische afvoer van de ventilatielucht).

Voor deze woningen is dit de meest kostenefficiënte manier om zonder al te veel werk en extra voorzieningen duurzamer te verwarmen. De ventilatiewarmtepomp wordt gewoon ter vervanging van de mechanische ventilatiebox geplaatst en aangesloten op de bestaande ventilatiekanalen en bestaande cv-installatie.

Vanuit energetisch standpunt is het beter om de warmte uit ventilatielucht terug te winnen via balansventilatie. Dit is vooral aan te raden bij nieuwbouw ventilatie. Voor bestaande woningen, waar balansventilatie niet altijd in te bouwen valt, is een ventilatiewarmtepomp wel een slim alternatief.

 

 

Aandachtspunten

 1. Niet mogelijk in situaties waar er al balansventilatie is.
  Je kan geen warmtepomp op ventilatielucht plaatsen als jouw huis al voorzien is van balansventilatie. De warmte uit de uitgaande ventilatielucht wordt dan al gebruikt om de inkomende lucht op te warmen.
 2. Vermijd overventilatie.
  Overventileren betekent dat je meer ventileert dan effectief nodig is, bijvoorbeeld om zo meer lucht naar je ventilatiewarmtepomp te sturen. Meer ventileren dan nodig is heeft niet veel nut. Het kost je alleen maar extra stroom. Bovendien komt er meer koude lucht in huis die je ook moet opwarmen.
 3. In grotere woningen neemt de cv-ketel meer werk voor zijn rekening.
  In grotere woningen neemt de cv-ketel een groter deel van de warmteproductie voor zijn rekening dan in kleinere woningen. De hoeveelheid warmte die de warmtepomp kan leveren is namelijk beperkt tot de hoeveelheid ventilatielucht.

 

Offertes voor ventilatie ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van je ventilatiesysteem. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs