Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Ventilatiesysteemabcd.be Online info & inspiratie over ventilatiesystemen en hun prijzen.
Vergelijk meer dan 300 ventilatie installateurs online!
header image
Ventilatiesysteemabcd.be

Luchtzuiverende planten

Planten zijn enorm belangrijk voor ons leefmilieu. Ze filteren schadelijke stoffen uit de lucht en zetten deze om in nuttige stoffen. Ook in huis vervullen planten een interessante functie. Ze fleuren je huis op en zorgen voor een aangenaam gevoel. Maar verbeteren ze ook de luchtkwaliteit in jouw woning? Je ontdekt het in dit artikel.

 

planten die de lucht zuiveren Het nut van luchtzuiverende planten

Tegenwoordig besteden we steeds meer aandacht aan het luchtdicht isoleren van woningen. Dat is goed voor het milieu én onze portemonnee want we verstoken minder energie en verminderen de C0² uitstoot.

Het nadeel van de goed geïsoleerde woningen van tegenwoordig is echter de verslechterde luchtkwaliteit in huis. Naast de warmte, kan namelijk ook de vervuilde en vochtige lucht geen kant meer op.

Onderzoek heeft uitgewezen dat planten die lucht zuiveren een gunstig effect kunnen hebben op de luchtkwaliteit in huis. Ze zijn namelijk in staat om CO² en andere slechte stoffen uit de lucht te zuiveren en om te zetten in naar gunstige stoffen.

 

 

Hoe filteren luchtzuiverende planten de lucht?

Een plant heeft om te groeien een aantal stoffen nodig. Dat zijn onder andere CO², stikstof, water en voedingsstoffen die via de wortels worden opgenomen. In de bladeren van de plant zitten huidmondjes waardoor de plant kan ademen en slechte stoffen kan omzetten in goede. Zo kan hij CO² uit de lucht opnemen en deze via een chemisch proces omzetten in zuurstof en suikers.

Planten die de lucht zuiveren zijn dus ontzettend belangrijk voor ons leefmilieu aangezien zij de zuurstof leveren waar wij afhankelijk van zijn.

Planten nemen naast CO² nog heel wat andere stoffen op zoals benzeen, tolueen, aceton, ammonia, alcohol, … Ze kunnen ook fijnstofdeeltjes binden waardoor de concentratie fijnstoffen in de lucht afneemt. Deze chemische stoffen worden in het interieur voornamelijk afgegeven door meubels, verf, toners, vloerbedekking, muurbedekking, sigarettenrook, luchtverfrissers, …

 

voorbeeld luchtzuiverende planten

 

Zijn planten die de lucht zuiveren voldoende?

Hoewel planten wel degelijk een luchtzuiverend effect hebben, is uit verschillende onderzoeken gebleken dat dat effect in de praktijk slechts beperkt is in vergelijking met de meer efficiënte methodes zoals ventilatie. Luchtzuiverende planten zijn onder normale omstandigheden dus niet dé ideale oplossing om de luchtkwaliteit in huis te verbeteren. Planten kunnen zelfs een negatieve invloed hebben op jouw gezondheid. Dat kan bijvoorbeeld als de planten niet goed verzorgd worden en te veel water krijgen, of als je allergisch aan bent.

 

Het belang van ventilatie

De binnenlucht in huis is vaak vuiler dan de buitenlucht. Heel wat luchtvervuiling komt dan ook van binnen in de woning, bijvoorbeeld van schoonmaakproducten, huishoudelijke apparaten, verf, stoffen uit bouwmaterialen, … Werken aan een gezonde binnenlucht is dus zeer belangrijk. Hoewel luchtzuiverende planten daar een klein steentje aan kunnen bijdragen is dat niet voldoende. Voor een goede luchtkwaliteit in huis is meer nodig. De meest effectieve luchtzuiveringsmethode blijft nog steeds ventileren.

Ventilatie zorgt niet alleen voor een goede luchtcirculatie en afvoer van verontreinigende lucht, het houdt ook de vochtigheidsgraad in huis op peil. Allemaal factoren die bijdragen tot gezonde binnenlucht en dus ook een goede gezondheid. Vrijblijvend offertes aanvragen voor een ventilatiesysteem op maat van jouw situatie kan via de offertepagina.

Verluchten kan natuurlijk ook door ramen deuren open te zetten, maar dat gaat wel gepaard met warmteverlies en ongelijkmatige luchtcirculatie. De beste oplossing is om je woning te voorzien van een deels of geheel mechanisch ventilatiesysteem. Zo ben je altijd verzekerd van schone lucht. Lees hier meer over de verschillende soorten ventilatiesystemen.

 

 

Hoeveel luchtzuiverende planten heb je nodig?

Wil je toch planten die lucht zuiveren plaatsen, dan is de vraag natuurlijk hoeveel je er nodig hebt. Wel, die vraag is moeilijk te beantwoorden aangezien het afhangt van verschillende factoren:

  • De kwaliteit van de aanwezige lucht
  • Het aantal personen in de woning
  • De gebruikte plantensoort

In principe zou er ongeveer 350 gram bladmassa per persoon nodig zijn om tot een redelijke luchtzuivering te komen. Het moet dan gaan om planten waarvan bewezen is dat ze een hoge mate van luchtzuivering hebben. De lepelplant, krulvaren of zinkvaren zijn daar voorbeelden van.

 

 

Welke luchtzuiverende planten kopen?

Planten met een groot bladoppervlak en dus veel huidmondjes zouden het beste in staat zijn om schadelijke stoffen uit de lucht op te nemen. Het zijn voornamelijk de planten uit vochtige en schaduwrijke gebieden zoals Zuid-Amerika en Maleisië die erg geschikt zijn als luchtzuiverende planten. De volgende planten worden vaak in positieve zin genoemd:

 

1. Lepelplant (Spathiphyllum )

Dit is een uitstekende luchtzuiverende plant die ook nog eens mooie bloemen geeft. Hij mag niet in de volle zon staan maar heeft wel een lichte standplaats nodig. De lepelplant is over het algemeen makkelijk te verzorgen en heeft minimaal één keer per week een scheut water nodig. Deze plant heeft namelijk graag natte voetjes.

 

2. Krulvaren (Nephrolepis)

De krulvaren heeft een lichte plek in huis nodig maar mag niet direct in de zon staan. Hij moet regelmatig water hebben. Enige speciale plantenvoeding is daarbij ook gewenst. Het is aan te raden om regelmatig de bladeren van deze varen te sproeien. Zo houd je de plant mooi groen. Let bij het water geven op de temperatuur! Deze mag niet te koud zijn.

 

3. Zinkvaren (Phlebodium)

De zinkvaren, ook wel blauwvaren genoemd, kan je perfect in een hangmand plaatsen. De bladeren zijn mooi grijsblauw van kleur en geven een warme sfeer aan het interieur. Net als de krulvaren doet deze plant het goed op een lichte plek, maar niet in de volle zon! De zinkvaren is erg sterk en makkelijk te onderhouden. Eén keer per week water geven is voldoende. Let erop dat je niet te veel of te koud water geeft, hierdoor kan de plant bruine bladeren krijgen.

 

Met een ventilatiesysteem kies je voor de meest efficiënte luchtzuiveringsmethode en ben je constant verzekerd van gezonde binnenlucht. Benieuwd naar een prijs voor een ventilatiesysteem op maat van jouw situatie en wensen?
✓ Vraag vrijblijvend offertes en advies aan bij bij erkende installateurs van ventilatiesystemen.

 

planten-luchtzuiverend

 

Offertes voor ventilatie ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van je ventilatiesysteem. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs