Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Ventilatiesysteemabcd.be Online info & inspiratie over ventilatiesystemen en hun prijzen.
Vergelijk meer dan 300 ventilatie installateurs online!
header image
Ventilatiesysteemabcd.be

Ventilatieverslaggever

Ga je een woning (ver)bouwen met een bouwvergunning? Dan moet je onder meer voldoen aan het kwaliteitskader rond ventilatie van de Vlaamse overheid. Daarvoor moet je een ventilatieverslaggever inschakelen. Wat doet die precies? Wie kan je aanstellen als erkende ventilatieverslaggever voor jouw project? En hoeveel betaal je voor zijn diensten? We zetten het op een rij in dit artikel!

Ga snel naar:
Takenpakket ventilatieverslaggever
Prijs ventilatieverslaggever
Welk ventilatiesysteem kiezen?
FAQ ventilatieverslaggever
Vraag je offertes aan

 

 

Wie kan je aanstellen als erkende ventilatieverslaggever?

Bij een nieuwbouw of een energetische renovatie met een bouwvergunning ben je wettelijk verplicht om een ventilatieverslaggever aan te stellen. Zo ben je zeker dat je ventilatiesysteem voldoet aan de eisen van de Vlaamse overheid rond Energieprestatie en Binnenklimaat (EPB). De ventilatieverslaggever moet je zelf kiezen en is een expert die betrokken is bij het (ver)bouwproces. Het kan gaan om je:

 • architect
 • ventilatie-installateur
 • EPB-verslaggever
 • studie- en adviesbureau
 • leverancier van het ventilatiemateriaal (bij zelfbouw)

BELANGRIJK: de ventilatieverslaggever moet erkend zijn door een kwaliteitsorganisatie (BCCA vzw of SKH BV). Hij moet hiervoor ook een speciale opleiding volgen. Op zoek naar een erkende ventilatieverslaggever voor jouw project? Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij ventilatieverslaggevers actief in je buurt via onze offerteservice.

ventilatieverslaggever

 

Takenpakket ventilatieverslaggever

Je hebt een ventilatieverslaggever nodig op 2 momenten tijdens je (ver)bouwwerken: nog voor de start van de werkzaamheden en op het einde van de werkzaamheden. Concreet stelt de expert 2 documenten op:

 1. Ventilatievoorontwerp (vóór de start van de werken)

  Het ventilatievoorontwerp is een visuele weergave van je gekozen ventilatiesysteem op het plan van je woning. Dit document geeft de verschillende onderdelen van je ventilatie-installatie weer (luchtkanalen, verdeelpunten, …) en ook hun ruimtelijke impact.

  → De EPB-verslaggever heeft het ventilatievoorontwerp nodig voor de EPB-startverklaring.

 2. Ventilatieprestatieverslag (na de werken)

  Na de plaatsing van je ventilatiesysteem voert de ventilatieverslaggever debietmetingen uit per ruimte. De resultaten van die metingen giet hij in het ventilatieprestatieverslag. Dit document geeft aan of de prestaties van je installatie voldoen aan de ventilatie-eisen van de Vlaamse overheid (regeling debieten, luchtfiltratie, isolatie van luchtkanalen, …).

  → De EPB-verslaggever heeft dit ventilatieprestatieverslag nodig voor de EPB-aangifte.

 

Prijs ventilatieverslaggever

Hoeveel betaal je nu voor de opmaak van het ventilatievoorontwerp en -prestatieverslag, de uitvoering van de debietmetingen, …? Gemiddeld mag je voor het totaalpakket van de ventilatieverslaggeving rekenen op 300 à 500 euro, excl. btw.

LET OP: deze richtprijs kan verschillen van ventilatieverslaggever tot ventilatieverslaggever. Wil je gericht en grondig prijzen, maar ook verplaatsingskosten, werkwijzen, uitvoertermijnen, … vergelijken? Vraag dan gratis offertes aan bij 2 à 3 ventilatieverslaggevers actief in je buurt. Start je aanvraag hier.

