Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Ventilatie met warmterecuperatie

Goed ventileren is zeer belangrijk, zeker nu onze woningen steeds perfecter geïsoleerd raken. Door een systeem van mechanische ventilatie toe te passen zorg je ervoor dat frisse lucht het huis binnen komt en muffe vochtige lucht het huis verlaat. Het is daarbij echter ongewenst dat de warmte, die zich in de woning bevindt, ook ongebruikt mee naar buiten verdwijnt. Met een ventilatiesysteem dat gebruik maakt van warmterecuperatie kun je dit voorkomen en kun je flink op de stookkosten besparen. Daarnaast biedt een dergelijk systeem nog meer voordelen:

 

 

Ventilatiesysteem met warmterecuperatie: hoe werkt het?

Bij een ventilatiesysteem met warmterecuperatie worden twee ventilatoren gebruikt. Eén ventilator zuigt frisse buitenlucht aan via een centraal aanzuigpunt in de woning. Het leidt deze lucht langs een warmtewisselaar in het systeem en vervolgens via ventilatieroosters in de woning. Een andere ventilator zuigt warme gebruikte lucht uit de woning af en leidt deze langs het systeem waar het zijn warmte afstaat aan de warmtewisselaar alvorens het de woning verlaat. Dit systeem wordt ook wel balansventilatie met warmteterugwinning genoemd. De hoeveelheid inkomende en uitgaande lucht wordt door het systeem immers nauwkeurig in balans gehouden.

 

 

Voordelen van ventilatie met warmterecuperatie

Een ventilatiesysteem met warmteterugwinning biedt vele voordelen. Je bespaart er energie mee en het systeem zorgt ook voor een comfortabel binnenklimaat.

 

1. Energiebesparing

Bij standaard ventilatiesystemen zonder warmteterugwinning wordt de warme lucht die in de woning aanwezig is onbenut de woning uitgeblazen. Bij een ventilatiesysteem met warmterecuperatie benut je alle aanwezige warmte zo goed mogelijk waardoor het rendement van de verwarmingsinstallatie stijgt. Door gebruik te maken van een systeem met warmterugwinning kun je gemiddeld 90% van de warmte recupereren. Hierdoor zal de energiefactuur uiteindelijk een stuk lager zijn.

 

2. Verse buitenlucht wordt gezuiverd

Balansventilatiesystemen hebben het voordeel dat ze voorzien zijn van diverse soorten filters die de lucht zuiveren. Afhankelijk van het type systeem kunnen dat pollenfilters zijn of elektrostatische en anti bacteriologische filters. Ze moeten vanzelfsprekend wel goed onderhouden worden om goed te kunnen functioneren.

 

3. Comfort van warmterecuperatie

Bij een ventilatiesysteem met warmterecuperatie heb je in de winter geen last van tocht want de lucht die circuleert is immers voorverwarmd. In de zomer, wanneer opwarming niet gewenst is, kun je een zogenaamde bypass inschakelen waardoor er juist wel verkoelende luchtstromen ontstaan. Het ventilatiedebiet is nauwkeurig in te stellen en kan tijdelijk ook verhoogd worden (tijdens het douchen of koken bijvoorbeeld). In de warme zomermaanden kan het systeem ook ingesteld worden op ‘nachtkoeling’ zodat de woning ’s nachts stevig doorgelucht kan worden en de temperatuur in woning kan dalen.

 

 

Regelmatig onderhoud is noodzakelijk!

Het comfort van een systeem met warmteterugwinning en het juiste functioneren ervan, valt of staat met regelmatig onderhoud. Het gaan dan voornamelijk om het regelmatig reinigen en vervangen van de filters. Wanneer dit niet op tijd wordt gedaan kunnen er zich in de filters verontreinigingen gaan voordoen die een negatief effect hebben op de luchtkwaliteit. Verder is het belangrijk dat de ventilatieroosters regelmatig gereinigd worden zodat de lucht ongehinderd kan circuleren. Een systeem met balansventilatie moet altijd goed ingeregeld worden zodat er voldoende frisse lucht de woning in komt en vervuilde lucht de woning zoveel mogelijk kan verlaten. Het reinigen zelf laat je best over aan een professionele firma, die kleine of grote reinigingen uitvoert. Nog makkelijker zijn de abonnementen waarmee de ventilatiekanalen jaarlijks automatisch een onderhoudsbeurt krijgen. Meer info en prijzen van reinigen van ventilatiesystemen, vind je hier.

 

 

Vraaggestuurd systeem

Het is mogelijk om gebruik te maken van sensoren die de luchtkwaliteit in de woning monitoren (Co2 gehalte bijvoorbeeld). Het ventilatiesysteem kan dan automatisch regelen hoeveel lucht er aan- of afgevoerd moet worden om bepaalde grenswaardes niet te overschrijden. Te veel Co2 in de lucht leidt tot een ‘bedompt’ binnenklimaat en kan aanleiding geven tot allerlei klachten. Bij een goed functionerend systeem heb je hier geen last van. Het voordeel van een vraaggestuurd systeem is dat je er geen omkijken naar hebt en dat de luchtkwaliteit zoveel mogelijk gewaarborgd is.

 

 

De optionele Bypass

Een ventilatiesysteem met warmterecuperatie kan voorzien worden van een automatische of een handmatige bypass. Dat wil zeggen dat de inkomende koele luchtstroom niet meer langs de warmtewisselaar wordt geleid waardoor de lucht in de woning kan afkoelen. Dit is vooral in de zomer belangrijk wanneer opwarming binnen ongewenst is. Bij een volautomatisch systeem, dat gekoppeld is aan een temperatuursensor regelt het apparaat zelf wanneer de bypass wordt ingeschakeld. Zo blijf je in de woning toch een comfortabele temperatuur houden. Het systeem moet echter niet verward worden met een airconditioningssysteem want het koelt de inkomende warme buitenlucht niet of slechts gedeeltelijk af.

 

Let op met open haarden en gas – houtkachels
Zonder speciale maatregelen mag je niet zomaar gebruik maken van balansventilatie en verwarmingshaarden. Verwarmingshaarden moeten voorzien zijn van een eigen aanvoerkanaal dat van gevel tot gevel loopt. Indien dat niet het geval is, loop je het risico dat er een onderdruk bij het aanvoerpunt ontstaat waardoor de ketel niet voldoende lucht kan aanzuigen. Verder bestaat de kans dat het ventilatiesysteem de verbrandingsgassen terug de woning inzuigt wat tot gevaarlijke situaties kan leiden. Vraag dus altijd goed advies bij de aannemer hoe je balansventilatie het beste kunt combineren met dit type haarden.

 

 

Prijs ventilatie met warmterecuperatie

Ben je benieuwd hoeveel een Type-D ventilatiesysteem zal kosten op maat van je woning? Vraag nu vrijblijvend een online offerte aan via onze online offerteservice. Klik hier voor meer informatie.

 

Offertes voor ventilatie ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van je ventilatiesysteem. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs