Ventilatiesysteem

Ventilatie laten plaatsen?
Vraag hier online offertes aan.

Ventilatie in de badkamer: oplossingen & tips

In een vochtige ruimte zoals de badkamer, is het belangrijk om goed te verluchten. Zo vermijd je schimmels en andere vochtproblemen. Een goed ventilatiesysteem kan hierbij helpen.

 

Waarom is goed ventileren in de badkamer belangrijk?

ventilatie in de badkamerEen badkamer ventileren lijkt evident. Toch zijn er nog steeds huizen waar vochtige ruimtes zoals de badkamer onvoldoende geventileerd worden. Een slecht verluchte badkamer kan zorgen voor ontsierende en ongezonde schimmels. In slechte verluchte ruimtes loop je ook kans op inademing van radon. Ten slotte kan ook een gasboiler zorgen voor problemen in kleine niet-verluchtige badkamers. Redenen genoeg dus om voldoende aandacht te besteden aan een goede ventilatie.

 

 

Ventilatie in de badkamer: technische oplossingen

Naast een regelmatig onderhoud en het gebruik van waterafstotende materialen, kan je ook zorgen voor een automatisch ventilatie. Een technische oplossing om beter te ventileren, verdient de voorkeur.

 

1) Badkamerventilatoren

Een badkamer ventileren kan met een makkelijk te plaatsen badkamerventilator. Hierbij heb je verschillende keuzemogelijkheden:

  • Opbouwventilatoren: goedkoop en makkelijk te installeren. Ideaal als er geen afvoerbuis mogelijk is. Hiertoe behoren de plafond- en muurventilatoren.
  • Buisventilator: geschikt voor kleine badkamers. De ventilator wordt in een afvoerbuis geplaatst.
  • Kanaalventilatoren: kunnen tussen twee afvoerbuizen geplaatst worden. Dit is geschikt voor langere kanaalafstanden. Ze zijn niet zichtbaar en het geluid is beperkt, omdat de ventilator zelf op een andere plaats is gemonteerd.

Een badkamerventilator is makkelijk te installeren, maar kent ook enkele nadelen. Tijdens de zomer komt er warmte lucht binnen en tijdens de winter zal de koude lucht de ruimte flink afkoelen. Daarom dat een ventilatiesysteem D zowel op energiezuinig vlak als op vlak van gebruik de beste oplossing is.

 

2) Mechanisch ventilatiesysteem D

De beste oplossing voor een goede ventilatie van alle kamers in huis, is dus ventilatiesysteem D. Hiervan profiteert ook je badkamer. Dit centrale ventilatiesysteem zal de luchtinstroom en luchtuitstroom automatisch reguleren. Dankzij deze mechanische ventilatie kan je makkelijk vochtproblemen in huis voorkomen. Dit is efficiënter dan een natuurlijke verluchting of een systeem waarbij je enkel werkt met aparte badkamerventilatoren. Daarnaast werkt systeem D op basis van warmterecuperatie. Hierdoor bespaar je ook op je energiefactuur.

Tip: Denk je erover na een ventilatiesysteem te laten plaatsen? Vraag dan info en prijzen op maat bij verschillende bedrijven. Zo kan je de systemen en prijzen onderling goed vergelijken. Vraag hier gratis & vrijblijvend info en prijzen op maat bij erkende installateurs.

ventilatie badkamer ventilatiesysteem D

 

Andere tips voor het ventileren van de badkamer

Naast het plaatsen van een goed ventilatiesysteem, is het natuurlijk belangrijk om ook rekening te houden met andere elementen, zoals de gebruikte afwerkingsmaterialen en een regelmatig onderhoud.

  • Goed onderhoud

Door je woning goed te onderhouden, kom je vaak al een heel eind. Door scheidingen die opgevuld zijn met siliconen regelmatig te poetsen, vermijd je vochtophopingen. Wees ook extra waakzaam voor vocht in hoekjes. Door je ventilatiesysteem regelmatig te onderhouden, blijft de efficiënte werking gegarandeerd.

  • Waterbestendige acrylverf 

Zorg ervoor dat de verf die je enkel acrylverf gebruikt voor de badkamer. Hij is bestand tegen schimmelvorming, vocht en condensatie. De ideale keuze om vochtproblemen te vermijden.

  • Verkies waterafstotende afwerkingsmaterialen

Gebruik materialen die water afstoten. Voor je tegels en panelen kan je gebruik maken van gips. Gips-producten zijn waterdicht. Polystyreenplaten zijn nog beter. Ze zijn ongevoelig voor water en helpen de energieverliezen in de badkamer te vermijden.