 

erkende ventilatieverslaggever

 

Welk ventilatiesysteem kiezen?

Een erkende ventilatieverslaggever kan je ook adviseren over een ventilatiesysteem op maat van jouw nieuwbouw of energetische renovatie. Om te voldoen aan de EPB-eisen rond ventilatie zal je in de meeste gevallen een keuze moeten maken tussen de volgende 2 centrale ventilatiesystemen:

 

1) Ventilatiesysteem C/C+ (natuurlijke aanvoer en mechanische afvoer)

Het ventilatiesysteem C is deels mechanisch. Het is goedkoper dan het volledig mechanische systeem D, maar er zijn ook enkele nadelen aan verbonden (geen voorverwarmde buitenlucht, mogelijke tocht- en geluidhinder, …). Systeem C werkt als volgt:

 • Aanvoer verse buitenlucht = natuurlijk: verse buitenlucht komt de droge ruimtes (woonkamer, slaapkamer, …) binnen via roosters in ramen en muren.
 • Afvoer vervuilde binnenlucht = mechanisch: een ventilator voert de vervuilde binnenlucht af via roosters in natte ruimtes (badkamer, keuken, toilet, …).

Er bestaat ook een systeem C+ met sensoren die de kwaliteit van de binnenlucht meten. Zijn er meer mensen in huis en raakt de binnenlucht sneller vervuild? Dan zal het systeem meer vervuilde binnenlucht afvoeren. Systeem C+ is dus meer geschikt voor ventilatie in huis, maar het is ook iets duurder.

Prijs ventilatiesysteem C: gemiddeld € 3.000, incl. plaatsing en excl. btw. Ontvang gratis offertes op maat.
Prijs ventilatiesysteem C+: gemiddeld € 3.500, incl. plaatsing en excl. btw. Ontvang gratis offertes op maat.

 

2) Ventilatiesysteem D (mechanische aan- en afvoer)

Het ventilatiesysteem D is volledig mechanisch. Het is duurder dan het deels mechanische systeem C, maar de voordelen zijn groter (voorverwarmde buitenlucht, amper tocht- of geluidhinder, betere luchtkwaliteit, …). Systeem D werkt als volgt:

 • Aanvoer verse buitenlucht = mechanisch: een ventilator zuigt de buitenlucht aan via ventielen op het dak of in de muur. Die buitenlucht komt dan terecht in de droge ruimtes (woonkamer, slaapkamer, …).
 • Afvoer vervuilde binnenlucht = mechanisch: een ventilator voert de vervuilde binnenlucht af via ventielen in de natte ruimtes (badkamer, keuken, toilet, …).

Dit systeem werkt met zogenaamde warmterecuperatie. Een warmtewisselaar draagt de warmte van de afgevoerde binnenlucht over op de aangevoerde buitenlucht. Zo heb je minder stookkosten en ervaar je geen koud tochtgevoel in je woning.

Prijs ventilatiesysteem D: 5.500 à 7.000 euro, incl. plaatsing en excl. btw. Ontvang gratis offertes op maat.

 

Vertrouw op de expertise van een erkende ventilatieverslaggever

Welk centraal ventilatiesysteem is nu het meest geschikt voor je nieuwbouw of ingrijpende renovatie? Een erkende ventilatieverslaggever geeft je graag advies op maat van jouw situatie en wensen. Dankzij zijn expertise krijg je een goed beeld van de mogelijkheden en kan je een doordachte keuze maken.

TIP: je kan gratis offertes aanvragen bij 2 à 3 ventilatieverslaggevers actief in je buurt. Zo kan je gericht prijzen, werkwijzen, uitvoertermijnen, … vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

FAQ ventilatieverslaggever

Heb je nog verdere vragen over de wetgeving rond ventilatie of het ventilatieplan dat je ventilatieverslaggever moet opstellen? We zetten graag nog enkele veelgestelde vragen én hun antwoorden helder op een rij:   • Is een ventilatieverslaggever verplicht als ik zelf het ventilatiesysteem plaats?

    Ja. Sinds 2016 ben je verplicht om een erkende ventilatieverslaggever aan te stellen voor elke nieuwbouw of energetische renovatie met een bouwvergunning. Dus ook als je het ventilatiesysteem zelf plaatst. In dat geval kan je de leverancier van het ventilatiemateriaal als verslaggever aanstellen. Dat heeft 2 grote voordelen. Deze leverancier kent de onderdelen van het ventilatiesysteem door en door en bij het nameten zorgt hij ook voor het inregelen van het ventilatiesysteem.   • Wat is het verschil tussen het ventilatieprestatieverslag en een EPB-aangifte?

    Een EPB-aangifte is een uitgebreid rapport over jouw (ver)bouwproject op vlak van energieprestatie en het binnenklimaat (isolatie, verwarmingsinstallatie, …). Het ventilatieprestatieverslag maakt deel uit van die aangifte. Belangrijk: voor de opmaak van de EPB-startverklaring (vóór de start van de werkzaamheden) is ook al het ventilatievoorontwerp ontwerp nodig. Je ventilatieverslaggever stelt zowel dat voorontwerp als het ventilatieprestatieverslag op. De EPB-startverklaring en -aangifte zijn dan weer de verantwoordelijkheid van de EPB-verslaggever.   • Kunnen een ventilatieverslaggever en EPB-verslaggever dezelfde persoon zijn?

    Dat kan zeker. Je kan de EPB-verslaggever ook aanstellen als ventilatieverslaggever. Dat is echter zeker geen verplichting. Ook je architect, ventilatie-installateur of een advies- of studiebureau kunnen fungeren als ventilatieverslaggever (op voorwaarde dat ze erkend zijn door een kwaliteitsorganisatie).

    TIP: de tarieven van erkende ventilatieverslaggevers kunnen van elkaar verschillen. Wil je zeker zijn van een goede service tegen een correcte prijs? Vraag dan zeker verschillende offertes aan bij ventilatieverslaggevers actief in je buurt via onze offerteservice.   • Waarom is een ventilatieverslag verplicht bij nieuwbouw en grote renovaties?

    Goed ventileren is essentieel voor een gezond binnenklimaat. Met de verplichte ventilatieverslaggeving bij nieuwbouw en energetische renovaties wil de Vlaamse overheid dan ook de (technische) kwaliteit van de ventilatiesystemen verbeteren. Dat is niet alleen belangrijk voor onze eigen gezondheid, maar ook voor die van onze woningen.   • Wat zijn de EPB-eisen op vlak van ventilatie?

    Het ventilatieprestatieverslag geeft aan of een ventilatiesysteem voldoet aan de EPB-eisen op vlak van ventilatie. Maar om welke eisen gaat het precies? In de eerste plaats moet je ventilatiesysteem 3,6 m³ lucht per uur per m² vloeroppervlak kunnen aan- of afvoeren om een gezonde binnenlucht te creëren. Naast dat debiet zijn er ook nog specifieke eisen rond de droge toevoerruimtes (woonkamer, slaapkamer, …), de tussenruimtes (hal, gang, …) en natte afvoerruimtes (badkamer, keuken, toilet, …).

    TIP: wil je zeker zijn dat je woning voldoet aan alle huidige ventilatie-eisen voor je EPB-aangifte? Doe dan een beroep op een erkende ventilatieverslaggever. Ontvang gratis offertes op maat via onze offertepagina.   • Zijn er controles op het naleven van de EPB-eisen op vlak van ventilatie?

    Ja. De kans bestaat dat een kwaliteitsorganisatie een controleur naar de werf stuurt om de metingen in het ventilatieprestatieverslag na te kijken. Blijkt je installatie toch niet te voldoen aan de geldende EPB-eisen? Dan kan je hiervoor een boete krijgen die kan oplopen tot enkele honderden euro’s.

 

Offertes ontvangen?

Kies voor de juiste specialist en verzeker jezelf van een correcte installatie. Via onderstaand formulier kan je vrijblijvend offertes 3 verschilende offertes aanvragen bij erkende specialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen