Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Ventilatiesysteemabcd.be Online info & inspiratie over ventilatiesystemen en hun prijzen.
Vergelijk meer dan 300 ventilatie installateurs online!
header image
Ventilatiesysteemabcd.be

Ventilatie installateur inschakelen: tips, info en prijs

Een ventilatie-installateur is noodzakelijk voor een goede installatie en werking van je ventilatie. Hij weet precies hoe een ventilatiesysteem moet worden geïnstalleerd, ingesteld en gecontroleerd om te voldoen aan de strenge EPB-normen. Voor zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten staat hij je bij met deskundig advies en zorgt hij voor een ventilatiesysteem dat optimaal functioneert. Want een goed geventileerde woning is cruciaal voor jouw gezondheid.

Op zoek naar een ventilatie-installateur? Ontvang hier vrijblijvend max. 3 prijsvoorstellen op maat.

 

Waarvoor een ventilatie installateur inschakelen?

Een professioneel installateur heeft naast het plaatsen van het ventilatiesysteem ook nog andere functies die zorgen voor een goede ventilatie. Zo weet hij precies hoe het systeem moet worden ingeregeld en weet hij ook welke complicaties er zich kunnen voordoen bij het testen van de installatie. Met het voorontwerp bezorgt hij je ook een nauwkeurig prijsvoorstel en wordt er afgestemd wat de vereisten zijn voor je ventilatie.

 

1. Kostenraming voor installatie

Een ventilatie installateur stelt een kostenraming op met verschillende specificaties die hem worden voorgelegd. Dit doet hij met een voorontwerp opgesteld door de architect en EPB-verslaggever. In dit ontwerp staat hoe het kanaalnetwerk moet worden opgesteld en waar de ventielen moeten komen. Afhankelijk van het type mechanische ventilatie weet de installateur welke onderdelen er nodig zijn en stelt hij ook hiervoor een prijsvoorstel op.

 

2. Ventilatiesysteem laten plaatsen, inregelen en testen

Het is belangrijk dat de componenten van een ventilatiesysteem perfect op elkaar aansluiten. Een professioneel installateur weet precies hoe dit moet gebeuren en zorgt voor een zo goed mogelijke werking. Vervolgens wordt het systeem ingeregeld en gecontroleerd. Dit is belangrijk om te voldoen aan de regels (EPB-normen) voor ventilatie opgelegd door de wetgeving. Met een ventilatie installateur heb je dus de beste garantie voor een optimale installatie en werking. Je riskeert ook geen boetes voor een slecht ingeregelde installatie.

 

3. Onderhoud ventilatiesystemen

Een frequent onderhoud van de kanalen en reiniging van de ventielen is nodig om een zo goed mogelijk blijvende werking van je ventilatiesysteem te garanderen.  Vooral bij mechanische ventilatie is het aangeraden om de kanalen om de 3 à 5 jaar te reinigen. Er stapelt zich namelijk na enkele jaren heel wat vuil op in de kanalen waardoor vervuilde lucht in de woning wordt geblazen. Voor een groot onderhoud doe je dus ook best beroep op een ventilatie installateur. Naast het reinigingen van de kanalen controleert hij ook of alle onderdelen nog werken zoals het hoort.

ventilatie installateur raadplegen

 

Installateur ventilatie: prijs

De prijs voor een ventilatie installateur hangt samen met het type ventilatiesysteem. Vooral voor mechanische ventilatie van type C, C+ en D worden installateurs ingeschakeld. Daarom vind je hieronder de prijs van beide systemen. In dit artikel over prijs ventilatiesystemen vind je een compleet overzicht.

Soort ventilatiesysteemPrijs (incl. plaatsing excl. btw)
Ventilatiesysteem C en C+± € 3.000 - 3.500
Ventilatiesysteem D± € 5.500 - 7.000
Ventilatiesysteem laten plaatsen? Ontvang via onze gratis offertedienst max. 3 prijsvoorstellen op maat. Zo kan je vergelijken en de meest voordelige kiezen.

 

Tip: Onderhoudscontract

Als je een ventilatiesysteem laat installeren, kies je best meteen voor een onderhoudscontract. Een klein onderhoud, zoals het vervangen van filters, kan je zelf. Het grote onderhoud van de ventilatiebox niet. Met een abonnement ben je verzekerd van een optimaal werkend ventilatiesysteem. En de installateur is vertrouwd met de geplaatste installatie. Een onderhoudscontract kost je ongeveer tussen 3 à 4 euro per maand.

 

Ventilatie zelf plaatsen: risico’s

Ventilatie zelf plaatsen is, mits de juiste ervaring en vakkennis mogelijk maar er zijn toch enkele risico’s aan verbonden.Wil je echt zeker zijn van een correcte installatie? Doe dan beroep op een erkend installateur.

 • Keuze ventilatiesysteem: zonder deskundig advies bestaat de kans dat je kiest voor een ventilatiesysteem dat niet helemaal geschikt is voor je woning.
 • Slechte aansluiting van de componenten: het is belangrijk dat alle componenten van de installatie goed op elkaar aansluiten en er ook geen componenten van verschillende merken door elkaar worden gebruikt.
 • Testen en inregelen van het systeem: wanneer je niet de kennis hebt over het inregelen van een ventilatiesysteem en het ventilatiesysteem niet wordt getest is de kans groot dat je ventilatie niet zal werken zoals het hoort.
 • Kans op boetes: wanneer je ventilatie bij controle niet voldoet aan de EPB-eisen, loop je het risico op boetes die minstens evenveel bedragen als de kosten om de installatie correct te laten uitvoeren.

 

Gevolgen van slechte ventilatie

De gevolgen van slecht geplaatste ventilatie zijn onder andere dichte en defecte kanalen. Vaak zijn ventilatoren niet bereikbaar of zitten de afzuigventielen op de verkeerde plaats. In geval van een ventilatiesysteem C zijn kapotte of verstopte raamroosters een weerkerend probleem, waardoor de verse aanvoer van lucht niet langer mogelijk is.

Al deze oorzaken en gevolgen leiden tot een slechte luchtkwaliteit in huis wat een negatieve impact heeft op de gezondheid. Maar dat is niet het enige. Slechte ventilatie heeft ook gevolgen voor de bouwkwaliteit van de woning. Je krijgt last van rottende kozijnen, schimmels, vocht en stank in de woning.

 

Waarom is ventileren belangrijk?

Je woning ventileren brengt voordelen met zich mee voor zowel je gezondheid als het binnenklimaat van je woning. Zeker in een goed geïsoleerde woningen is toevoer van verse lucht belangrijk.

 • Toevoer van verse lucht: toevoer van verse lucht zorgt voor een aangenamer binnenklimaat en een betere gezondheid.
 • Afvoer van vochtige lucht: lucht wordt vochtig wanneer je kookt, jezelf wast en ademt. Vochtige lucht die wordt afgevoerd krijgt niet de kans om je woning aan te tasten en schimmels te vormen.
 • Geen vieze geuren: vieze geurtjes blijven niet hangen in de woning omdat ze ook worden afgevoerd met vervuilde en vochtige lucht.

 

Offertes voor ventilatie ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van je ventilatiesysteem. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs