Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Ventilatiesysteemabcd.be Online info & inspiratie over ventilatiesystemen en hun prijzen.
Vergelijk meer dan 300 ventilatie installateurs online!
header image
Ventilatiesysteemabcd.be

Muurventilatie

Muurventilatie is een decentraal ventilatiesysteem dat je in je muur of wand kan monteren. Het zorgt voor een goed geventileerd binnenklimaat, verwijdert onfrisse geurtjes en voert ongezonde deeltjes af. Er zijn verschillende soorten decentrale muurventilatie. Wat is de kostprijs van de verschillende opties? En wanneer kies je beter voor het ene type dan voor het andere? Je ontdekt het allemaal in dit artikel!

Ga snel naar:
Soorten muurventilatie
Uitvoeringen ventilatoren
Prijs muurventilatie
Mogelijke alternatieven
Waarom vertrouwen op een expert?
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Wanneer kiezen voor muurventilatie?

Wandventilatie is een aparte afzuiginstallatie die valt onder de categorie decentrale ventilatie. Met deze ventilatoren kan je gericht 1 specifieke ruimte verluchten (bv. de badkamer of het toilet). Wanneer is het een goed idee om hiervoor te kiezen? Een kort overzicht:

  • Het gaat om een beperkte renovatie en je wil grote breekwerken vermijden.
  • Je hebt te weinig plaats om een netwerk aan ventilatiekanalen te plaatsen (centrale ventilatie).
  • Je zoekt naar een betaalbaar ventilatiesysteem dat enkel vervuilde, vochtige lucht afvoert zonder frisse buitenlucht aan te voeren.
  • Je kan de afzuigventilator in een muur monteren die grenst aan een buitenmuur (opening in de muur of via afvoerbuis).

Voor welke decentrale ventilatie kies ik best? Naast een afzuiginstallatie in de muur bestaan er nog andere decentrale ventilatiesystemen. Een installateur informeert je graag over de verschillende mogelijkheden en helpt je bij het maken van de juiste keuze. Ontvang gratis advies op maat!

Muurventilatie

 

Soorten muurventilatie

Met een lokale afzuiginstallatie (een muur- of wandventilator) ventileer je snel en eenvoudig 1 kleine ruimte. Badkamerventilatoren zijn bekende uitvoeringen van deze decentrale systemen. Binnen dit segment heb je de keuze uit verschillende types:

  1. Opbouwventilator: dit is eigenlijk een ingebouwde muurventilator. Een vakman plaatst zo’n ventilator meteen in de afvoeropening van de ruimte. Deze types komen het vaakst voor als muurventilatie. Ze zijn eenvoudig zelf te plaatsen, makkelijk te bedienen en verkrijgbaar in diverse uitvoeringen.
  2. Buisventilator: dit is een mechanische ventilator in de vorm van een buis. Je schuift zulke ventilatoren deels of volledig in een afvoerbuis. Ze zijn klein en praktisch onhoorbaar. Dit type wordt aangeraden wanneer er een hogere capaciteit nodig is of wanneer de luchtstroom naar buiten een grotere afstand (bv. meer dan 2,5 m) moet overbruggen.
  3. Kanaalventilator: deze ventilator past perfect tussen 2 afvoerbuizen en bedien je meestal met een schakelaar. Ze worden veelvuldig toegepast wanneer er slechts kleine drukverschillen nodig zijn voor een relatief groot debiet. Dit type ventilator is geschikt voor langere kanaalafstanden.

 

Welk type (badkamer)ventilator kies ik het best?

Dat hangt volledig af van jouw eigen voorkeuren en de mogelijkheden van de ruimte waarin je de ventilator wil plaatsen. Gaat het bijvoorbeeld over een badkamer met een wand die grenst aan de buitenmuur? Dan kan je opteren voor een lokale opbouwventilator. Het goedkoopste exemplaar bedien je met een trekkoord of schakelaar.

Vraag vrijblijvend advies aan een ventilatie-expert: ben je benieuwd welke wandventilator de beste oplossing is voor jouw situatie? Ga dan te rade bij een ventilatiespecialist. Die helpt je graag bij het maken van de juiste keuze voor jouw situatie. Start hier je aanvraag.

 

Uitvoeringen muurventilatie

De diverse afzuigventilatoren zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Hoe kan je ventilator eruit zien? Enkele mogelijkheden op een rij:

  • Vormgeving: opbouwventilatoren in je muur vallen op. In bepaalde interieurs zie je of hoor je deze liever niet. Daarom heb je naast de reguliere ventilatoren ook uitvoeringen in verschillende kleuren en designs. Bepaalde zijn bv. afgewerkt met een strak frontpaneel. Ideaal in je moderne badkamer.
  • Afmetingen: de juiste afmetingen zijn belangrijk voor een correcte aansluiting en een optimale werking. Er zijn verschillende diameters beschikbaar. De meest voorkomende zijn 100 mm, 120 mm en 150 mm.
  • Capaciteit: deze moet voldoende groot zijn om de vervuilde lucht in de ruimte optimaal af te voeren. Je kan de benodigde capaciteit eenvoudig zelf berekenen met behulp van de volgende formule: lengte x breedte x hoogte (van de ruimte) x 10. Onthoud dat je steeds 10% extra moet inrekenen.
  • Regelmogelijkheden: muurventilatoren kan je manueel bedienen, zoals met een trekkoord of een schakelaar. Daarnaast bestaan er ook ‘slimme’, automatische ventilatoren die beschikken over een toerenregeling, vochtsensor, timer of slimme thermostaat, … die je kan besturen via een applicatie.
  • Extra’s: bepaalde muurventilatoren zijn uitgerust met WTW (warmteterugwinning). Die hebben een rendement van wel 97% en zijn het paradepaardje onder dit type lokale afzuiginstallaties. Je kan ze draadloos besturen, maar ze zijn wel prijziger dan de andere systemen.

 

Wat kost muurventilatie?

Lokale muurventilatie is een voordelige oplossing voor iedere woningeigenaar: je monteert het doorgaans eenvoudig zelf bij een kleinschalige renovatie. De aanschafprijs hangt samen met de uitvoering van je opbouw-, kanaal- of buisventilator:

  • Eenvoudige inbouw muurventilator: vanaf € 20 (incl. btw)
  • Muurventilator met warmterecuperatie: € 200 à 600 (incl. btw)

⇒ Muurventilator kopen? Bekijk ons aanbod in de webshop.

LET OP: deze prijzen houden geen rekening met eventuele plaatsingskosten. Ben je geen handige klusser? Dan laat je de montage beter over aan een ventilatiespecialist. Zo’n installateur informeert je ook over de andere mogelijkheden en geeft je gratis advies op maat van jouw situatie. Vraag vrijblijvend voorstellen aan bij installateurs actief in jouw regio.

 

wandventilator

 

Alternatieven lokale afzuiginstallaties

Naast een lokale afzuiginstallatie via de muur (bv. met een opbouwventilator) bestaan er ook nog andere decentrale, mechanische ventilatiesystemen. Uit welke alternatieven kan je nog kiezen? Een overzicht:

 

ALTERNATIEF 1: ventilatiesysteem B (decentrale unit)

Een ventilatiesysteem B is een decentrale ventilatie-unit die mechanisch verse lucht aanvoert met 1 ventilator. De afvoer van de vervuilde binnenlucht gebeurt op natuurlijke wijze via afvoerroosters in vochtige ruimtes zoals het toilet, de wasruimte, de badkamer,…

Dit systeem helpt uitstekend om te ventileren. Ondanks het feit dat gecontroleerd ventileren wel mogelijk is, verlies je helaas nog steeds een aanzienlijke hoeveelheid warmte. Wil je dit vermijden? Kies dan voor een decentrale unit met warmteterugwinning.

Prijs: ongeveer 550 euro (excl. btw, incl. plaatsing)

 

ALTERNATIEF 2: ventilatiesysteem D (decentrale unit)

Bij een ventilatiesysteem D verloopt zowel de aan- als afvoer van lucht mechanisch met 2 ventilatoren. Zo’n ventilatie-unit houdt de af- en toevoer van lucht optimaal in balans. Vandaar dat je dit systeem misschien ook wel kent onder de noemer ‘balansventilatie’. Je hebt ook slechts 1 doorvoer in de muur nodig.

Bovendien recupereert deze decentrale unit de warmte van de afgevoerde binnenlucht om de aangevoerde buitenlucht op te warmen. Zo geniet je van een optimaal wooncomfort en je stookkosten liggen flink lager.

Prijs: 1.000 à 1.500 euro (excl. btw, incl. plaatsing)

 

Welk type wandventilatie kies ik het best?

Kies je voor een opbouwventilator met vochtsensor of is een kanaalventilator een beter idee? Of ben je in jouw situatie het best geholpen met een decentrale unit B of D? Een professionele installateur adviseert je op maat van jouw situatie en wensen. Zo krijg je een goed beeld van de mogelijkheden en kan je een doordachte keuze maken.

Ventilatiespecialist contacteren? Vul dan ons gratis offerteformulier in. Binnen enkele werkdagen neemt een expert contact met je op. Start hier je aanvraag.

 

Waarom rekenen op een ventilatie-expert?

Het plaatsen van een wandventilator is een kolfje naar de hand van een ervaren doe-het-zelver. Heb je daarentegen je zinnen gezet op een ander decentraal ventilatiesysteem? Dan doe je er goed aan om te vertrouwen op een specialist. Zo ben je zeker van…

  • Advies op maat: een vakman komt langs voor een voorafgaande inspectie en baseert daarop zijn advies. Welk systeem is volgens hem de beste oplossing? Wat is het benodigde ventilatiedebiet?
  • Correcte plaatsing & afwerking: hij plaatst je ventilatiesysteem geheel volgens de regels van de kunst. Daarnaast staat zo’n installateur ook garant voor de nette afwerking na de plaatsing.
  • Kwalitatieve materialen: een ventilatiespecialist werkt alleen met duurzame materialen en betrouwbare merken. Zo heb je gegarandeerd een installatie die jarenlang meegaat.
  • Periodiek onderhoud: een ventilatiesysteem moet je op geregelde tijdstippen professioneel laten reinigen. Een paar keer per jaar stofzuig je zelf de filters, maar de rest laat je beter over aan je installateur.

Vrijblijvend offertes vergelijken? Kom in contact met verschillende ventilatiespecialisten actief in je buurt via onze gratis offertedienst. Ontvang 2 à 3 offertes en vergelijk. Zo krijg je een beter beeld van de verschillende prijzen, adviezen, uitvoertermijnen,… Interesse? Vul dan het onderstaande contactformulier in.

 

Offertes voor ventilatie ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van je ventilatiesysteem. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs